Home » Избрано

Как ще се гласува в чужбина

2011.08.03 Няма коментари
Spread the love

Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че е е взела няколко важни решения за условията и организацията за гласуване на български граждани извън страната при избора на президент и вицепрезидент на републиката на 23 октомври 2011 г.

При произвеждане на изборите гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани, живеещи извън територията на България, се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България не по-късно от 13 август 2011 г., трябва да поискат съгласието на приемащата държава.

Такова съгласие е необходимо за:
– произвеждане на изборите;
– за разкриване на избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства;
– за разкриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства (само когато законодателството на приемащата държава изрично допуска това);
– за разкриване на избирателни секции в държава, където България няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик, и законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

Ръководителят на дипломатическото и консулско представителство уведомява незабавно Министерството на външните работи за получения отговор от приемащата държава и впоследствие уведомява ЦИК.

В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват, не по-късно от 27.09.2011 г. (25 дни преди изборния ден).

В населените места, където няма дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват.

Всеки ръководител на дипломатическо и консулско представителство не по-късно от 29.09.2011 г. (23 дни преди изборния ден) предоставя на ЦИК чрез Министерството на външните работи информация за постъпилите заявления.

ЦИК не по-късно от 01.10.2011 г. (21 дни преди изборния ден) определя населените места, в които ще се образуват избирателни секции. Решението се изпраща на Министерството на външните работи и се публикува на интернет страниците на министерството и на съответното дипломатическо и консулско представителство в съответната държава.

В изпълнение на решението на ЦИК ръководителите на дипломатическите и консулски представителства образуват избирателни секции в тези населени места не по-късно от 3 октомври 2011 г. и определят техните адреси, за които уведомяват ЦИК незабавно.

Когато броят на избирателите, заявили желанието си да гласуват е повече от 1000, се образува нова избирателна секция в съответното населено място. Когато в населените места са подадени повече от хиляда заявления, ръководителят на дипломатическото и консулско представителство образува повече от една секция и съобразява адресите им с местопребиваването на подалите заявления избиратели.

Български гражданин, навършил 18-годишна възраст към изборния ден включително, който не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода и който желае да гласува извън страната, може да заяви това не по-късно от 27.09.2011 г. включително (25 дни преди изборния ден) в писмена форма чрез заявление по образец.

В заявлението избирателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува.

Всеки желаещ да гласува избирател подава отделно заявление, което подписва саморъчно, то се подава лично от избирателя до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или се изпраща чрез писмо.

Сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление може да бъде изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство на файл в pdf формат.

Ралица Негенцова съобщи също, че до този момент в ЦИК, която работи без почивен ден, постъпилите заявления за участие в изборите на 23 октомври т.г. за кметове и общински съветници от политически партии са 52.

Един от важните срокове е за назначаване съставите на общинските избирателни комисии. До сега са постъпили предложения за състави на 12 от общо 264 общини. ЦИК трябва до 18 август да назначи съставите на всички 264 общински избирателни комисии, напомни Негенцова.

Източник: VESTI.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.