Home » Избрано

Наследниците на червените велможи още се ширят в апартаментите на “омразната буржоазия”

2011.07.11 Няма коментари
Spread the love

 

Имотът на убития от комунистите фабрикант Добри Минов обаче не носи щастие на Людмила Живкова и Иван Славков

 

През 1968 г. червената принцеса Людмила Живкова се жени за красивия инженер Иван Славков. Младоженците първо живеят в боянската резиденция на тъста, но година след това държавата в лицето на УБО /Управление за безопасност и охрана/ им прави скромен подарък – едно уютно, китно “апартаментче”, близо 400 квадрата, на бул. “Маршал Толбухин” в центъра на София, до Спортната палата.

Но… се оказва, че апетитният имот е оцапан с кръв. Негов собственик е бил фабрикантът Добри Минов, убит в Дирекцията на народната милиция и след това хвърлен от последния етаж на собствения му дом, за да се инсценира самоубийство…

Дело № 2340 от 1992 г. не е отваряно и прочитано от 14 години. Това е делото, което наследниците на фабриканта Добри Минов се осмеляват да водят в годините на демокрацията за реституция на имота на техния роднина, който се намира на бул. “Маршал Толбухин” 14 /сега бул. “Васил Левски” 79/. В Първи районен съд на София подава искова молба Лиляна Димитрова Димитрова от София, която живее на ул. “Оборище” 9. Родена е през 1920 г. Исковата молба е срещу Иван Борисов Славков, който живее на същия адрес и срещу Националната служба за охрана, правоприемник на УБО. В молбата тя пише: “Уважаеми съдии, аз съм наследница на чичо си Добри Панайотов Минов…

 Кой е Добри Минов?Добри Панайотов Минов е бил фабрикант – нито милионер, нито милиардер, средна класа, изключително позитивен човек. Разхождал се елегантен из София и само добрини правил през живота си, разказват старите софиянци. Но съдбата отрежда така, че той остава неженен и без деца.

 

Затова племенницата му Лиляна е единствена негова наследница. Нейни наследници пък са децата й Анна, която сега живее на ул. “Шипка” 17 и синът й Димитър, който живее на ул. “Оборище” 9 в наследствения апартамент на майка си.

След 9 септември 1944 г. комунистите харесват жилището на Добри Минов. И не само неговото, както е известно… Решават да обявят Минов за спекулант – без съдебна процедура. А това е човек с безупречна репутация в обществото!

И една вечер го арестуват и го завеждат в Дирекцията на народната милиция на “Лъвов мост”,

убиват го, а след това го закарват в дома му и го хвърлят от четвъртия етаж. Целта е да изкарат, че се е самоубил. В експертизата след аутопсията му обаче пише, че страшните белези по тялото му са получени при побоя в милицията и че смъртта е настъпила още тогава.

 

През 1948 г. одържавяват жилището на Добри Минов и негов собственик става Управлението за безопасност и охрана /УБО/. От нотариалния акт се вижда какво представлява имота – 6 стаи, хол, кухня и сервизни помещения, застроени на площ от 372.88 кв. м заедно със съответния към него гараж в същата сграда.

През 1969 г. младоженците Людмила Живкова и Иван Славков получават като подарък за сватбата си от държавата в лицето на УБО апартамента на Добри Минов и се нанасят в него.

Прокълнатият имот е описан за пръв път от бившия кореспондент на официоза на ЦК на КПСС в. ”Правда” в България Александър Симуров.

“Жилището изглеждаше необитаемо, вероятно се използваше най-вече за представителни цели. Мебелиран беше само просторният хол. Срещата ми с Иван Славков и Людмила Живкова започна с разглеждането на картини. Малки и големи, те нямаха чет и брой. Стените не ги побираха. Десетки платна в масивни рамки стояха на пода, опрени на стените, по цялата дължина на стаите. Разбира се, това съкровище не беше купено срещу пари, а подарено…”, твърди съветският ВИП журналист.

Много по-късно, след смъртта на Людмила с писмо с вх.№ 12507 от 19 декември 1983 г. УБО-Държавен съвет, т. е. де факто Тодор Живков дава разрешение на Иван Борисов Славков и Тодор Иванов Славков да закупят обитавания от тях апартамент № 4, ет. 4, на бул. “Толбухин” 14 – гр. София, и прилежащия гараж. Апетитният имот е продаден на зетя и внука на Първия за жълти стотинки.

Окрилената от демократичните промени наследница на фабриканта Минов – Лиляна Димитрова – продължава в исковата си молба: “Придобиването на горепосочения имот е станало чрез използване на служебното и партийно положение на ответника и неговите роднини и в нарушение на действащото законодателство”. Тя представя в съда нотариален акт от 1939 г. От него става ясно, че Добри Минов е построил къщата и че тя е негова собственост.

След завеждането на делото Лиляна Димитрова се сблъсква със страхотни проблеми – преследване, заплахи за убийство. Нищо, че е уж е демократично време…

Лиляна умира по време на съдебната сага. Продължават я децата й. Делото приключва с решение, че този имот не може да бъде наследен от тях.

Но докато тече делото, Иван Славков – противно на законите в България, го продава на бизнесмена Васил Божков за 300 000 долара. И сега той е законен собственик…

Схемата за прилапване на имоти от “омразната буржоазия” е копирана от Сталин

Нашите комунистически велможи възприемат схемата от съветските си другари. Те не влизат и не се настаняват в къщите на “омразната буржоазия” просто така. Много добре си опичат питката. Обявяват собствениците на апетитни имоти за спекуланти и народни врагове, убиват ги в занданите на милицията, одържавяват имотите и след това се настаняват в тях.

Редовите комунисти много добре са знаели за какво става въпрос. Имало е брожения: “Как така – доскоро се борихме срещу буржоазията, а сега баш другарите влизат да живеят в техните къщи?!”

Но на кой му пука?! Тарикатите, които са се нанесли в къщата на Минов, са носили и дрехите, и обувките му. Използвали са посудата, спалното бельо и колосаните кърпи със собствените му инициали, твърдят очевидци. Там освен Людмила Живкова и Иван Славков в различно време са живели Цола Драгойчева, Митко Григоров, Георги Атанасов…

Досиета, апартаменти и паметници

Всички членове на Политбюро на ЦК на БКП, за които неотдавна стана ясно от разсекретените архиви на полицията, че са били доносници на шефа на Държавна безопасност преди 9 септември 1944 г. Никола Гешев – Цола Драгойчева, Пенчо Кубадински, Пеко Таков, са придобили жилища по този начин. И на всички до един признателните потомци са издигнали паметници…

От доносниците на Гешев е прочистено досието само на Тодор Живков. Мирчо Спасов му е дал останалите досиета и той ги е държал при себе си, твърдят посветени.

Раздаването на апартаментите на “омразната буржоазия” е бил един от начините Тодор Живков да държи под напрежение всички, които са били доносници на Гешев, за да им дърпа конците.

И в крайна сметка какво излиза – децата и внуците на видни комунисти още се ширят в откраднатите от лошата буржоазия апартаменти?!

И няма изгледи справедливостта да възтържествува.

 

Валерия Калчева, в. “Шоу”

Източник:  БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.