2024-04-15

1 thought on “Евтин роман за прокурори и други масони

  1. Израстването в кариерата минавало през масонството – http://www.blitz.bg/news/article/117879

    „Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви по БНР, че българското масонство се развива по наши си закони, които изопачават идеята за масонството по принцип.
    „В България проблемът е, че масонството у нас се развива по идея на масонството в Италия. Събират се влиятелни хора от различни политически партии, противници в парламента с цел тайно сдружаване за извличане на дивиденти в своя полза, тоест за подкрепа на корпоративни интереси“, каза Андреев.

    Във всеки голям областен град у нас има голяма ложа, където влизат шефът на РДВР, шефът на Окръжната прокуратура, шефът на НАП, в масонските ложи има запазени места за тях. Те се срещат с българския бизнес и така се натрупват състояния от порядъка на 50-100 млн. евро“, смята Андреев. Важно е членството на магистрати и прокурори, съдии от различни ешелони в тези ложи.

    „Израстването на магистрата е свързано с това в коя ложа членува“, категоричен е Андреев. Според него на магистратите трябва да бъде забранено да членуват в тайни общества, защото това тайно общество защитава техни корпоративни интереси. Методи Андреев заяви, че много служители от ДС са отишли в масонските ложи.

    Нашата гледна точка и коментарът не е точно такъв, когато говорим за зависимости, няма значение дали те се основават на членство в масонска ложа, дали в общност от гледна точка на религия, на спорт или чисто и просто на приятелство, опонира Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор.

    Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност коментира, че още преди той е предложил забрана за членуване в тайни организации.

    „Членуването в спортни организации, в ловни дружинки е нещо явно, до което всеки може да има достъп. Докато членуването в тайни организации е извън обществеността и затова този проблем е по-остър“, поясни Спасов. Той смята, че в тези хора се е загнездило убеждението, че кадровото израстване в съдебната система зависи от членството в тайни общества. Членството на магистрати в политически партии е разрешено във Финландия, която е страната с най-ниски нива на корупция, но е забранено членството в тайни общества.

    „Не съм съгласна с изказването на Минчо Спасов, че повечето от магистратите смятат, че не можеш да направиш кариера ако не си масон“, заяви Кожухарова. Смятам, че не бива да се стига до големи крайности. Не смятам, че е проблем ако има изискване в закона магистратите да декларират дали са членове на масонска ложа, да го направят“.

    Минчо Спасов каза, че е впечатлен от спокойните думи на Кожухарова. „Притеснявам се, че този единствен случай е единственият може би разкрит, а има доста случаи, зад които се крият причините за прокурори милионери, съдии милионери“, подчерта Спасов.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *