Home » Избрано

Радио Отзвук: Безопасна ли е централата в Козлодуй?

2011.05.05 Няма коментари
Spread the love

Безопасна ли е централата в Козлодуй? Слушайте специалното предаването по Радио Отзвук.

На 5 Май, Четвъртък, от 18 ч. Източно американско време (6 май – 1ч. в България) – по Радио Отзвук ще се проведе специално предаване с Георги Котев от България – ядрен физик, които започна от известно време огромна кампания срещу опасни нарушения в работата на ядрената централа в Козлодуй.
Според него от седем години (считано от октомври 2004 г.) се използва нелицензирано, непроверено предварително, рециклирано ядрено гориво, преработено в Русия от изхвърлени ядрени отпадъци от западни държави. На блога му www.gikotev.blog.bg е публикувал над 2000 (две хиляди) страници доказателства на тези негови твърдения.
Като последици от тези сериозни нарушения, Г-н Котев дава за пример една локална авария станала на 26 април 2011 г., на връх 25-та годишнина от трагедията в Чернобил. На тази дата, в АЕЦ „Козлодуй“ се е случил инцидент, свързан с изпускането на наднормено количество радиоактивен газ (в рамките на т.н. „зона строг режим“, т.е. без да изтече в околната среда), което според него е пряк сигнал за наличието на разхерметизирано ядрено гориво в реактора на 5-ти блок. Централата, както и регулаторният орган АЯР (Агенция за ядрено регулиране) крили този факт цели 32 часа!!! А когато го оповестили те спестили на публиката истинската причина за това локално замърсяване.
Според Г-н Котев, МС на НРБ влага 2 милиарда лева от хазната на данъкоплатците, в опит да се опровергаят тези обвинения. Според автора, досега не са успели да го разобличат, нито пък правителството иска да признае опасните нарушения в ядрената централа.
По време на предаването, ще можете да чуете мнението на някои отговорни служители от България по повод на тези сериозни обвинения, както и ще можете да задавате своите въпроси директно по чат прозореца на страницата на Радио Отзвук – http://otzvuk.com
или на тел: 1-561-641-8882 (по време на предаването).
Предварителни въпроси може да задавате по всяко врем до датата на предаването на емайл:
[email protected]
Радио Отзвук е с вас където и да сте по света.

От Радио Отзвукotzvuk

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.