Home » Избрано

Агенти на ДС стават шефове в горите

2011.08.03 Няма коментари
Spread the love

 

Трима от шестимата директори на новите държавни горски предприятия са били агенти на Държавна сигурност. Вчера земеделският министър Мирослав Найденов назначи Юри Миков, Иван Недков, Пейчо Върбанов, Йордан Радославов, Александър Йолев и Ботьо Арабаджиев.

Пейчо Върбанов, който ще отговаря за горите в Югоизточна България, е вербуван за сътрудник на ДС през 1979 г. като агент Гора. Юри Миков е работил към УБО, а Иван Недков е бил щатен служител разузнавач на ДС-УБО. Йордан Радославов, който ще е шеф на североизточното предприятие пък беше заместник на разследвания заради заменки Стефан Юруков.

 

Върнаха 13 посланици с досиета

 

13 български посланици са извикани в София на “служебно пътуване”, съобщи Весела Чернева, говорител на МВнР, вчера.

Така де факто е прибрана първата група български дипломати с досиета в бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата откри данни за съпричастност към бившите служби за 35 от сегашните български посланици и постоянни представители.

Външно предприе връщането на дипломатите чрез процедурата на “служебно пътуване”, след като президентът Георги Първанов отказа да подпише указите за отзоваването им.

Най-напред са върнати посланиците ни от Атина, Белград, Берлин, Букурещ, Вилнюс, Минск, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сараево, Скопие, Стокхолм и Тбилиси. Втората група се очаква в София към първи юли, а някои дипломати заминават направо в пенсия по възраст.

Чернева съобщи още, че окончателният вариант на предложенията на Външно за промени в Закона за дипломатическата служба са готови. Те ще фиксират и щатовете на посолствата, за да се пресече безразборното изпращане на хора зад граница.

Освен това ще бъде постигната и заявената от ръководството на министерството политическа воля България повече да не се представлява от бивши служители или сътрудници на ДС.

 

Източник:   в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.