Home » Избрано

Бургас, морето и още нещо в града на ветровете или съприкосновение с поезията на Райна Недялкова в Чикаго

2011.09.29 Няма коментари
Spread the love

Всички пътища водят към Рим,
но за мен моят Рим е Бургас.
И във лятото знойно и в зимния ден
все пътувам, пътувам за там…
И във нощите мои безсънни
пълни с много копнеж и тъга,
и във дните ми облачно-слънчеви
аз вървя, все вървя към дома…
Р. Недялкова

На 24 септември 2011 г. в Първи Български център Чикаго, по инициатива на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, се състоя вълнуваща среща с поетесата Райна Недялкова. В дъждовната септемврийска вечер приятели и почитатели на творчеството на бургаската поетеса споделиха удоволствието да бъдат съпричастни с ритъма на стиховете на Рени, с чувствата и копнежите на нейната поезия, с тайнството на словото, изразено в мерена реч. Сред гостите на събитието бяха и новият генерален консул на Република България в Чикаго – г-н Симеон Стоилов и съпругата му Ирина с най-младия почитател на поезията – техния двумесечен син Борис. А така също: Динко Динев – Президент на БАА – Чикаго, д-р Симов, американският писател Милар Маларияк със съпругата си, редактирал английския превод на поемата за деца “Ежко за дърва“, дует Зоя и Георги Минкови и много други.
С магнетични строфи за Бургас и пътя към родния дом, поетичната вечер бе открита от Калина Томова – Секретар на СБП в САЩ и по света, която сподели усещането и удоволствието на творците от подобни срещи, които сближават българите, дошли по различни причини по тези далечни земи, както и зареждащия ефект за авторите от общуване и обмен на идеи помежду им.
Председателят на СБП в САЩ и по света Георги Витанов – Богат връчи поздравителен адрес до Райна Недялкова от Камелия Мирчева – от името на творци от Стара Загора. Той поздрави авторката с творческата й презентация и членството й в СБП в САЩ и по света, след което Калина Томова проследи творческата биография на Рени Недялкова от родния Бургас до далечно Чикаго, продължавайки с прочит на подбрани стихотворения от нейното творчество. Нежни и лирични, тъжни и носталгични, буреносни и завладяващи, те докосваха сърцата и предизвикваха искрени аплодисменти. Представянето на лириката на Райна Недялкова продължи Добри Карабонев, който рецитира с вдъхновение, вълнение и изразителност. Авторката също поднесе подбрани от нея стихотворения, предизвикали носталгични и мили спомени, свързани с най-свидните за сърцето й близки, детство, родина.
Срещата с творчеството на Рени Недялкова предизвика много чувства и премина в интересно събеседване. Тя сподели интересни моменти около организираните два конкурса за детска рисунка “Нарисувай моята приказка” във връзка с илюстрациите на книжките за деца “Ежко за дърва“ и “Да купиш камила”, за създаването на творческия съюз “Творци без граници” към електронния сайт Netlog, чиито идеи и цели са съхраняване на българския език, откриване и подпомагане на нови автори и издаване на книги.
С много емоции, настроение и заряд премина творческата среща с чикагската поетеса от Бургас Райна Недялкова. Впечатляващ и интересен бе и финалът, когато присъстващите бяха приятно изненадани от нетрадиционния подарък на друг чикагски поет – Минчо Минчев, който поднесе лично производство – присадени на американска земя нашенски червени домати, големи като любовта ни към родината, вкусни като спомен от детството, ароматни стръкове чубрица, бяло българско сирене и прясноопечена царевична питка, собственоръчно производство с поетична закваска.

Автор: Калина Томова


.

IMG_0074
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.