Home » Избрано

Балканите – медии, мафия и национализъм

2011.06.07 Няма коментари
Spread the love

На Балканите цензурата е ендемична, а страницата на войната съвсем не е обърната въпреки ареста на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич, пише швейцарският вестник „Льо тан”

На Балканите цензурата е ендемична, а страницата на войната съвсем не е обърната въпреки ареста на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич, пише швейцарският вестник „Льо тан”.

Констатация, за съжаление споделяна от българските и румънските журналисти, чиито страни все пак се присъединиха към ЕС, гласи следното: „В Букурещ пресата е заглушавана от високите етажи на властта. Често главните редактори са свързани с големи икономически групи, които рекламират при тях. Въпреки това те, както и самите журналисти, са ниско платени и срещат трудности в намирането на работа”.

Или пък още по-зле – меси се държавата. Българският парламент наскоро гласува закон за ограничаване на достъпа на пресата до данни от търговския регистър. И всичко това, за да се затрудни идентифицирането на извършителите на нередности и корупция, пише Фокус, позовавайки се на швейцарското издание.

Други демони на Балканите са мафията и национализмът. Оттам идва и притеснението на журналистите от възможното ускоряване на сближаването между ЕС и Сърбия след ареста на Ратко Младич. Фактът, че през декември 2010 година Черна гора получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС, говори достатъчно красноречиво за липсата на изисквания от страна на Европа относно свободата на словото. По този повод анализатор казва: „Всичко в тази малка страна е в ръцете на клан, ръководен бившия премиер Мило Джуканович. Там руската мафия царува, без никой да напише и един ред по този въпрос. Това е законът на мълчанието”.

Източник: http://www.factor-news.net/index_.php?cm=14&ct=50&id=24098

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.