Home » Избрано

Мирослав Ризински най-после е на свобода

2011.09.08 3 коментара
Spread the love

Македонският българин и дисидент Мирослав Ризински, който беше осъден от македонските власти и в чиято защита се обявиха стотици български общественици и интелектуалци, както и всички български евродепутати, вече е на свобода и в момента се намира на територията на България, съобщават от Българския културен клуб” – Скопие.

Мирослав, за чиято драматична съдба информираха и авторитетни европейски медии (като ЕурАктив и др.), излежа почти целия 3-годишен срок на политически мотивираната си присъда като решително отказа предложението на македонските специалните служби да им сътрудничи и доносничи за свои близки и приятели, както и няколко предложения за “помилване” с неясни условия.

В специална декларация от март тази година, Мирослав и неговите колеги от “Българския културен клуб” – Скопие категорично отхвърлиха и окачествиха като “гнусна търговия с хора” предложението на македонското правителство за размяната му срещу други македонски дисиденти, потърсили убежище и намиращи се на свобода в България.

Арестите на редица политически опоненти на македонското правителство, извършени напоследък, следват сценарий, който е по същество аналогичен с ареста и осъждането на Мирослав Ризински.

Мирослав продължава да се бори за пълната си юридическа и политическа реабилитация в Република Македония като в момента си търси и подходяща работа в България.

MR

Мирослав Ризински изказва дълбоката си човешка благодарност на всички общественици, интелектуалци, културни дейци, държавници, обикновени граждани и представители на гражданското общество от Република България и на българската емиграция в Европа, САЩ и Канада, които му оказаха силна морална подкрепа през трудното време на неговото политическо затворничество.

http://www.bkks.org/

3 коментара »

 • Kaдиятa said:

  Чакаме публикуването на съдебното решение на райония съд в Скопие, където би трябвало да са изброени доказателствата, защитаваните тези и мотивите на съда за постановяването на осъдително решение за Ризински?! До публикуването му – НЕ ВЯРВАМЕ НА ДУМИТЕ НА ПОДСЪДИМИЯ, ЧЕ Е “НЕВИНЕН”! Не може самообявяването за българин и българското гражданство да са имунитет срещу съдебно преследване за извършени криминални, пък и други, престъпления!

 • Јасмина said:

  Мирослав Ризински е НЕВИН!
  Беше осуден во политички монтиран процес,во режија на УДБа!
  Тој е еден од ретките што имаше храброст и доблест да се декларира како Бугарин,да говори за фалсификатите и српската пропаганда в Македонија!Кога ќе се спроведе лустрација се ќе биде многу појасно.В Македонија сеуште владее УДБ и затоа лустрацијата се опструира!
  ЧЕСТИТКИ за Ризински!

 • CoфMaк said:

  Да, бе! Ние нямаме роднини, не сме ходили и не знаеме какво е в Македония, та платените професионални “българи” от Македония ще ни обясняват с дежурните ДС-“локуми” за “терора”, “УДБА-та”, “концлагерите”, ОМО-то, “безвъзмездния” “патриотизъм” и “любов” към “майка България”, …. и цитати от Телериг Шибаняк като “абсолютна” “истина”? Айде нема нужда: Щом им спрат “субсудиите” – и веднага ще сменят “плочата”! 10.09.2011 23:36
  гост Бре-бре-бре-бре! Ние нямаме роднини, не сме ходили и не знаеме какво е в Македония, та платените професионални “българи” от Македония ще ни обясняват с дежурните ДС-“локуми” за “терора”, “УДБА-та”, “концлагерите”, ОМО-то, “безвъзмездния” “патриотизъм” и “любов” към “майка България”, …. Нема ли да цитирате и Телериг Шибаняк като “абсолютна” “истина”? Аре ниц, бе! Щом ви спрат “субсидиите” – и веднага ще смените “плочата”!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.