Home » Избрано

Високите цени – плод на заговор?

2011.09.28 2 коментара
Spread the love

Тези дни българите осъмнаха с поредната лоша новина: отоплението се вдига с цели 4%. Има ли това нещо общо с появилите се подозрения, че енергоразпределителните дружества са се наговорили да поддържат високи цени?

 

В момента Европейската комисия разследва големите енергийни компании в Централна и Източна Европа, включително в България. Съществуват подозрения, че енергоразпределителните дружества са се наговорили да поддържат високи цени на пазара. Обект на проверките са газови дружества в 10 страни, а целта им е да бъде установено дали те не са действали в нарушение на антитръстовото законодателство.

Има съмнения, че те са се наговорили да си разпределят пазара, завишавали са цените и са правили всичко възможно, за да предотвратят диверсифицирането на доставките, вкл. като не допускат конкурентни фирми до енергопреносната мрежа. В Германия са били претърсени офисите на руския концерн “Газпром”, на германската дъщерна фирма на “Газпром” – Е.ОН Рургаз и на концерна РВЕ. В България проверките са концентрирани в няколко енергийни фирми. По информация на БТА дружеството “Овергаз Инк” АД е предложило доброволно сътрудничество на проверяващите.

Причините…

Поводът за проверките били две преписки. Едната е за съмнение в злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар. По нея в момента се събирали документи във въпросните 10 страни. Другата е за злоупотреби с монополно положение на българския газов пазар, където държавната компания “Булгаргаз” единствена има достъп до българската газопреносна мрежа.

Според германското специализирано издание “Виртшафтсвохе онлайн”, ЕК разполага с документ от 8 страници, който обвинява “Газпром Германия” в редица нарушения, вкл. уговарянето на цени. Говорител на компанията обаче е заявил, че “Газпром” няма какво да крие и спокойно очаква резултата от проверките.

За течащи проверки потвърдиха и от чешката дъщерна компания на “Газпром” – “Вемекс”, от австрийската OMV и литовската “Летувос дуйос”, в която “Газпром” има 37% участие. През януари Литва внесе жалба в ЕС, че “Газпром” използва господстващата си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава.

…и последиците

Ако подозренията се потвърдят и ЕК открие наказателна процедура срещу замесените фирми, те могат да бъдат санкционирани с глоба до 10% от годишния им оборот. В ЕС договарянето на условия, вкл. на цени, които нарушават интересите на потребителите и клиентите, са строго забранени.

 

Е. Лилов, Д. Попова-Витцел,

Дойче Веле

2 коментара »

 • Nik said:

  “В ЕС договарянето на условия, вкл. на цени, които нарушават интересите на потребителите и клиентите, са строго забранени.”
  Е. Лилов, Д. Попова-Витцел, Дойче Веле

  Не и на територията България – формално-юридически част от общоевропейския ареал.

  Тук, вкл. и с нарочното съдействие на правителството на обединена Европа – Европейската комисия – цените обикновено са най-високи в сравнение с останалите територии на континента.

  Та кое ли не е най-скъпо продавано на най-бедното всред 27-те държави-членки население?

  Ток?

  Газ?

  Хляб?

  Вода?

  Месо?

  Олио?

  Захар?

  Сирене?

  Телефони?

  Транспортни услуги?

  Пирамидата може да расте практически до безкрайност, но и тия десетина примери са достатъчни, за да се види безнадеждността на ситуацията.

  А защо и Европейската Комисия има пръст в перманентното поскъпване и тоталното сриване на жизнения стандарт в днешна България?

  Отговорът е:

  ИКОНОМИЧЕСКА КОНВЕРГЕНЦИЯ.

  България е длъжна да изравни цените на стоките и услугите с тези в “белите” европейски държави – Германия, Франция, Белгия, Дания, Холандия.

  Същевременно – нито звук за равнището на доходите на тотално маргинализираното българско население.

  И това ако не е умишлен геноцид…

  Добавете и корумпираните български, източни и западни хиени – и се надявайте на промяна към по-добро!

  Уви, за България всеки отминал ден се оказва по-добър от всеки предстоящ.

  Докога?!

 • Георги Котев said:

  Поскъпването не е 4%, както е посочено в началото на статията, а с над 12%, след поскъпване на природния газ с над 6%. Не виждам логика и основание, но то в България чие управленско решение има логика?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.