Home » Избрано

Демократичен съюз на българите смята изказването на сръбския депутат Стеванович за злонамерен опит за сплашване

2011.06.29 Един коментар
Spread the love

Текстът, който следва, е съобщение до медиите на Демократичния съюз на българите в Сърбия, свързано с изказване на депутатът от Сръбската радикална партия Драган Стеванович в Скупщината на Р. Сърбия от 25 май т.г. и с последвали призовки за разпит на споменати в речта на Стефанович представители на българското малцинство.

По повод поредното изказване на народния представител на Сръбската Радикална партия г-н Драган Стеванович в Народната скупщина на Република Сърбия от 25. 05. 2011 г., Демократичният съюз на българите издава следното съобщение:

В изказването на г-н Стеванович има елементи на подпалване на етническа омраза и нетърпимост срещу гражданите на Република Сърбия от българска народност и призиви към държавните органи на властта за саморазправа с конкретни представители на законно зарегистрирани български неправителствени организации и политически партии които настояват за подобрение на положението и правата на българското национално малцинство в Сърбия.

С това Сръбската радикална партия от една страна цели да сплаши представителите на българските организации които все по-настъпателно настояват да бъде прекратена асимилационната политика към българското малцинство, а от друга, да консолидират сръбските националисти пред мнимата опасност от българите които „застрашават конституционното устройство” на Сърбия.

Симптоматично е, че само няколко дни след призивите на г-н Стеванович, в които той настоява пред депутатите на Скупщината на Сърбия да „пробудят институциите на държавата и да спрат сеенето на злото и отровата от Културно-информационния център”, споменавайки имената на „Иван Николов, Димитър Димитров, Методи Чипев и още няколко души”, бяха изпратени призовки за разпит за абсурдни нарушения от миналата година на Иван Николов – председател на Културно-информационен център „Босилеград”, Александър Димитров – главен организатор на Великденския фестивал и общински съветник от името на Демократичния съюз на българите, Димитър Димитров – член на Главния съвет и Драголюб Иванчов – председател на Демократичния съюз на българите. Същевременно, бяха подновени заплахите и натискът срещу отец Йоан с цел „дисциплинирането му”. Това буди подозрение, че държавните институции наистина са се „пробудили” от призивите на г-н Стеванович и изпълняват политическите поръчки на Сръбската Радикална партия, грубо погазвайки закона и правото на гражданите от български произход активно да участват в обществения живот, и използвайки гарантираните с конституцията на Сърбия права и свободи, с демократични средства да се борят за подобрение на своето социално, икономическо и културно-образователно положение. Ако легалната политическа борба за спазване на тия принципи, според г-н Стеванович, представлява „застрашаване на конституционното устройство на Република Сърбия”, тогава какво представляват престъпленията срещу човечеството, за които лидерът на Сръбската Радикална партия Воислав Шешел отговаря пред Международния Трибунал? Г-н Стеванович сам твърди, че „творец” на идеята за Велика Сърбия (с териториални претенции към всички съседни страни!) е Воислав Шешел. Това, според нас, е много по-опасно за конституционното устройство, и изобщо за бъдещето на Сърбия и за мира на Балканите, от нашите критични и неоспорими становища и факти за положението и правата на българското малцинство.

Демократичния съюз на българите счита изказването на г-н Стеванович като тенденциозен, провокативен и злонамерен опит за сплашване и натиск срещу българските организации и личности, които открито разобличават великосръбската асимилационна политика пред международните институции. Още по-тревожно е, че народните представители на демократичните, либералните и малцинствени партии в Скупщината на Сърбия посрещнаха с мълчание призивите на г-н Стеванович държавата Сърбия да се саморазправи с някои от лидерите на българските организации в Западните покрайнини.

Спазването на правата на българското национално малцинство и неговото всестранно културно, икономическо и политическо развитие, за което всички ние настояваме, е не само истинският начин за укрепване на конституционното устройство на Република Сърбия, но и за нейното пълноправно членство в Европейския съюз.

Главен съвет на ДСБ

Драголюб Иванчов

Босилеград, 29 юни 2011 г.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.