Home » Избрано

Как призракът на теокрацията надвисва над Израел

2011.07.07 Няма коментари
Spread the love

Според в. “Маарив” това е “единствената страна в света, в която религиозните лица са над законите и полицаите нямат право да ги разпитват”, пише Мариус Шатнер от Франс прес

В Израел, където религията всъщност никога не е била отделена от държавата, равини ултранационалисти, които са малцинство, но влиятелно, отправят предизвикателство към съдебната система и с това викат призрака на теокрацията.

Последователи на равините Дов Лиор и Яков Йосиф, заподозрени в подстрекаване към насилие и расизъм, призоваха тази седмица за организиране на голяма демонстрация пред Върховния съд в Ерусалим, за да протестират срещу краткото им задържане.

Равините бяха доведени насила в полицията, тъй като отказаха да се яват там за разпит, макар да бяха официално призовани.

Те са критикувани, че са разрешили отпечатването на много оспорван теологичен трактат – “Тората на царя”, който оправдава избиването на невинни неевреи (гоим), включително деца, в случай на война.

Двамата религиозни дейци се представят като жертви на съдебната власт, която според тях искала “да заглуши гласа на Тората” и не им давала възможност да изразяват мнения, произтичащи от равинската традиция.

Светските кръгове в Израел се безпокоят
от засиленото влияние на едно “ново течение в юдаизма, което иска да унищожи правовата държава”, писа в понеделник популярният в. “Маарив”.

Според изданието Израел е “единствената страна в света, в която религиозните лица са над законите и полицаите нямат право да ги разпитват”.

В същия дух лидерката на опозицията Ципи Ливни, разкритикува “една група, която не признава властта на съдиите и иска да я замени с тази на равините.”

Според Ливни предизвикателството на равините засяга основите на държавата Израел, която по конституция се води “еврейска и демократична”.

Това предизвикателство според мнозина накърнява и принципите на ционизма, чийто основател Теодор Херцел в книгата си “Еврейската държава” (1896 г.) изключва възможността бъдещата държава да бъде теократична.

Премиерът Бенямин Нетаняху разкритикува на заседание на правителството поведението на равините. Но Нетаняху, председател на дясната партия “Ликуд”, се ограничи до това да отбележи, че “никой в Израел не е над законите”.

Депутати от партията му обаче смятат призовките за неоснователни

Равините националисти имат няколко хиляди последователи, най-вече в селищата на окупирания Западен бряг. Подкрепяни са активно и от крайната десница, а по-резервирано – и от ултраортодоксалния лагер.

Заселниците от крайната десница увеличиха през последните седмици заплахите и актовете на агресия срещу полицаи и представители на закона, които обвиняват във възпрепятстване на колонизацията.

Ултраортодоксалният лагер, който не споделя като цяло радикалните мнения на двамата равини, изрази опасения, че задържането им създава опасен прецедент, който ще позволи санкциониране на мнението на равините в името на борбата срещу расизма.

Въпреки това бащата на равина Яков Йосиф, духовният водач на ултраортодоксалната сефарадска партия “Шас” – равинът Овадия Йосеф, разкритикува публично сина си, съобщават местни медии.

Защо този идиот не отиде в полицията,

щом го викат, избухна влиятелният възрастен равин. В неделя сутринта полицаи задържаха за кратко Яков Йосиф, след като той отказа да се яви в полицията, където бе викан няколко пъти. Предишната седмица равинът Дов Лиор, духовен водач на колонията Кирят Арба и на еврейската общност в Хеброн (на Западния бряг), бе задържан за кратко по същите причини.

През 1995 г. равинът Лиор изрече страшни анатеми срещу тогавашния премиер Ицках Рабин и заради това бе заподозрян, че е оказал влияние върху убиеца му Игал Амир.

Още тогава трябваше да арестуват равина Лиор, отбелязва високотиражният всекидневник “Йедиот ахронот”, който е сигурен, че двамата равини няма да бъдат преследвани, имайки предвид, че съдебната власт не иска да си разваля репутацията.

Източник: Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.