Home » Избрано

Арести на мълчаливо протестиращи в Беларус

2011.06.23 Няма коментари
Spread the love

Какво неминуемо се случва, когато една икономика е обвързана основно с Русия

Над 450 души са арестувани от милицията по време на антиправителствени протести в Беларус на 22 юни, съобщи сайтът на беларуската правозащитна организация „Весна”.

Вижте видео от вчера:

В столицата Минск, където протестите били най-масови, са задържани 200 души. Арестувани са хора поне в още 10 града на страната.

Беларуското МВР все още не е публикувало официално съобщение на МВР за броя на задържаните. Агенция „Новости” съобщи, че някои вече са пуснати на свобода.

Мълчаливи демонстрации под надслов „Революция чрез социалните мрежи” се състояха на 22 юни в десетки селища на Беларус. Според някои източници в Минск протестиращите са наброявали няколко хиляди души.

Отличителна особеност на демонстрациите била, че участниците в тях не издигали лозунги и не държали в ръце плакати. Вместо това събралите се хора изразявали протеста си против икономическата политика на правителството с аплодисменти и свирене.

LukashenkoPutinПодобни демонстрации в Беларус бяха проведени в Беларус и на 8 и 15 юни. Те бяха предизвикани от настъпилата криза в държавата и след рязката девалвация на националната валута преди месец.
Беларусите опустошиха магазините и по цели дни стоят на опашки пред обменните бюра в отчаян опит да защитят спестяванията си от рухващата национална икономика.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща, че националната валута ще остане стабилна след девалвацията, но експертите предупреждават, че спадът ще продължи, като посочват, че една от основните причини за девалвацията бе рязкото вдигане на всички държавни заплати преди изборите миналата година, на които за пореден път президентът бе “преизбран”. Кавичките са поставени умишлено, тъй като според болшинството наблюдатели на изборите, резултатите бяха фалшифицирани, а най-опасните съперници вкарани в затвора за различни срокове.

Русия, която е най-тясно свързана с бившата съветска република, заедно с няколко други екс-съветски републики, вече отпуска на изпадналата във валутна криза Беларус кредит от общо 3 млрд. долара в рамките на три години.

Финансовият министър на Русия Кудрин заяви, че едно от условията на помощта е приватизационна програма, съгласно която Беларус ще трябва да раздържави имущество за общо 7.5 млрд. долара – по 2.5 млрд. долара за всяка от трите години на кредитирането. Беларусите се опасяват, че след девалвацията именно руските капитали ще изкупят на безценица малкото, което все още не е тяхно в страната.

Само преди седмица в парламента на Казахстан при ратификация на тристранно споразумение, сключено между Казахстан, Беларус и Русия, на материалите предоставени за подпис президентът на Беларус погрешно, но знаково е наречен “В. В. Путин.” Все пак грешката бе навреме забелязана и ратификацията е отложена, за да се внесе корекцията.
/По материали на: БЛИЦ, Инвестор, Дневник и Лента.ру/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.