Home » Избрано

Полезно дело на Българо-Американска Асоциация

2011.07.10 Един коментар
Spread the love

Анализ на вестник „Старт”

БАА отново свърши много полезно дело. И знаете ли какво е то? То е точно това, което ние, правачите на вестници в Чикаго, които сме се прочули с нашите наистина сериозни достижения в издателската дейност, е трябвало поне десет пъти досега да направим, но не сме. Или поне “Старт” не го е направил. Ако другите са го направили – извинения и голямо чудене от наша страна!

Става дума за това, че проф. Никола Чаракчиев, който секретар на Асоциацията, просто напълни десетина кашона със сортирани по месеци и години наши бодри печатни издания /нали се досещате, че той ги е събирал и сортирал?/, качи ги на самолета /нали пак се сещате, че само той си знае какво е платил, какво е уредил за стотиците килограми свръх багаж/, прекара ги до София тия кашони и там ги тръсна на Галя Делиманова – шеф на отдел “Комплектуване” в Националната ни библиотека “Свети Свети Кирил и Методий”. Галя ги подреди в “хранилището” и сега България си има вече запазена история на своята имиграция в най-големия български град в чужбина.

Преди години надникнах в къщата на стария емигрант Тодор Пенев и бях потресен от това що видях! Беше събрал купища книги и вестници от неговото време. Заканих се да го опазим това богатство… И така си и остана със заканата. Бог знае къде е сега Тодор Пенев и неговото книжно богатство…

Гледам по колко броя са издави досега печатаните по наше време вестници в Чикаго:
– “България”, от 2001 досега, са издали 522 броя.
– “Старт” /заедно с “България 21 век”/, които през 2002 се разделихме с тях – много по-малко. Изданието излиза от доста време насам два пъти в месеца, а по едно време даже малко си поотпочина – 314 броя.
– “България Сега”, който се отлюспиха три-четири години по-късно от първото издание, издават своя 319 брой.
– Новият играч на терена – “BG Voice “, е на кота 20.
– “Балканско ехо”, които винаги са си били сами и спокойни, са някъде към 160 броя…

1335 броя български вестници, издадени за 10 години в Чикаго? Не е малко. Но е много пръснато досега. Не беше оценено и много е преминало в забрава.

За да видите колко стриктно и почтено е постъпил към всички, дори и към двете новоизлезли в последно време само с по своите стартови броеве “номер едно” списания, наречени със странни имена, ще цитирам част от доклада на Чаракчиев на заседание на Борда на Директорите на БАА за свършената работа:

“Както е отбелязано в 15-годишния план (при създаването на Българо-Американска Асоциация през 2002 година), в раздела „Съхранение на ценностите на българската общност в Чикаго” се предвижда опазването и на периодичния печат на българите в чужбина. В изпълнение на това решение през май 2011 предадох събрани годишни издания на излизащите в Чикаго през последните три години български вестници в специалния фонд на Националната библиотека “Свети Свети Кирил и Методий” както следва: Вестник „България”, Вестник „България сега”, Вестник „Старт”, Вестник „Балканско ехо”, Вестник „BG Voice”, Списание “Булгород”, Списание „Гъдел.”

Миналата година сръбските колеги от изданията на тяхната общност по света направиха в Белград среща по подобие на нашите Седем световни срещи на българските медии по света. Главният хит на срещата била изложбата на емигрантски вестници на сръбски език от началото на миналия век до сега из Европа, Америка и Австралия. Експонатите останали в Белградската библиотека след това. Време е отсега и ние да похвалим акцията на Българо-Американската Асоциация в Чикаго и пряко на проф. Чаракчиев и сами да се захванем с нашата си работа – да посъберем малко от многото що сме изпонаписали…

One Comment »

  • Nik said:

    SCRIPTA MANENT!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.