Home » Избрано

Пентагонът разсекретява Виетнамското досие

2011.06.14 Няма коментари
Spread the love

40 години след като знаменитите документи на Пентагона за война на САЩ във Виетнам „изтекоха” в американската преса, федералното правителство реши да ги разсекрети напълно. През 1971 г. Даниел Ълсберг, бивш сътрудник на Съвета за национална сигурност на САЩ, предаде масиви от секретни документи, засягащи подготовката и воденето на виетнамската война, на журналиста от The New York Times Нил Шихън.

Публикуването на документите подрони доверието на американската и световната общественост към властите в САЩ и показа, че администрацията на президента Линдън Джонсън (1963-68) съзнателно е водила политика на ескалация на военните действия във Виетнам.

Досието на Пентагона за войната на САЩ във Виетнам в пълния му обем от 7000 страници ще стане обществено достояние.

Самият Ълсберг беше обвинен в шпионаж и го грозеше 115 г. затвор, но на 11 май 1973 г. делото срещу него беше прекратено.

Източник: http://www.monitor.bg/article?id=295129

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.