Home » Избрано

Имането на ромската “царска фамилия”

2011.09.25 Няма коментари
Spread the love

Няколко дни след като обяви, че млъква за времето на предизборната кампания, главният прокурор Борис Велчев все пак проговори, че прокуратурата започва проверка на имотното състояние на Кирил Рашков, известен още като ромския “Цар Киро”. Не е ясно колко време ще продължи задълбочената проверка, която би трябвало да включва банкови сметки и данъчна история на семейството. Достъпните за журналистите данни от публичните регистри позволяват да се установи за няколко часа следното:

Повечето от имотните сделки на “самодържеца” Кирил Рашков в Катуница са трудни за проследяване в имотния регистър. В 9 сделки от 10 не е отбелязано кой на кого и колко квадратни метра земя е продал. Знае се само, че през 2004 г. три декара от собствеността на старите Рашкови се прехвърлят на дъщерята Събка Рашкова. Няма данни и за сделките на Рашков в Пловдив, където той е купил имоти през 1992 и 1994 г., а през 2001 г. се е сдобил и с гараж.

Най-големият имот владян от Рашков и съпругата му е телеугоително стопанство в с. Тертер, община Кубрат, с площ от 98 декара. Вероятно стопанството е придобито в ранните години на демокрацията, защото в имотния регистър, който пази данни от 1992 г. до днес няма данни за такава покупка.

През 2007 г. Костадинка и Кирил Рашкови продават стопанството заедно с нива от 12 декара на фирма “Лудогорие Инвест” ООД, свързана със заместник-областния председател на ДПС в Разград Хамза Чакър. Чакър е разследван за злоупотреби по САПАРД. Според разследващите той мамел Брюксел по схемата Николов-Стойков, при която стари машини се декларират като нови.

Семейството на ромския цар е имало и къща в Хасково, построена на парцел от 270 кв/м. Имотът е придобит през 2001 г. и е продаден през 2005 г.

Кирил Рашков не е успешен бизнесмен според търговския регистър. Името му се свързва само с едноименното ЕООД, което от 1993 г. е обявено в ликвидация. Благоверната му съпруга Костадинка никога не е имала фирми на свое име.

Кирил и Костадинка, които са на пенсионерска възраст, имат редовен здравноосигурителен статус, въпреки няколко месеца неплатени вноски на Кирил Рашков от 2007 г.

Наследството на “Принцовете”

Покойният “принц” Иван Рашков е развивал бизнес като съсобственик във фирмата “Биоконс”, регистрирана в Катуница. Нейната дейност включва “покупка на спирт и неговата преработка в безалкохолни и алкохолни напитки и тяхната продажба в бутилиран вид”. През 2006 г. фирмата е осигурявала цели 11 работника, а през 2008 г. те спадат до 1. Последният публичен счетоводен баланс показва стриктно равновесие между активи и пасиви. При над 400 000 лева оборот за 2008 и 2009 г. фирмата успява да излезе счетоводно на нула.

Имотната история на Иван сочи, че той се е специализирал в раздаване на кредити срещу ипотеки. Кредитополучатели от пловдивско, карловско и бургаско залагали имотите се срещу взетите от Иван Рашков заеми. За един от тях има данни, че не е успял да си върне дълга навреме и през 2003 г. имотът му на морето, в град Черноморец, е станал собственост на “принца”.

Другият “принц”, Ангел Рашков, роден през 67 г. върти бизнес чрез пловдивската фирма “Евро Стандарт”. Той има имоти в Катуница и в Пловдив.

Най-забележителните придобивки на Ангел Рашков са през 2003 г.: мезонет от 154 кв/м в идеалния център на Пловдив и апартамент от 151 кв/м. пак в центъра на града. През 2006 г. Ангел и Гергина Рашкови продават мезонета. В село Катуница Ангел Рашков се води земевладелец, като сделките му с ниви са основно от 1997 г. преди деноминацията на лева. Информацията за размера на имотите и предишните собственици обаче не е директно достъпна, освен за закупената през 2008 г. нива от 4 декара.

Въпреки доброто си имотно състояние, Ангел Рашков изобщо не си е плащал здравните вноски от март 2000 до май 2007 г. и в първата половина на 2011 г, поради което в момента е с прекъснати здравноосигурителни права.

И ромският “инфант”

Внукът на Иван Рашков – Ангел, роден през 91 г. е наследил бизнеса на баща си Иван във фирмата “Биоконс”, а вероятно и имотите му. Няма данни за участието му в други фирми.

Младият Рашков е придобил през 2009 г. парцел от 345 кв/м. на централен булевард в Пловдив, заедно с постройките, обозначени като хангар, депо, гараж и обитаем тавански етаж от 132 кв/м.

“Инфантът” не плаща здравни осигуровки от навършването на пълнолетието си до юли тази година и е с прекъснати здравноосигурителни права.

Източник: http://www.bivol.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.