Home » Избрано

Право на отговор на Владимир Каролев по повод публикация в Еврочикаго

2011.07.21 6 коментара
Spread the love

Във връзка с публикация на www.Eurochicago.com от вчера “Ядреният експерт Георги Касчиев пише до HSBC за АЕЦ-Белене” (линк) даваме право на отговор на г-н Владимир Каролев. Публикуваме писмото му до редакцията дословно, без всякакви изменения, включително и правописни.

Уважаема редакция,

Имате претенции за обективност и професионализъм. Претенции, които не се потвърждават от неточния коментар по мой адрес и безпочвените Ви обвинения към мен в конфликт на интереси.

1. Не съм подизпълнител като физическо лице на HSBC. Компанията Balkan Advisory Company (www.bac.bg) е подизпълнител. Аз съм един от петимата съсобственици на фирмата, заедно с още един българин, един македонец и двама румънци. И петимата имаме подобна история – дълги години сме работили за световно известни консултантски фирми и инвестиционни банки преди да стартираме Balkan Advisory Company. И не случайно вече 10 години фирмата работи или е работила с такива финансови институции като HSBC, UBS, CSFB, Morgan Stanley, JPMorgan, Erste Bank, Deutsche Bank, etc в 6 страни ота Балканите.

2. Съмнявам се, че знаете какво е значението на понятието conflict of interest в областта на инвестиционното консултиране и какво е Foreign Corrupt Practices Act, и какви са стандартите за етика на американския CFA Institute. Но аз знам и стриктно съм се придържал и ще се придържам към тези най-високи в света стандарти за етично и анти-корупционно поведение.

3. Абсолютно неверно е твърдението Ви, че “Като член от управлението на политическа партия НДСВ, той е сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ – г-н Каролев винаги е действал като силен поддръжник на новата АЕЦ; Като член от управлението на политическа партия НДСВ, той е сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ – г-н Каролев винаги е действал като силен поддръжник на новата АЕЦ”, край на цитата Ви. Ако се бяхте потрудили малко да проучите фактите (което според мен е основно задължение на обективния и професионален журналист) щяхте да разберете, че:
а) аз съм член на НДСВ от 2005 година, а на ръководството на НДСВ от 2008 ( тоест не е вярно,че аз съм “сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ , както необосновано твърдите);
б) никога не съм коментирал до преди няколко месеца проекта Белене, камо ли да съм “действал като силен поддръжник на новата АЕЦ”. (поредната неистина, която сте тиражирали); и
в) откакто работя заедно с HSBC по проекта Белене всичките ми коментари са, че докато не се приключи работата на екипа на HSBC не мога да коментирам дали е целесъобразен или не проекта.

4. Факт е, че бях войник през периода 1979-1981 година в секретното поделение в Мусачево, което се занимаше с подслушване на армиите на НАТО. Факта е че няколко от офицерите неколкократно са ме питали дали някой се е опитвал да ме разпитва за това какво правя в поделението. Поради което имам картон, защото един от тези офицери е бил военния контраразузнавач на поделението. Факт, е че никой не ме беше питал, какво правя в поделението. Поради което от документа, който сте публикували ясно се вижда, че не съм имал работно досие. Всъщност това което сте публикували е единствения документ за мен в архивите на Комисията за досиетата. Докато за тези които наистина са били агенти има доклади писани от тях и за тях, молби за сътрудничество, разписки за получени пари и т.н. Друг е въпроса, че да твърдите,че през 2011 година съм в конфликт на интереси поради казармата ми от периода 1979-1981 година е толкова нелепо и смешно, че никой освен предубедените политически опоненти на НДСВ не биха му обърнали внимание.

В моята професия на инвестиционен банкер и консултант доброто име е най-важния актив. Ревностен привърженик съм на свободата във всичките и аспекти. Но няма да толерирам разпространянето на слухове и необосновани обвинения към мен. Очаквам да публикувате дословно този мой емайл до Вас и в бъдеще да не публикувате необосновани обвинения.

С уважение,

Владимир Каролев

6 коментара »

 • Vladimir Karolev said:

  Благодаря на издателите на eurochicago.com за публикуването на правото ми на отговор.

  С уважение,

  Владимир Каролев

 • Mariana said:

  Не знам какво е отношението на г-н Каролев към АЕЦ “Белене”, нито какви точно са връзките му с или отговорностите му в Balkan Advisory Company и HSBC, но ми се струва, че по отношение на моментът с агентурното сътрудничество не би трябвало да се сърди на която и да било медия, която цитира официална информация на Комисията по досиетата. Ако има някакви възражения, може би към тази Комисия би трябвало да се обърне.

 • Петър Пенчев said:

  Г-н Каролев, дали вече и паметта Ви изневерява 🙂
  Вие твърдите, че никога не съм коментирал до преди няколко месеца проекта Белене, камо ли да съм „действал като силен поддръжник на новата АЕЦ“. (поредната неистина, която сте тиражирали);.

  Уважаеми, с огорчение от неискреността Ви длъжен съм да Ви припомня датата 30.04.2006 г., от 09:00 ч. по БиТиВи, предаването “Сблъсък”; на Иван и Андрей, тема “АЕЦ Белене – За! и Против!”.
  Аз бях в отбора “Против!” заедно с Иван Сунгарски (ние и двамата от Национално движение “Екогласност”), а Вие бяхте с Мирослав Севлиевски в отбор “За!”. По сценария Иван Сунгарски се бореше с Мирослав Севлиевски, а аз срещу Вашата особа.
  Припомням Ви, че аз говорех с документи пред телевизионната камера и Вие не издържахте и започнахте демонстративно да драйфате в една кофа, завряхте си лицето в нея – ГРОЗНО!!! Но изпаднахте в конфуз, защото аз показвах доказателства за ядрената мафия, а Вие с голословни приказки (както обикновено и до днес правите!) ЗАЩИТАВАХТЕ новата АЕЦ Белене с декларации.

  Ето това е истината – и се извинете на уважавания г-н Петър Стаматов от този сайт, с който той поддържа огласяване на истината за България от далечната Америка. ДОБРЕ, ЧЕ ГО ИМА!

  Иначе в България за подобни на Бойко Борисов медийни творения, посланик Байърли го е казал доста директно: “Плащат БЕЗСРАМНО в брой на журналистите!“(справка Уикилийкс):
  http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2011/05/blog-post_26.html.

  А на Еврочикаго.ком дали Вие вече предложихте комисионна???

  Подпис:
  Петър Пенчев – зам.-председател НД “Екогласност”

 • Камен said:

  Tози «плъх» Каролев, който направи милиони отърквайки се около властта – наричам го плъх защото успява да оцелява като тези всеядни сиви животинки, които ще останат дори след ядрена война – при комунизма бе агент Камен, при СДС се представяше за антикомунист, при царя – за царист. Колко пъти до сега се е хвалел, че е бил икономически съветник и писал програмата на «Българския Великден», в която бе вмъкната от него и подобните му необходимостта от АЕЦ «Белене». А тук още малко и ще се изкара вода ненапита и борец за честност и справедливост!!! На този плъх му е унищожено досието в ДС (останал е само протокола от това), защото от КГБ са го пазили да бъде активиран по-късно и ето го днес – «независим» консултант за АЕЦ – смях в залата!!! Не е смешно – тъжно е, защото живеем в такава държава, в която плъховете вместо да бъдат изтребени и напъдени при тия дето им плащат, могат да се кадидатират днес за кмет на София, а утре и за Президент. Не право на отговор, а думата не трябва да и се дава. Но явно такива си плащат на медиите да им тиражират имената. Но… все пак и Онзи горе им ги знае.

 • S.Slugкoburgotski said:

  В най-новата история на България няма по-гнусно нещо от “елитните” лица на НДСВ- министри, депутати и експерти. Въпиющата им некомпетентност се съчетаваше с дълбока безпринципност и открито заиграване с престъпници и олигарси- без свян и съвест, без капчица морал. Въпросният Каролев бе един от четата на царя по морето (така наричаха четворката- м.велчев,н.василев, с.паси и каролев). Единия не изтрезняваше в чалга-дискотеката, а другите откриваха хотели и уреждаха запълването им с купища израелтяни- безвизово и без проверки по летищата. И всичко това- под личната охрана на разни величия от ДС/НСО- действащи или депутатстващи генерали и ченгета.
  И пак говорят, и пак са “във играта”, и пак ги слушат клетите бе-гейци?!…

 • Mariana said:

  Камен: “Не право на отговор, а думата не трябва да и се дава. Но явно такива си плащат на медиите да им тиражират имената. Но… все пак и Онзи горе им ги знае.”

  Има едно правило в журналистиката, което се нарича право на отговор, Камене. Що се отнася пък до конкретния сайт, който е изпълнил това правило, заради публикация, в която се цитира и Каролев, не знам какво точно си мислите за сайта, но ми се струва, че сте далеч от истината.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.