Home » Избрано

Дядо Николай: Осветете агентите в българската църква

2011.09.26 Няма коментари
Spread the love

Комисията по досиетата да разкрие агентите на Държавна сигурност в средите на свещенослужителите. Това заяви пловдивският митрополит Николай по време на свещеническа пресконференция, която се провежда днес в града под тепетата.

Първи Митрополит Николай, а след него и всички, присъстващи на форума, подписаха декларации, с които дават съгласие и изискват от Комисията по досиетата да направи проверка и обяви агентите на ДС в средите на свещенството в Пловдивска епархия.

Според митрополита много от нападките и провокациите срещу Българската православна църква, продължаващи и след разкола, излизат от среди на бившата ДС.

Митрополит Николай обясни аргументите си за тази стъпка в специално обръщение към клира на Пловдивска епархия.

“Отслабването на църквата става възможно заради стари зависимости, които още не са преодолени. За да заеме отново полагащото й се място в обществото Църквата на първо място трябва да се снабди с абсолютен и безспорен морален интегритет. Това ще стане, включително, като зависимостите на църковните служители от външни фактори бъдат прекратени веднъж завинаги”, се казва в писмото.

Пловдивският митрополит гарантира, че никой от свещениците, които биха се оказали агенти на ДС, няма да бъде унижаван или низвергван. Разкриването на агентурна принадлежност ще даде на засегнатите шанс за покаяние и прошка и ще им позволи, вече като свободни хора, чрез бъдещите си дела да докажат предаността си към народа и църквата.

Утре в София митрополит Николай лично ще депозира пред председателя на Комисията по досиетата официалното искане за разкриване на агентурна принадлежност на свещениците от Пловдивска епархия, с подписаните от тях лични декларации за съгласие. Митрополит Николай се надява, че Комисията ще откликне на искането без забавяния и съображения.

 

Източник:  Фрог. нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.