Home » Избрано

Новият шеф на АЕЦ „Козлодуй” главен играч в далаверата с подмененото гориво

2011.09.25 Един коментар
Spread the love

От 7 години атомната ни централа се използва за eкспериментална площадка, но никой не признава

Прясно назначеният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов и неговият заместник Митко Янков са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г. Това разкри пред „Торнадо” ядреният физик Георги Котев, който от няколко години се опитва да докаже далеварата. До април 2007 г. Николов е съдружник в скандалната фирма „ИКАР-В”, която препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.

Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата, съвпада точно с времето, когато започва внедряването на горивото от ново поколение от Русия. Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева.

Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите Изведнъж на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди.

През 2008 г. Георги Котев, който се бори да докаже цялата далаверата, по Закона за достъп до обществена информация изисква Техническото решение от декември 2003 г. за поетапен преход от стария вид гориво към новия. Документът, под който стоят подписите именно на новите шефове на “Козлодуй”, обаче старателно се крие.

В писмения отказ, с който „Торнадо” разполага, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на няколко пъти посочва като аргумент, че предоставянето на Техническото решение щяло да „ощети икономическите интереси на доставчика ТВЕЛ и да понижи конкурентоспособността й в световен мащаб”. В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа от вътрешен човек в централата, солидарен с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото.
Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа.

В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик. Това означава, че дефакто от 2004 г. насам АЕЦ „Козлодуй” се използва за експеримен тална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа няма санкция за ползване”, допълни Котев.

Източник: www.frognews.bg

One Comment »

  • Георги Котев said:

    И макар Еврочикаго да е третата медия, за три дни, която пуска тази новина, придружена с документи, прокуратурата се прави на сляпа и не сваля Ал. Ник. от длъжност, за да го подведе под отговорност! Чакат да гръмне централата, че чак тогава?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.