Home » Избрано

Най-богати – швейцарците, ние – най-бедни в Източна Европа

2011.09.15 Няма коментари
Spread the love

Жителите на Швейцария са най-богати в света, изпреварвайки значително САЩ и Япония, но растежът на богатството е бил най-силен в страните с нововъзникващи икономики, където все повече хора влизат в средната класа, сочи изследване на германския застраховател “Алианц”, цитирано от Франс прес.

През 2010 г. швейцарците са натрупали брутни финансови активи от 207 393 евро на жител, което е увеличение от 4,6 на сто.

САЩ се нареждат на второ място с брутни активи от 111 897 евро на човек, а Япония е трета със 111 598 евро, сочи класацията, включваща 50 държави.

Франция е чак на 15-о място с 63 774 евро, но все пак е преди Германия, която заема 17-а позиция с брутни активи на човек от 60 123 евро.

На световно равнище миналата година брутните финансови активи са нараснали с 6,2 на сто до 95,3 трилиона евро, превишавайки за първи път нивото, отчетено преди финансовата криза от 2007 г.

И докато в развитите страни се наблюдава средно едноцифрен растеж – дори спад в Ирландия, Италия и Испания, то държавите с нововъзникващи икономики са отчели двуцифрен растеж на авоарите си.

Нововъзникващите икономики в Азия, Латинска Америка и Източна Европа постигат двуцифрен растеж през последното десетилетие, уточнява “Алианц”.

Все повече домакинства в тези региони успяват да се присъединят към средната класа.

За частните домакинства в десетте страни от Източна Европа 2010 година е приключила с растеж на финансовите активи, възлизащ на 6,5 на сто.

Това увеличение е малко над отчетеното на световно равнище, но е с 3,8 процентни пункта под миналогодишното покачване.

Лидер по растеж е Румъния, където финансовите активи са скочили с над 21% до 5270 евро на човек.

В резултат най-бедната страна в региона вече не е Румъния, а България, се отбелязва в доклада на “Алианц”.

В нашата страна е отчетен растеж на финансовите активи от 0,6 на сто до 5011 евро на глава от населението, се посочва в доклада, публикуван на сайта на “Алианц”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.