Home » Авторски страници

Арх. Димитър Андрейчин: Чикаго е архитектурната столица на света

2011.06.21 Няма коментари
Spread the love

Чикаго е не само архитектурната столица на Америка, но и архитектурната столица на света, каза доцент арх. Димитър Андрейчин в лекция, с която на 20 юни 2011 стартира първият Фестивал на Чикаго в София. И доказа това с примери и факти от историята на този град, в който сега живеят почти четири милиона жители.

FestChicagoДоц. арх. Димитър Любомиров Андрейчин e преподавател в Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Основал е курсове по “Съвременна американска и световна архитектура” и по “История на небостъргачите”. Напоследък изнася лекции и в други български университети. Доц. Андрейчин е специализирал в Института за урбанистични изследвания при Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ (1982-1983). Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис (1996-1997). Член е на Международната асоциация на урбанистите при Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ.

В края на 19-ти век в Чикаго се ражда небостъргачът и оттогава чикагските архитектурни идеи и конструктивни постижения оказват влияние на световната архитектура. Плеяда знаменити чикагски архитекти променят през следващите десетилетия драстично силуета не само на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят.

Първият фестивал на Чикаго, стартирал с лекцията на арх.Д.Андрейчин, е организиран от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати. Провежда се в София от 20 до 25 юни 2011 г., като целта му е да направи американския град по-близък до София и нейните жители, да създаде нови граждански партньорства и да популяризира българо-американското сътрудничество. По този начин да осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

Andreichin1

Фестивалът продължи с видеопрезентация “Четири звезди на знамето на Чикаго” в Столична библиотека, където Иван Сотиров, първият генерален консул на България в Чикаго, разказа за четирите звезди на знамето на града и историята им.
Още преди повече от век Алеко Константинов с произведението си “До Чикаго и назад” направи този далечен американски град част от живота на всеки българин. Както е известно, в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати. На 3 март 2007 година по инициатива на българското генерално консулство знамето на България се издига на централния площад в Чикаго с тържествена церемония. Така се поставя началото на една традиция, която продължава вече пета година. Освен това кметът на града издава всяка година специална прокламация, с която обявява 3 март за български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да се присъединят към отбелязването на българския национален празник.

Andreichin2

Първият Фестивал на Чикаго, чийто медийни партньори са Дарик Радио, вестник “България Сега” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и www.eurochicago.com. ще продължи до края на семицата. Запознайте се с предстоящите събития в него и при възможност ги посетете.

22 юни 2011, сряда  16:00 – 17:30 часа

Американски център при Столична библиотека
(София 1000, площад „Славейков” 4A, 1-ви етаж)
Вход свободен
В партньорство с Американския център при Столична библиотека
НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА  ЗА ПРЕВОД НА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ ШЕЛ СИЛВЪРСТЕЙН
Победителите в конкурса за превод на стихотворение от книгата на Шел Силвърстейн “Където свършва тротоарът”, обявен от фондация “Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека, ще получат своите награди. След церемонията по награждаването ще бъдат прочетени стихотворения от Шел Силвърстейн на английски език, както и най-добрите преводи, направени от участниците в конкурса.
Шелдън Алан Силвърстейн, известен като Шел Силвърстейн, е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Днес книгите му са преведени на двадесет езика, издадени са в повече от двадесет милиона екземпляра и се четат в целия свят. Освен като детски писател, Силвърстейн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

22 юни 2011, сряда  18:00 – 19:30 часа

Столична библиотека  Зала “Надежда”
(София 1000, площад „Славейков” 4)
Вход свободен
В партньорство със Столична библиотека
Йордан Костурков
ЧИКАГО КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ НА ВЕЛИКИ АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛИ
Чикаго, наричан красивото цвете на прeрийния щат Илинойс, дари на света едни от най-великите американски творци. Градът е не само икономически център на модерна Америка, но и един от центровете на американската литература. Ърнест Хемингуей, Майкъл Крайтън, Теодор Дрейзър, Сол Белоу, Рей Бредбъри, Ричард Райт, Гуендолин Брукс са само малка част от творците, които свързват Чикаго и Америка със света и които са извор на вдъхновение и за българските читатели.
Йордан Костурков е български писател, университетски преподавател по американска литература. Неговите научни изследвания са посветени на Уила Катър и американския модернизъм. Превел е творби на Катър, а също така и произведения на изтъкнати американски писатели като Гор Видал, Норман Мейлър и Синтия Озик.

24 юни 2011, петък 11:00 – 12:30 часа

Министерство на външните работи
С покани
В партньорство с Дипломатическия институт при Министерството на външните работи Хедър Конли, директор на “Програма Европа”
в Института за стратегически и международни изследвания, Вашингтон, САЩ
ЧИКАГО И АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА: ОТ ЛИНКЪЛН ДО ОБАМА. ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКАТА ВРЪЗКА
Името на Чикаго винаги се е свързвало с големи политици и вълнуващи политически идеи. Това, което има значение днес обаче, е не толкова богатата и – понякога – противоречива история на града. Като своя славен предшественик Ейбрахам Линкълн, Барак Обама, 44-ия президент на Съединените щати, започва политическата си кариера в щата Илинойс. Без съмнение, великият град Чикаго е спомогнал за формирането на визията на Обама за света и го е вдъхновил да се цели нависоко и да прави големи планове за бъдещето.
Хедър Конли е директор на “Програма Европа” в Института за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. От 2001 до 2005 г. тя е помощник държавен секретар и отговаря за двустранните отношения на САЩ с 15 страни от Северна и Централна Европа. Хедър Конли е завършила Уеслиан Колидж в Западна Вирджиния и получава магистърска степен по международни отношения от Университета “Джон Хопкинс”.

25 юни 2011, cъбота 10:00 – 10:30 часа

Национален дворец на децата
(София, бул. „Ал. Стамболийски” 191)
Вход свободен
В партньорство с Детска ТВ „Аз мога, аз знам” и Български учебен център „Знание” – Чикаго
Иван Кожухаров
ИМПРЕСИИ ОТ ЧИКАГО
Документалният филм на Иван Кожухаров е всъщност още един поглед към Америка, която не е просто друга страна, а съвършено различен свят. Всеки човек, попаднал там, преоткрива този свят за себе си. Творци като Иван Кожухаров обаче имат уникалната способност да открият и споделят с нас онова, което прави непознатото близко и понятно. И затова Чикаго, след като вече сме гледали “Импресии от Чикаго” на Иван Кожухаров, се превръща сякаш в наш собствен спомен.
Иван Кожухаров е автор, оператор и режисьор на много документални филми. Работил е като редактор в Българската национална телевизия, а през последните години е насочил своето внимание и своята камера към проблемите на екологията. Негови филми са печелили награди на международни екологични филмови фестивали. През 2009 г. той става Фулбрайтов стипендиант и получава възможност да заснеме видеоматериал за екологичното образование на деца в американските национални паркове.
Фондация “Приятели на Чикаго” е неправителствена организация, която способства за създаването на контакти между граждани от България и Съединените щати и осигурява обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.
https://www.eurochicago.com/2011/06/chicago-festival-in-bulgaria/
Фондация “Приятели на Чикаго”
Email: [email protected]
www.friendsofchicago.org
Сближаваме градове и хора
ChicagoInSofia

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.