Home » Избрано

Борбата с корупцията – много документи и органи, но без полза

2011.07.24 Няма коментари
Spread the love

БОРКОР ще се готви една година да започне работа

Центърът за борба с корупцията към Министерския съвет, наречен БОРКОР, все още се структурира, назначава се персонал и се оборудва технически, заявиха за Mediapool от правителствения пресцентър. Този процес продължава вече пети месец, а не се очаква новата структура да заработи преди края на тази година, става ясно от техническото приложение към мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който бе публикуван в сряда.В доклада се посочва, че “няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупцията по високите етажи.”

На 17 февруари премиерът Бойко Борисов избърза да обяви създаването на аналитичното звено за борба с корупцията и организираната престъпност и представи неговия ръководен екип. Бързането вероятно е било предизвикано от неудържимо разрастващия се скандал със записи от СРС-та, компрометиращи властта и публикувани от издания, близки до “октопода” Алексей Петров. Борисов обяви, че бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, чиято дясна ръка бе Петров, ще бъде назначен за зам.-шеф на БОРКОР.

От този момент флашките със СРС-та секнаха, скандалът утихна, разследването заби в глуха линия и вече никой не пита правителството за аферата “Тановгейт”.

БОРКОР обаче все още не работи.

“Приложението на Интегрираната система за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност, приета от правителството в края на 2009 г., продължи чрез проекта БОРКОР”, се посочва в техническото приложение към доклада ЕК.

“Всеобхватен план за борбата с корупцията все още не е разработен. Проектът БОРКОР, стартиран в началото на 2010 г., все още е в подготвителна фаза. Очаква се да заработи в края на 2011 г. БОРКОР е широкомащабен проект за засилване аналитичния капацитет на българската администрация по отношение корупционните рискове. Проектът е насочен и към намаляване на корупционния риск по отношение на еврофондовете и обществените поръчки”, се посочва в приложението към доклада на ЕК.

Преди да им бъде забранено да говорят пред медиите, от ръководството на БОРКОР прогнозираха, че звеното ще започне работа на 1 юни тази година.

Пред Mediapool в края на май заместник-председателят на структурата Елеонора Николова категорично отрече възможността подготвителната фаза на проекта да се проточи до края на годината.

Очевидно българското правителство е съобщило друго на Брюксел.

В доклада на ЕК присъстват редица критики за капацитета на българските власти да анализират проблемите в правосъдната система и борбата с корупцията. Основната критика бе отправена към ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд.

В същото време се оказва, че около година трябва на изпълнителната власт да преназначи 125 служители от другите министерства в БОРКОР, да се вържат в мрежа компютрите им и да се създадат вътрешни правила за работа. Около два месеца бяха необходими новата организация да получи регистрация по БУЛСТАТ.

Бюджетът в размер на 16.5 милиона лева до 2013 година обаче бе осигурен още в началото на март и вече се харчи. В месеците на очакване БОРКОР да започне да работи стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е пуснал подвеждаща информация, че “Меркел плаща” за новата структура, защото всички пари са осигурени от българския бюджет.

Освен бавното раждане на центъра БОРКОР, управляващите се провалят и със създаването на дългоочакваната централна комисия за разкриване и предотвратяване на конфликта на интереси, която още не работи.

Заради институционалното бездействие и прехвърлянето на топката между различните власти в момента на практика няма кой да провери казуси като този с шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. В началото на тази седмица ВСС изпрати документацията по проверката за конфликт на интереси към централната комисия, но не стана ясно кой отсреща ще ги получи. Фактът, че от 1 април в България няма кой да проверява за конфликт на интереси, също е намерил място в техническия доклад на ЕК, но най-вероятно по конюнктурни съображения, свързани с предстоящите избори, тези критики не са намерили място в основния политически доклад.

Източник:   Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.