Home » Избрано

Скучна тема

2011.07.06 Няма коментари
Spread the love

В. “Financial Times” обяви най-силните компании в света, в нововъзникващите пазари и в Централна и Източна Европа (виж в. “Капитал” брой 26). В списъка от 500 компании на нововъзникващите пазари България отсъства. Този факт обаче не представлява интерес за публичното ни пространство. Слабостта на българския бизнес е скучна тема за високо рейтинговите ни медии. Или за техните собственици. Или за тези, които управляват. Последното е най-вероятно, защото ако някой от всекидневно гастролиращите в медиите политици беше подхванал тази тема, сигурно щеше да бъде отразена.

Слабостта на българския бизнес е основната причина за нашата бедност. Както и основната причина за презрителното отношение към България в Европа и по света.

В Топ 15 на компаниите в Централна и Източна Европа Полша заема десет позиции, Чехия – три, а Унгария – две. Дори този факт е достатъчен, за да си обясним, защо в тези държави стандартът е много по-висок от нашия. Защо тяхната бедност не е като нашата. И защо за тези държави не се говори така, както се говори за България.

В тази класация ЧЕЗ са на първо място. С нетна печалба от 2,5 млрд щ.д. за миналата година. На нас ни остава да се “гордеем”, че с увеличаването на цената на тока ще имаме скромен принос в обогатяването на чешкото общество. Казвам “общество”, защото чешката държава държи близо 70% от компанията. Това е техният хит.

И ние си имаме хитове. Като тези, държавата да не връща на бизнеса стотици милиони, да му бави ДДС пак за стотици милиони. А, разбира се, и двадесетгодишният хит: “Приватизация до дупка!”

Юлий Борисов,

Avtorski.pogled.info

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.