Home » Избрано

Конфликтът в Катуница размири и Пловдив

2011.09.25 Няма коментари
Spread the love

МВР: Започва проверка на имотите на Рашкови, но изселването им ще е трудно

Изселването на фамилията на Рашкови от Катуница е трудно за реализиране. Това са обяснили от МВР на инициативния комитет от селото, който настоява за мярката срещу Цар Киро и роднините му.

Според  Димитър Здравков на срещата, която се състояла в дирекцията на полицията в Пловдив, МВР и прокуратурата са поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови.

На срещата са присъствали директорът на пловдивската полицията старши комисар Тодор Чонов, заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на ведомството Калин Георгиев и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Калин Георгиев е обяснил на представителите на инициативни комитет, че в XXI век никой не може бъде изселен, без да има доказателства за извършено престъпление от него. В случая с фамилията Рашкови няма такива данни.

Междувременно заместник-министър на вътрешните работи Димитър Георгиев обясни по БНР, че действията на полицията в Катуница са били преценени съобразно събитията, които са се развивали на място.  Той добави, че единствената цел е била да не се допусне да има наранявания или да се дават други човешки жертви.

Според Георгиев от началото на сблъсъците има трима ранени полицаи, като двама са със счупени ръце.

“В конкретния случай законът се приложи бързо. Ще се установява за пътнотранспортното произшествие дали е било нарочно деяние или случайно, ще се проверяват предварителни сигнали и дали има протоколи в тази посока. Но полицията хвана извършителя на това деяние, в същото време хвана извършителите на деянията, свързани с подпалването на къщите. Така че полицията равноправно прилага закона”, обобщи Георгиев.

Източник: в. “Дневник”

Шествие в подкрепа на хората от Катуница организират жителите на Пловдив

По информация от социалните мрежи, в 14.30 часа на площад “Съединение” се събират всички, които искат да почетат паметта на 19-годишния Ангел Петров и да подкрепят местните от Катуница, които искат изселване на фамилията “Рашкови”.

Протестиращите предлагат от Пловдив шествието да тръгне към Катуница.

Бдението на приятели на убития Ангел Петров в храм „Свети Никола” в Катуница, започнало вчера, ще продължи и днес. Очаква се траурното шествие ще започне оттук следобед.

Другите две момчета, които са били заедно с Ангел в злополучния ден, все още са в болница. Бабата на едното от тях  каза, че внукът й е със счупен крак и много синини по тялото. Спасил се е благодарение на това, че някой го е изтеглил за ръката, за да не мине колата през него.

Лелята на убития Ангел пък заяви, че самият внук на Кирил Рашков го е прегазил, а не – както се твърди – шофьорът на буса, който снощи бе заловен.

Пловдивското село е настръхнало и местните жители продължават да обмислят планове за незабавното изселване на фамилия Рашкови.

Ще стоим тук, докато не ги изселят,  казваха хора от Катуница, които споделяха, че няма семейство от селото, което да не е заплашвано или пострадало от фамилията на Кирил Рашков.

Според НПО “Хора срещу Расизма” размириците в селото ясно показва, че конфликтът е между обикновените граждани, независимо от етническия им произход и една мутра, която е свикнала да действа безнаказано, включително и да убива, когото не харесва, защото знае, че винаги ще бъдат защитени от най-елитните полицейски части на България.

Тук е повече от ясно, че не става дума за етнически противоречия. В България има мутри от всевъзможен етнически произход, те не се делят на християни и мюсюлмани, на турци, българи, роми или някакви други. Няма етнически произход и за жертвите, а мутрите остават безнаказани, защото са толерирани от полицията и държавата, категорични са от “ХоРа”.

Източник: Фрог.нюз

Напрежение в Пловдив

Горя клуб в Столипиново, полиция в Аджисан махала

Етническият конфликт в Пловдив се разраства. Шествието спря пред един от входовете към Аджисан махала. Хиляди се сблъскаха с жандармерия и полиция. От другата страна на булевард „Мария Луиза” колове, лопати и сопи размахваха група мургави жители на махалата. „България за българите”, пееха от едната страна. От другата ромите надигаха сечива и допълнително изнервяха протестиращите с показване на обидни знаци с ръце и явни закани за битка. Искрите почнаха да прехвърчат, а тълпата се опита да пресече булеварда. Дойдоха нови подкрепления жандармеристи.

Наложи се ченгетата да влязат в махалата и да отблъснат жителите й, за да не се налива масло в огъня. Близо 30 минути униформените прибираха ромите до къщите, без да използват сила естествено. Дайте да не създаваме допълнително напрежение. Приберете се. Никой не иска да стават сблъсъци, преговаряха полицейски шефове с тартори в Аджисан махала. „Кво снимаш бе? Сопа искаш ли?”, изригна мургав тип с дебел мустак срещу фотограф на Под тепето. До ексцесии не се стигна. Ромите в крайна сметка спряха да дразнят пеещите „Боят настана” от другата страна на булеварда.

В този миг обаче вече гореше клуб в Столипиново. Имаше и екшън в Джумая джамия. Няколко души прекъснали турска сватба и набили музикантите. В най-голямата циганска махала в България пък всички са в пълна бойна готовност. Били готови да се бранят, въоръжени с всевъзможни сечива.

Източник: Podtepeto.com

Още новини от драмата в Катуница

Между 300 и 400 души се събраха пред НДК в памет Ангел Петров.

Младежите са се организирали предимно в интернет и в социалните мрежи. Пред НДК те се събираха в продължение на около половин час, след което потеглиха на шествие по софийските улици.

Младежите скандираха „България, събуди се”. От време на време се чуваха крайни лозунги като „Циганите на сапун”.Скандиращите носеха два плаката в памет на убитото момче. Шествието минаа без никакво полицейско присъствие.
Протестиращи от Пловдив пристигнаха в Катуница пред къщите на Кирил Рашков, които горяха снощи.

Жандармерията се е подредила в кордон.

Стотици жители на Катуница присъстваха на погребението на загиналия 19-годишен Ангел Петров.

Било е решено то да започне по-рано, с цел да се избегне участие на рокерите на траурната церемония, нежелани били и журналистите.

Все още не е ясно дали отново ще ескалира напрежението в селото. Хората обсъждат евентуални последващи действия.

лизо 500 души са се събрали на площад „Съединение” в Пловдив. Пристигат още мотористи, те са заявили, че ще са около 600.

Мотористите продължават да пристигат. По информация от тях – тук трябва да се съберат около 600 мотора.

Рокерите пристигат директно от събора в Сопот, преди това са минали през Катуница. Там им е казано, че погребението на 19-годишния Ангел ще се изтегли в по-ранен час, за да не присъстват, смятат те.

Рокерите протестират срещу беззаконието по отношение на малцинствата.

В момента на площада в Пловдив присъстват предимно младежи, настроени расистки, повечето носят българския трикольор. Полицейското присъствие в района засега е слабо.

Асеновградският районен съд постанови осъдителни присъди на петима от общо 28-задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в с.Катуница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни „лишаване от свобода” в полицейски арест.

Изселването на фамилията на Рашкови от Катуница ще бъде трудно за реализиране. Това са обяснили от МВР на инициативния комитет от селото, който настоява за мярката срещу Цар Киро и роднините му, предаде агенция “Фокус”.

Според Димитър Здравков от комитета на срещата, която се състояла в дирекцията на полицията в Пловдив, МВР и Прокуратурата са поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови.

Срещата на Инициативния комитет от Катуница за изселването на фамилията на Кирил Рашков бе свикана по инициатива на директора на ОД МВР Пловдив. На нея присъствал и заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, от селото са дошли шест човека.

Действията на полицията бяха преценени съобразно събитията, които се развиваха на място, заяви заместник-министър Димитър Георгиев в предаването на БНР „Неделя 150″ по повод събитията в Катуница.

Единствената цел беше – да не се допусне да има наранявания или да се дават други човешки жертви.

Има трима ранени полицаи, двама със счупени ръце от началото на сблъсъците. Основната цел е да се опази човешкият живот. Операцията, която проведе полицията снощи, е правилна с оглед на това, че не се допуснаха други пострадали, допълни Димитър Георгиев.

Преди шофьорът на буса е говорил с близките си точно преди да влезе в България и е споменал, че се прибира. Именно и така е бил заловен, заяви главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

127 лица са доведени в различните районни управления на полицията, Георгиев.

Разпитани са 101 лица. Образувани са 28 преписки за хулиганство. В 10,30 часа тази сутрин е започнало първото дело срещу уличените лица, добави Георгиев.

Три досъдебни производства са образувани срещу извършители на вандалщини снощи.

Главният секретар отбеляза, че полицията в никакъв случай няма да толерира нарушаване на обществения ред.

Калин Георгиев благодари за действията на колегите си, които балансирано не са допуснали загуба на повече човешки животи, за да не бъде организирано поредното погребение. Той също така даде много висока оценка за работата на пловдивската полиция, в частност – на директора й Тодор Чонов, на заместника му комисар Тодор Гребенаров, началник на Охранителна полиция. Висока е оценката за действията на жандармерията, която ще остане в Катуница докато е необходимо.

Пет отделни досъдебни производства са образувани по целия случай в Катуница. това каза окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференцията.

Първото е с предмет – смъртта на 19-годишното момче. Разпитани са свидетели, установен е извършителят, повдигнати са му обвинения и е задържан за 24 часа. Обвиненията са за причиняване на умишлена смърт при пътнотранспортно произшествие. Законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Второто досъдебно производство за прегазването на няколко служители на полицията и гражданите, при което двама полицаи са със средни телесни повреди. По това досъдебно производство са задържани двама, повдигнати са им обвинения за 72 часа.

Обвиненията са за умишлено причиняване на средна телесна повреда. Законът предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода.

Образувани са три досъдебни производства за запалване и увреждане на движимо и недвижимо имущество – две къщи и два автомобила. Те са срещу неизвестен извършител.

Проверка на доходите на Кирил Рашков е разпоредил главният прокурор, заяви Иван Даскалов.

Разпространена е петиция в държавните институции по този въпрос. Самият Кирил Рашков в момента е на разположение на полицията, заедно със своите близки.

В момента няма неприключена жалба срещу ромския бос, добави още Даскалов. Някои от жалбите са приключили с внесени в съда обвинителни актове. Повечето от тези жалби касаят дейността на хората около Рашков.

Има двустранна жалба, която е подадена преди трагичното събитие и тя е приобщена към досъдебното производство.

Издадени са предупредителни протоколи на лицата, подали жалбата.

В рамките на досъдебното производство се разследва връзката между причинителя на катастрофата и внука на Цар Киро и също така дали има поръчител на извършеното деяние.

Изселване на фамилия – такова нещо не може да се очаква в ХХІ век заключи Иван Даскалов.

Според него н яма цивилизован начин, в ХХІ век, в една правова държава, едни хора да бъдат изселени – каза Даскалов.

Такова нещо се е случило веднъж, за фамилията Зрънкови, но то е било с тяхно съгласие, поясни Даскалов. Никой не бива да има такива очаквания, за изселване, подчерта той.

Около 300 рокери от цялата страна са се събрали пред изгорелите царкирови къщи в Катуница на мълчалив протест, предаде репортер.

В района има засилено полицейско присъствие. Рокерите припалват отвреме навреме моторите и стоят мирно до тях, без да предприемат други действия.

Рокерите пристигнаха в Катуница на няколко лъча. Периодично те напускат района на къщата и пак в лъчове обикалят селото, след което се завръщат. Участници в рокерското шествие казаха, че се очаква да пристигнат още техни колеги. В 15.00 часа те имат намерение да присъстват на погребението на 19-годишния Ангел Петров.

19-годишният Ангел Петров от Катуница ще бъде погребан днес в 15:00 часа. Поклонението ще се състои тази сутрин в църквата в родния му град, съобщи агенция „Фокус”.

Припомняме, че момчето загина в петък, след като бус с роми го блъсна на ул. “Стадиона” в Катуница. В селото избухнаха сблъсъци и жителите настояха за незабавно изселване на ромския клан на Кирил Рашков.

Другите две момчета, които са били заедно с Ангел в злополучния ден, все още са в болница. Бабата на едното момче каза, че то е със счупен крак и много синини по тялото.

Спасил се е благодарение на това, че някой го е изтеглил за ръката, за да не мине колата през него. Лелята на убития Ангел пък твърди, че самият внук на Кирил Рашков го е прегазил, а не – както се твърди – шофьорът на буса, който снощи бе заловен.

Говори се, че Цар Киро е изкупил цялата махала и същинските му домове са навътре, по-далеч от мястото, където снощи бяха запалени три празни къщи и разрушени входните арки и оградите.

Там стоят непокътнати и неговите автомобили. Не се допускат медии до самите къщи на фамилията.

На входовете и изходите на селото има жандармерия и полиция. Проверяват се документи.

В Пловдив се организира шествие в подкрепа на хората от Катуница, съобщи “Дарик”. По информация от социалните мрежи, в 14.30 часа на площад “Съединение” ще се съберат всички, които искат да почетат паметта на 19-годишния Ангел Петров и да подкрепят местните от Катуница, които искат изселване на фамилията “Рашкови”.

Протестиращите предлагат от Пловдив шествието да тръгне към Катуница.

В сградата на Областната дирекция на МВР Пловдив от 10.00 часа се провежда среща на инициативния комитет от Катуница, който иска изселването на ромската фамилия на Цар Киро от селото.

В 11.00 часа започна пресконференцията на главния секретар на МВР Калин Георгиев, директора на ОД МВР Пловдив старши комисар Тодор Чонов, окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов по повод събитията в Катуница в последните два дни.

Източник: 24 часа


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.