Home » Избрано

Борисов заведе съдия Янева при папата

2011.06.29 Няма коментари
Spread the love

Автор: Люба Манолова

Премиерът Бойко Борисов заведе съдия Владимира Янева-Манолева при папата! Същата Янева-Манолева, която разтърси вече две седмици съдебната система с избирането й за председател на най-важния съд в страната – Софийски градски съд.

Въпреки това, в дните на скандалите, свързани с назначението й за председател на Софийския градски съд, той се правеше, че не знае името на Янева-Манолева и не я познава! А освен пътуването до Ватикана, Борисов познава добре и съпруга на съдия Янева-Манолева покрай футболните мачове и играта на карти с приятели…

Ето какво разкри една снимка, предоставена ни от източник от коридорите на властта…

Ето историята:

Миналата година премиерът Бойко Борисов,  придружен от министри, депутати, интелектуалци и други лица посети папата. Неизвестно защо снимка от това събития с всички влезли при Негово Светейшество не бе публикувана. А на нея има интересно присъствие – за това ще стане дума днес.

Приятелският кръг „Пътуване до Рим” е все още неизвестен, тъй като засега това е единствената му снимка, и тя не беше публикувана досега. Шегувам се – за Кръга…

Истината е, че не всеки може да пътува до Ватикана в делегацията на така наречения премиер, Бойко Борисов, да не говорим, че не всеки може да влезе при Светия отец и да се снима с Него и Него.

Това е една снимка, която казва много. Публикувам я, защото се наслушах на измислици, породени от услужлива амнезия, наслушах се на глупости, на нападки между политици, които изобщо нямат причина да се ненавиждат.

Наслушах се как нямало значение, че новата председател на Софийски градски съд консултирала баща си за купуването на малки имотчета от „Софийски имоти”, дело, което било в ръцете й – за разглеждане, бавене и прочие…

Маргарита Михнева, вече Димитрова ме убеждаваше в последното си предаване какви по-височайши особи се облажили от въпросните „Софийски имоти”, а някакви журналисти се нахвърляли без причина върху новоизбраната Владимира Янева-Манолева и приятелят на семейството й – МВР-министъра Цветан Цветанов.

Може Димитрова да е права, но не Петър Стоянов или Димо Гяуров избраха за председател на най-големия и важен съд в страната, а Владимира Янева-Манолева!

Избраха я при положение, че другата кандидатка е с по-голям стаж и неотменени съдебни решения.

Предпочетоха я защото е с по-малък стаж и отменени съдебни решения. В този смисъл Маргарита Димитрова има право – вероятно във ВСС обичат хора с малки конфликти на интереси, малки необявени ипотеки и още по-малки консултации за бащи при купуване на съвсем малки магазинчета…

Права е Маргарита Димитрова – на големите в политиката – нещата и действията им трябва да се разглеждат като малки…

Вероятно на принципа „Приятелите на моите съпартийци са и мои приятели” Владимира Янева-Манолева има късмета да пътува с Борисов за Рим, и даже да влезе с повечето официални лица при Негово Светейшество папа Бенедикт XVI и се снима.

Кои са хората, получили доверието да заминат с премиера Бойко Борисов за Рим:


От ляво на дясно:

1. писателят Алек Попов

2. ВЛАДИМИРА ЯНЕВА-МАНОЛЕВА

3. главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков

4. началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова

5. неизвестен

6. народният представител Иван Костов

7. народният представител Алиосман Имамов

8. народният представител Менда Стоянова

9. бившият министър без портфейл Божидар Димитров

10. министърът на външните работи Николай Младенов

11. преводач

12. министър-председателят Бойко Борисов

13. Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI

14. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов

15. министърът на културата Вежди Рашидов

16. скулпторът Величко Минеков

17. кметът на София Йорданка Фандъкова

18. народният представител Петър Курумбашев

19. Видинският митрополит Дометиан

20. представителят на Католическата църква в България отец Румен Станев

21. композиторът Стефан Димитров

22. ученичката от Свищовската търговска гимназия “Д. Хадживасилев”

Диана Христова

23. художникът Захари Каменов

Защо публикувам тази снимка

– защото ми омръзна да слушам как Борисов не може да си спомни името на Янева-Манолева и в две телевизии с национален обхват се прави на ударен, и или я нарича „тази госпожа”, или прави логическа пауза, уж, за да си спомни името й, докато журналистът му го подаде:

В bTV, в разговор с Миролюба Бенатова:

Бойко Борисов: Имах огромен проблем с кадрите на Тройната коалиция, защото те толкова години управляват съдебната система и това, докъдето я доведоха, е до мониторинг от Брюксел. Така че нито съм се месил, нито имам намерение да се меся. Винаги изказванията и отношението ми към съдиите и към съдебната система е било да си избират най-добрите кадри. Така че те са си избрали това ръководство и ние не случайно не сменихме никой във Висшия съдебен съвет. Те са си избрани тези хора. Значи, когато е от президента Първанов, близките му, не познатите, съветниците му – тези хора мълчат като неми. Но тази госпожа, която е от 15 години съдийка, преди това е била прокурор, се познава с Цветанов, нямала право да стане шеф на съда.

В Нова телевизия разговор с Евгени Генчев:

Водещ: Проблемите и скандалите в съдебната система. Знаете, че много съдии напуснаха, включително Душана Здравкова, която добре познавате. Тя каза, че е пречупен гръбнакът на съдебната система. Това нейно изказване беше по повод едно последно назначение – на Владимира Янева, за председател на Софийския градски съд. Вас персонално притеснява ли ви това, което се появи като информация и всъщност което беше потвърдено, че тя е в близки отношения и приятелски с вътрешния министър Цветан Цветанов?

Бойко Борисов: Значи, ако е с вътрешния министър в приятелски отношения, е лошо, а ако е съветник на президента Първанов е добре? И тогава всички съдии си мълчат. Защото за тези години в президентска власт почти всичките съветници на президента Първанов отидоха или във Висшия съдебен съвет (ВСС), или взеха най-важните постове в държавата, или отидоха в Конституционния съд. Що за наглост? Не стига, че ГЕРБ трябва да бъде похвален, че за две години не направи никакви промени във ВСС, който изцяло е конструиран от БСП, ДПС и НДСВ – никакви промени. Нещо повече, ние преди няколко дни заявихме, че и сега в този ВСС оставяме на другите парламентарни партии да си изпратят те представители във висшия съвет, за да не се месим там. Що за наглост? Разбира се, държа да кажа, че не коментирам дали хората, които е изпратил Първанов, са добри или лоши. Но и госпожа…

Водещ: Владимира Янева се казва.

Бойко Борисов: Янева казахте, нали? Да, Владимира Янева, защото тя не е моя позната, но от това, което прочетох…

Той бил прочел? Нима не я е виждал? Нима?

И още нещо: Борисов сподели тези дни, че много се радвал, че хората разбрали най-накрая, че „се избира съдия”.

Тук Борисов и има, и няма право:

Има право, но единствено спрямо съдия Владимира Янева-Манолева, тъй като тя бе назначена без конкурс на съдийско място преди пет години…

За какво иде реч: ВСС /същият, който функционира и сега – бел. Л. М./извърши назначения 5 дни след въвеждането на конкурсното начало в съдебната система.

Припомням, че на 12 май 2006 година, с влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бе въведено изискването за задължителен конкурс за всички места в съдебната система, като промените в ЗСВ оставиха на Висшия съдебен съвет да назначава само шефове и зам.-шефове на съдилища, прокуратури и следствени служби.

5 дни по-късно ВСС, без да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, по време на заседанието си на 17 май, назначи 85 магистрати, без да се обявява конкурс за тези места! Та, на въпросното заседание, членовете на Съвета назначиха на място в СГС съдията от СРС Владимира Янева – Манолева. Другите две предложения бяха отхвърлени, без да бъдат обявени мотиви…

В този смисъл твърдя, че съдия Янева-Манолева не бе избрана и при предишното си назначение от ВСС, така че премиерът Борисов има право – съдия Манолева след като бе избрана веднъж в нарушение, без конкурс, този път бе избрана както е по закон.

Толкова за радостта на Борисов, че хората били разбрали най-сетне, че съдии се избират!

Всъщност хората знаят, че съдии се избират – да не би Борисов да го разбра едва сега?!

Софийски градски съд е важен в съдебната система,

тъй като там се гледат най-тежките дела от Наказателната колегия, а освен това се решават и споровете между фирми.

Името на съдия Владимира Янева, Янева – Манолева бе сред споменатите кандидати за поста председател на Софийски градски съд, освободен от училия в Полицейската академия в Симеоново право, Георги Колев.

Янева е била в плановете на Цветан Цветанов, споделиха запознати пред сайта „Хроники”, но когато бе избран времено изпълняващ длъжността председател на СГС– Янева-Манолева бе оставена в сянка за по-големия и траен избор – да заеме освободения пост на бившия председател на СГС, Георги Колев.

Ще се отклоня за малко от Янева, за да уточня, че Георги Колев, който бе назначен за председател на Върховния административен съд като единствен кандидат, подкрепян от Искра Фидосова и Цветан Цветанов, никога не се е занимавал с никога не се е занимавал с гражданско и административно право. Съдия от 2000 г., преди това, Колев беше следовател и прокурор, заместник на бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев. Преди да оглави СГС, Георги Колев ръководеше наказателната му колегия и бе заместник на Светлин Михайлов.

Въпросът ми е: когато кандидатът за даден пост е един, както бе в случая с Георги Колев – дали процедурата е точно ИЗБОР?!

Върнах се малко назад, за да опресня паметта на премиера, че след като е имало избор на председател на Върховния административен съд – явно НЕ за първи път хората разбират, че съдия се избира…

Има ли президентско назначение при заемането на поста на Главен прокурор и председател на Върховния административен съд?

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на Република България по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране (чл.129, ал.2 от Конституцията).

Едно е заложеното в Конституцията – назначава и освобождава, а съвсем различно е кой го предлага – в случая, това е ВСС.
Освен това, кандидатури за избор на главен прокурор могат да бъдат предлагани от не по-малко от една пета от членовете на

Висшия съдебен съвет както и от министъра на правосъдието (чл.173, ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Проф. Лазар Груев бе избран за председател на Върховния касационен съд не от длъжността му на съветник на президента, а от позицията на конституционен съдия!

На 9 ноември 2007 година, от 25 члена на Висшия съдебен съвет, 24-ма гласуваха за избор на нов председател на Върховния касационен съд. За лична информация на премиера Борисов ще уточня, че сред членовете на ВСС не фигурира Георги Първанов.

И отново да обърнем взор към съдия Владимира Янева-Манолева

Тя даде едно безпрецедентно интервю на журналистите, което си заслужава да се прочете:

– Смятате ли да си подадете оставката?

Обърнете внимание на проф. Токушев (бивш член на ВСС и настоящ университетски преподавател – бел.ред.), мой дългогодишен преподавател и в университета все още, той може да ви каже нещо по-интересно.

– Вие обещахте, че ще дадете пресконференция. Чакаме все още.

– Както виждате, моментът не е да давам пресконференции.

– Защо? Какво му е на момента? Кога ще си подадете оставката?

– Аз ще преценя кога да си я подам. Което не значи, че аз ще си я дам. Казвам, че ще преценя.

– Смятате ли, че трябва да си подадете отвод от делото “Софийски имоти”?

– Не, разбира се. Преценявам по вътрешно убеждение, че няма конфликт на интереси, че не съм заинтересована от изхода на делото.

– Извинете, г-жо съдия. Хората, от които вие сте купувала имоти, са ваши подсъдими (тя сключва сделката като пълномощник на баща си с пълномощника на шефа на “Софийски имоти” Тошко Добрев, сега неин подсъдим, бел.ред.). Моля да коментирате това?

– По делото има над 13 души подсъдими…

– Но сред тях са и тези, от които вие сте купили имот.

– Вие гледали ли сте документите по делото? Имате ли достъп до тях? Аз имам достъп, защото съм съдия. Ако искате да станете съдия, заповядайте.

– Защо не си подавате оставката, след като се вижда, че вие не сте желана на това място?

– Кажете ми вие журналистите? Вие имате етичен кодекс. Кажете ми дали е морално?

– Нашият етичен кодекс е един, вашият е съвсем друг.

– Да. Аз съм го чела.

– Разяснете ни тогава какво се случва, за да няма такива въпроси?

– Защо аз да ви разяснявам? Етичният кодекс е напълно достъпен. Качен е на всички сайтове.

– Смятате ли, че трябва да си подадете оставка?

– Аз няма да отговарям на вашите въпроси, защото те са подсказващи и толкова дълги, че нямам време да ви отговоря.

– Ще гледате ли делото “Софийски имоти” или ще си направите отвод?

– Когато се произнеса по делото, ще ви информирам своевременно.

– Адвокатите вече заявиха, че ще ви искат отвод?

– Не мога да знам какво биха направили адвокатите.

– Вие не четете пресата и не знаете какво са казали адвокатите?

– В пресата излезе изявлението на един адвокат. По делото има над 13 души подсъдими и доста повече адвокати.

– Смятате ли, че има основание?

– Щом смятате, че коментарът на адвокат Лулчева е достатъчен…

– Ами на нас ни липсва вашия, та затова…

– Значи… Отваряли ли сте напоследък сайта на градския съд?

– Напоследък не е особено добре работещ, както вие самата знаете.

– Да, добре, но това вече е друг въпрос. Това е въпрос на концепцията ми. Ако сте отворили сайта на съда, ще видите, че преди да пусна съобщение до медиите относно становището ми до двата случая, едно касаещо случая “Софийски имоти” и случая, касаещ личните сделки на семейството ми, съм написала подробно до компетентната институция, която в случая е Висшият съдебен съвет. Тя има съответните ресорни комисии, които ще се занимаят. Това е комисията по етика и комисията за конфликт на интереси.

– Защо го наричате становище? Вътре няма ваше становище, а само изброяване на факти.

– Когато фактите говорят и боговете мълчат. Аз не съм човекът, който ще прецени.

– Вие не смятате ли все пак, че трябваше да си подадете отвод по делото? Вие все пак сте свързана по някакъв начин с тези лица.

– Аз не съм свързана. Знаете ли какво означава свързани лица? Има в закона пределна дефиниция за свързани лица. Прочетете я и пак ще си говорим.

– Няма ли да се подаде отвод, след като публично е поставена под съмнение безпристрастността на съда?

– Госпожо, не ви познавам. Делото “Софийски имоти”, така наречено с определителен член “Делото” не е едно, те са пет, шест или седем.

– Ние знаем колко са делата.

– Ако става въпрос за моето дело, ще ви дам конкретен отговор след като въпросните комисии на ВСС се запознаят с този въпрос.

– Но вие не спазвате сроковете по НПК?

– Така ли? И какви са сроковете по НПК?

– Два и три месеца.

– Те инструктивни ли са или задължителни?

– Ако вие не желаете да се водите от инструкциите в НПК, това е абсолютно различен въпрос.

– Има инспекторат, който в момента извършва проверка за спазването на всички срокове в наказателното отделение на СГС за 2010 година и 2011 година.

– За последен път днес ви питаме. След като скандалът стана толкова голям, няма ли да си дадете отвод от делото?

– Когато се произнеса по делото, ще го обявя своевременно.

– Как ще работите при положение, че стигнахме до там да скандализираме общественото мнение и при очевидния факт, че съдиите в СГС и други съдии не биха желали да бъдете председател?

– Трудно.

– Трудно, но ще работите?

– Ще работя, докато не се произнесе ВАС по жалбата на единия от другите участници в конкурса.

– Какво значи трудно да се работи със съдии, които не биха желали да работят с вас?

– Кой ви каза, че не искат да работят с мен? Вие сте взимали интервю сутринта от някой преди мен ли?

– Достатъчно голям е СГС, достатъчно ясно беше написано в писмото на Съюза на съдиите. Това от цяла България са над 1000 съдии, които си позволиха да изкажат своето мнение. И?

– Какво? Вие искате да коментирам един неформален съюз на доброволен принцип ли? В крайна сметка те имат право на мнение.

– Съюзът си е напълно формален и е регистриран в съда.

– Изразили са своето мнение по начина, по който смятат.

– Вие смятате, че искат да работят с вас, така ли?

– Нищо не смятам. Нищо не смятам.

– Г-жо Янева, вярно ли е попълненото в декларацията ви, че сте закупили къща с двор за 18 000 лева. Вярна ли е тази цифра?

– Нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за подадена невярна информация към Сметната палата, както го правя всяка година. При констатирани несъответствия ни дават възможност да пишем възражения. След възприемане на нашите възражение се пристъпва към административно-наказателна процедура по написване на акт или наказателно постановление.

– Въпросът е дали числото 18 600, която собственоръчно сте попълнила, дали е вярно?

– Кой ви каза, че собственоръчно съм я попълнила?

– Добре. Въпросът ми е дали числото, под което сте се подписали, е вярно?

– Е, сега. Не си спомням.

(Използвани са въпроси на журналисти от БНР, бТВ, Mediapool, Дневник, Правен свят и други медии)

Семейните приятели си приличат – по имоти, по поведение, по безпардонност, по начина по който разговарят в интервю. Репортерът пита – семейният приятел също пита, даже разпитва вместо отговор.

За успокоение на Маргарита Димитрова ще призная, че тя има право: според интервюто, Янева-Манолева си е купила една малка къщичка с още по-малко дворче… Е, вярно, че отсрещната страна е сред подсъдимите по делото „Софийски имоти”, но защо трябва да обръщаме внимание на такива малки подробности!?

За успокоение на всички, които симпатизират на министър Цветан Цветанов и семейните му приятели ще съобщя, че съдия Янева-Манолева обеща да не си дава оставката, а още по-малко към да се отказва от делото „Софийски имоти”!

Такива хора са нужни на ГЕРБ! А и човек трябва да си обича приятелите и да им го показва непрекъснато…

Това е…

Послепис. Не бих пропуснала да уточня, че съпругът на съдия Янева-Манолева – Илия Манолев също е летял до Рим с тази делегация, но не бил допуснат да влезе при папата! И затова го няма на снимката!

/А Илия Манолев е човекът, който като приятел на МВР-министър Цветанов бе назначен за зам.-генерален директор на РВД – от образование по физкултура и служба в Гранична полиция, и получава в пъти по-висока заплата от самия Бойко Борисов. А нали Борисов нареди – той с най-високата заплата и всички останали да са под неговата! – бел. Л. М./.

В този смисъл може да се твърди, че семейството на съдия Янева-Манолева е имало доверието да бъде заведено до Вечния град, а не да речем – семейството на някой уволнен от приятел на ръководството на ГЕРБ – каквито има вече много!

Но както обича да казва Илия Манолев на хората, които уволнява: докато аз съм на този пост, ти няма да се върнеш тук!

Вероятно има в предвид търсенето на правата по съдебен път, което предприемат уволнените от него.

http://lubamanolova.info/razledvania/2011/2064-boyko-borisov-savede-sadiya-yaneva-pri-papata
Copyright © lubamanolova.info

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.