Home » Избрано

КЗК ще разследва “ЛУКойл” за злоупотреба с господстващо положение

2011.08.03 Няма коментари
Spread the love

 

Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че образува производство за установяване на евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни споразумения от страна на “ЛУКойл България”. Това е компанията-търговец от групата “ЛУКойл” и държи едноименната верига бензиностанции в България. Неин директор е Валентин Златев, който е и председател на Надзорния съвет на рафинерията “ЛУКойл Нефтохим Бургас”.

КЗК започва разследването, след като прие така очаквания от обществото “секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво”. Анализът установил, че се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да се дължи на споразумение или съгласувана практика между участници на пазара – забранени от закона практики. Антимонополната комисия открила и смущаващи клаузи в договорите на “ЛУКойл България” с неговите контрагенти – търговци на едро. Става дума за договорки, които “могат да доведат до затваряне на пазара”, се казва в съобщението на КЗК. Комисията съобщава, че ще се допитва до Европейската комисия по време на разследването заради сложността му и ще уведоми Брюксел за резултатите, защото проблемът има отношение към общия пазар на ЕС.

Днес министърът на енергетиката Трайчо Трайков каза, че е изпратил ново запитване до Комисията за защита на конкуренцията – за доставките на керосин. “В делото срещу решението на митниците бе казано, че ако не работи “ЛУКойл”, летищата няма да имат керосин. Това води до въпроса дали доставчикът на керосин има господстващо влияние или всъщност господстващо влияние има доставчикът на доставчика”, обясни Трайков.

Часове по-късно “ЛУКойл” съобщи, че намалява цените на горивата във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти. Бензин А-95 ще е по-евтин с 1,91%, бензин А-98 – 1,87%.

 

Източник:   в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.