Home » Избрано

АМЕРИКАНСКИЯТ НАУЧЕН ЦЕНТЪР — СОФИЯ (АНЦС)

2011.09.15 Няма коментари
Spread the love

Американският научен център — София

е Регистриран участник в

ОТКРИТА СЕСИЯ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ

Неделя, 2 октомври 2011

Зала за конференции на Primerica, 2700 S. River Rd., Des Plaines, IL 60018

Патрон на фестивала – Светлозар Момчилов

Мениджмънт – Петранка Стаматова

0Американският научен център — София (АНЦС) бе създаден през 2004 от двама специалисти по антична история и гръцка епиграфика от Корнелския универистет, проф. Кевин Клинтън и съпругата му д-р Нора Димитрова. Центърът е частна, независима, академична организация с нестопанска цел, чиято мисия е: 1) да подпомага изследванията на северноамерикански учени и студенти в широк спектър на хуманитарните области и социалните дисциплини от всички периоди на българската и балканска история; 2) да насърчава българо-американсктото научно сътрудничество и 3) да стимулира професионалното развитие на младото поколение от български изследователи в тези области. Екипът на АНЦС се състои от петима щатни служители: директор; административен директор, завеждащ офиса в САЩ; завеждащ “Археологически програми”; библиотекар и управител на сградата. Седемдесет и четири северноамерикански университети, колежи и изследователски институти са членове на АНЦС и формират неговия управителен съвет. Институцията домакин на Центъра в САЩ е Корнелският университет.

Благодарение на грант от Института за хуманитарни изследвания Пакард (Packard Humanities Institute) през 2008 г. АНЦС закупи триетажна сграда близо до центъра на София (на снимката).

1

С това дарение Центърът се сдоби с лекционна зала, зала за семинари, общежитие и двуетажна библиотека. Специализираната научна колекция на АНЦС наброява около 11 000 тома по българска и балканска история, общество и култура, като приоритетни са изследванията върху античността с второстепенни ядра в средновековния период и на 20ти век. От особено значение са научните материали, които са рядкост в България или въобще не са достъпни. Библиотеката е със свободен достъп и се използва от нарастващ брой българи и чужденци. Тя разполага с безжичен интернет достъп и електронният й каталог улеснява справките в колекцията. АНЦС продължава активно да набира средства за закупуване на литература, а също така приема дарения на книги.

През 2010 г. Центърът спечели конкурс на Националния фонд за хуманитарните области (National Endowment for the Humanities) във Вашингтон, с който получи петгодишен грант от $750 000. Целта на гранта е да формира основата на инвестиционен фонд (endowment), който да генерира значителна част от оперативните разходи по библиотеката и за персонала. Условието на гранта е, че за всеки долар от Националния фонд АНЦС трябва да събере три долара от частни дарения, в противен случай обещаната сума ще бъде изгубена. С този грант АНЦС има уникален шанс да се постигне финансова стабилност, която ще гарантира неговото бъдеще като значим център за изследване на историята, обществото и културното наследство на България и Балканите.

АКАДЕМИЧНА ПРОГРАМА СЪС СТИПЕНДИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ
Всяка година АНЦС предлага стипендии предимно на докторанти от северноамерикански учебни заведения, които изследват България и Балканите. Кандидатите представят изследователски проект, по който работят по време на престоя си в България. Наред със самостоятелните проучвания стипендиантите участват в академична програма, която презесеннения семестър се концентрира върху история на България и съседните балкански страни от праисторията до наши дни.

Темите на пролетния семестър са свързани с религиозни вярвания и паметници в региона. Стипендиантите на АНЦС получават и езиково обучение по български или по други балкански езици. Центърът осигурява и логистична подкрепа и достъп до местните библиотеки, музеи, архиви, хранилища и т.н.

КРАТКОСРОЧНИ СТИПЕНДИИ
АНЦС е поел ангажимент да подпомага професионалното развитие на младото поколение български учени. През последните две години Центърът предостави краткосрочни стипендии на повече от двадесет изследователи в хуманитарните области от българските университети за проучвания в специализирани библиотеки и центрове в Гърция и Турция. АНЦС също така има споразумения с научни институции институции в съседните балкански страни за обмен на стипендианти. Центърът спонсорира участие на български учени в престижни международни форуми.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЕКТИ

АНЦС инициира, посредничи и спомага на редица съвместни българо-американски изследователски проекти. Пример за това е програмата за сътрудничество създадена през 2009 съвмествно с Отдела по антропология към Музея Фийлд в Чикаго и Фондация Америка за България, която има за цел да изследва и oпазва археологическото и културно наследство в България; да подпомага историческите музеи в България, и да насърчава на вътрешен и международен туризъм в страната.

ИЗДАНИЯ НА АНЦС
През 2010 г. Центърът стартира първата си публикация за историята на България – документалното изследване на Нася Кралевска-Оуенс Communism versus Democracy: Bulgaria 1944-1997 (издадена на български като Без заглавие – Рушители и строители на България). Тази година по повод на

Международния византоложки конгрес, който се проведе през август в София, Центърът издаде сборник с изследвания на български историци State and Church: Studies in Medieval Bulgaria and Byzantium. В подготовка е втори сборник посветен на средновековната българска литература, изкуство и богословие, а също така и документалното изследването на д-р Елена Костова за средновековен Мелник. Тези издания ще позволят на чуждестранните изследователи да се запознаят и стимулират интереса към българското културно и историческо наследство.

КОНТАКТ
За въпроси свързани с академичните програми, стипендии, или проекти на Центъра вижте уеб страницата (http://arcs.einaudi.cornell.edu/index.asp) или се обърнете към
проф. Денвър Гранинджър, директор на АНЦС.
Америнански научен център – София, ул. „Васил Петлешков” 75, София – 1510
тел.: +359-29479498, 945 7548; факс: +359-2 840 1962; е-мейл: [email protected]

Д-р Емил Нанков, завеждащ археологическата програма на АНЦС и стипендианти на АНЦС за 2011-12 изучават тракийския култов комплекс до село Старосел открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г.

Д-р Емил Нанков, завеждащ археологическата програма на АНЦС и стипендианти на АНЦС за 2011-12 изучават тракийския култов комплекс до село Старосел открит и разкопан от Георги Китов през 2000 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.