Home » Избрано

Водните концесии са узаконена форма на политическа корупция

2011.06.08 Няма коментари
Spread the love

 

Ангел Джамбазки е роден през 1979 година в София. Завършил е Математическата гимназия, а по-късно и Юридическия факултет на СУ. Политическата му дейност във ВМРО започва още от ученическата скамейка през 1994 г., а по-активно се ангажира с това след 1997 г. В момента е най-младият общински съветник в СОС. Той и негови съмишленици дадоха на прокурор концесията за водата в столицата.

 

– Г-н Джамбазки, защо софиянци плащат толкова скъпа вода, какво показаха документите, които дадохте на прокуратурата срещу дружеството концесионер “Софийска вода”? Не трябва ли тук водата да е най-евтината в държавата предвид гениалното решение на някогашния кмет на града Иван Иванов тя да се довежда по гравитачен път до тръбопроводите?

– Определено е парадоксално да плащаме толкова много за водата, която трябва точно тук да е най-евтина. Защото в сравнение с останалите градове в държавата в София няма необходимост и очевидно не се влагат почти никакви средства за докарването й до чешмите. Причините за скъпата питейна течност са няколко, но според мен основната е в това, че е приета една формула за изчисляване на цената, която се нарича английска. Това е така, тъй като този метод на изчисляване се прилага в Англия. Основата за повишаване на цената на водата по искане на монополиста е в размера на загубите. Т.е. колкото са повече липсите, то концесионерът може да иска повече пари от клиентите, за да се компенсира. Това е пълен абсурд.

– Обяснете какво конкретно представлява тази побългарена английска формула?

– Може да се каже така: концесионерът на този естествен монопол иска поскъпване на услугата, защото твърди, че имал високи загуби. Но тук гражданите трябва да бъдат информирани, че ако наистина има отчетени такива загуби, то те не са от прахосвана вода, от спукани тръби и т.н., а са чисто търговски. Те се натрупват от това, че концесионерът не си събира дължимото и то само от определени потребители. Има цели квартали, блокове и аз разполагам с фактури, че там циганите не са си плащали цяла вечност, както се казва.

Например една от фактурите сочи дълг от 167 000 лв. Ако минете през кварталите им пък, сами ще видите, че вода се лее безотчетно отвсякъде. Всичко това се плаща солидарно от коректните софиянци. В края на годината обаче “Софийска вода” огласява, че има натрупани загуби от 60 на сто. Така те сами се набутват, защото от дружеството публично си признават, че не спазват концесионния си договор, според който т.г. загубите трябва да са не повече от 25%. Те обаче се изтъпанват, казват, че са допуснали два и повече пъти по-големи липси, и искат от ДКЕВР увеличаване на цената. Мотивът им, разбира се, е да можели да си покрият загубите. Така се получава парадоксът да газим във вода по улиците, да имаме съграждани, на които не им пука и не си плащат задълженията, и като капак ние, коректните, плащаме за всичко. Затова и ние искаме концесията за водата да бъде прекратена – тя е вредна.

– Защо ДКЕВР, която издържаме с данъците си, не защитава интересите на потребителите?

– Затова аз и още няколко съмишленици заведохме дело във ВАС срещу решението на ДКЕВР да повиши за пореден път цената на водата в София. Надявам се, че това дело ще стане едно от събитията за съдебната ни система. Насрочено е за септември т.г. Нямам илюзии, че тази битка пред Темида ще е лека. Но се надявам да успеем да докажем правотата си за това, че държавната комисия е завишила цената на водата незаконно. Няма логика да се оскъпява за това, че концесионерът не си е свършил работата. Не може, след като има договор, по който трябва да се намаляват загубите, това да не се прави.

А после нагло да се декларират високи липси и на базата на това да се иска повишаване на цената на водата. Разбирате ли колко е ненормално едно такова положение. Говорим за икономическа и правна безумица, която е в ущърб само на софиянци. Затова ще водим делото и ще настояваме съдът да отмени решението на ДКЕВР.

– А какво ще стане, ако спечелите?

– Интересно ще се получи. При такова развитие на нещата ще се окаже, че няколко месеца софиянци са плащали за недължими суми, че са надвнасяли пари в дружеството. После ще трябва да връщат пари на гражданите и т.н. Ние сме категорични, че няма нужда един естествен монопол да бъде даван на концесия. Защото той би трябвало да бъде управляван от публично дружество, което да отстоява обществените интереси.

Както казахте, след като преди години инж. Иван Иванов е могъл така гениално да проектира и осъществи пречиствателни станции и тръбопроводи и за питейната, и за отпадната вода. Сега обаче се оказва, че няма кой да направи нищо повече, нито пък стопанисват и поддържат наличното. След 10 години концесия англичаните, които слава Богу вече си заминаха, доказаха, че могат само и единствено да изнасят пари от България. Без да са вложили и една стотинка. Ще видим техните наследници французите какво ще направят.

– Разкажете и за други нарушения, на които сте се натъкнали и които оскъпяват още водата?

– Например има цели квартали, чиито имена засега ще премълча поради предстоящото дело, но хората ще се сетят за кои говоря, в които де факто няма изградена канализация. Там има септични ями, но “Софийска вода” продължава да прибира от тези хора такса за отвеждане и пречистване на канални води.

– Вярно ли е, че след 2005 година има много добавяни анекси към основния договор, които на практика допълнително оскъпяват водата?

– Да, вярно е. Те обаче формално са законни, защото са правени със съгласието на Столичния общински съвет, който е гласувал за тях. Но определено са неморални, защото са в ущърб на софиянци. И винаги са гласувани в услуга и угода на англичаните.

– Защо общината не се е погрижила за интересите на своите граждани, а е допуснала това? И що за безумие е общината да има концесионен договор, а държавата да определя цената на водата?

– Ролята на общината би трябвало да е в това да осъществява контрол над концесията. Той очевидно не е упражнен, което означава, че администрацията категорично не си е свършила работата.

– Назовете конкретен виновник – кой отговаря за контрола на този договор и го е проспал?

– Има много структури, на които им се плаща за това. Но основната вина за цената на водата се носи от кмета на общината Йорданка Фандъкова. Ресорната зам.-кметица по строителството прави това, което й нареди кметицата. Виновни са и предходните управници, тъй като винаги са гледали само за интересите на английската фирма, а не за тези на гражданите.

– Популярният арх. Георги Бачев, който е и бивш шеф на ДАГ, написа писмо до Фандъкова, в което коректно я информира, че концесионерът си позволява редовно да изисква допълнителни документи за визи и др. бумаги, което няма право да върши, а и така бърка дълбоко в джобовете на потребителите. Той няма отговор от кмета, но наистина ли монополистите си позволяват и това?

– Впрочем този ваш въпрос ме подсеща да споделя със софиянци, че вече събираме документи и за наказателните престъпления, вършени от концесионера. Подправянето и преиначаването на договора е точно такъв случай. Така че всички, които имат подобен горчив опит с дружеството, могат да разчитат на нас. Нека ни потърсят, за да си съдействаме в усилията срещу монополиста. В тези случаи става въпрос за откровена фалшификация на документи и трябва да се потърси наказателна отговорност от всички, които са я правили.

– Защо от фирмата не поемат отговорност за лошокачествено доставяне на услугата, за която им плащаме? Има много жалби от граждани, от чиито кранчета тече жълта, зелена, кафява вода и трябва с часове да я източват, което им навърта водомерите и т.н.?

– Знаете ли, че голяма част от тръбопроводната мрежа не е заведена и не се управлява от “Софийска вода”. Но от фирмата събират пари за водоснабдяване, а при авария си умиват ръцете, че тази въпросна мрежа била незаконна. И изнудват хората сами да си копаят, да си правят ремонтите и т.н. Пак абсурд. Време е да се сложи край на тези безобразия. Дотогава ще ги тормозим да си вършат качествено работата, а не да си плащат във вестниците, за да не пишат за тях. “Софийска вода” даже са си направили и собствен вестник.Това е върхът на безочието – при 60% загуби на питейна вода те влагат пари за вестник?! Логично ли е?! Това може да е частно фирмено решение, ама ако не управляваха публичен ресурс. Примерно, ако правеха джапанки, защо да не си направят вестник, за да ги рекламират. Аз смятам, че водните концесии са узаконена форма на политическа корупция.

 

Интервю на Аделина Делийска

http://novinar.bg/news/vodnite-kontcesii-sa-uzakonena-forma-na-politicheska-koruptciia_MzU5Nzs0MQ==.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.