Home » Избрано

Докато има Алма Матер – ще има и България

2011.09.29 Няма коментари
Spread the love

В модерна България има две непреходни величия – Алма Матер и БАН. Докато ги имаме, обичаме и почитаме, можем да бъдем убедени в своето настояще и бъдеще. Това каза в словото си образователният министър Сергей Игнатов, който присъства на откриването на новата учебна година в СУ „Свети Климент Охридски”.

На свой ред ректорът на най-старото висше училище  у нас проф. Иван Илчев заяви пред присъстващите студенти: Ще ви убеждават, че знанието няма значение. Не им вярвайте, че простащината побеждава интелекта. Не им вярвайте, че в бъдеще ще се слуша някой си Пешо или Велина, а не Бетовен. Не им вярвайте, че книгата си отива. Не им вярвайте, че е важно портфейлът да е пълен, а главата може да е празна!, Не им вярвайте, че моралът и любовта към родината са отживелица. Не им вярвайте“, апелира ректорът към студентите.

Професорът не спести на присъстващите горчивите истини за българската действителност. Той ги предупреди да не очакват, че обществото ще оцени достойно усилията им. И припомни древната мъдрост, че „ако изгубиш пари, не си изгубил нищо. Изгубиш ли честта си , изгубил си много, изгубиш ли смелостта си – загубил си всичко“ и отправи посланието да не губим смелостта си – нужна ни е.

Министърът на образованието Сергей Игнатов пожела на първокурсниците и преподавателите да не губят връзката между учителя и ученика. Той подчерта още, че в академичната общност преподавателският състав на Алма Матер е световна марка, затова е добре до края на живота си да поддържат връзка със своя университет.

 

Източник:  Фрог.нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.