Home » Избрано

Блянове и шеги “гарантирани” от ГЕРБ

2011.05.05 Един коментар
Spread the love

Автор: Светла Василева

„Аз обещавам!” Помните ли тази фраза, собственоръчно написана от Б. Борисов, заливала ни от предизборните студия на електронните медии? Или пък другата, също толкова категорична: “Гарантирано от ГЕРБ”!

Днес, почти две години откакто  ГЕРБ управлява България и на прага на местни и президентски избори, няма да е излишно да си припомним какво ни обещаха и какво  гарантираха, или как ни излъгаха (кой както го предпочита), за да сложим на кантара поне на собствената си съвест аргументите “за” и “против”, когато овластяваме поредните народни избраници.

Правителството в Програмата си за управление (има такава!!! виж ТУК), обявява, че ще съсредоточи усилията си в седем приоритета:

Приоритет 1. ПОВИШАВАНЕ ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, РАСТЕЖ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, в това число:

ограничаване на сивия сектор, подобряване на бизнес средата, повишаване доходите на българските граждани,  запазване и постепенно повишаване на жизнения стандарт на българските граждани в съответствие с европейските принципи и стандарти, защита на потребителите, развитие на енергетиката – приемане на енергийна стратегия 2020, създаване на европейска визия на администрацията в сектор „земеделие”, осигуряваща качествени административни услуги, спиране обезлюдяването на селските райони, подобряване състоянието на железопътния транспорт и т.н. и т.н.

Дали нещо е изпълнено?!! Да, разбира се! Доходите са повишени, но за част от българските граждани. Имената им са публична тайна. Има и защитени. Само дето не са потребителите, а монополите, при това от най-високо държавно ниво! Енергетиката  “процъфтява”! За нея лобира самият премиер. В различни посоки, но пък затова гръмко,  категорично и … предпоследно. Енергийната стратегия все още “пътува” към пленарна зала на НС. Що се отнася до сектор “земеделие”, той е знаков за това управление. На фона на всичкото случване, “подобряване”  състоянието  на ж.п. транспорта е като упражнение за начинаещи.

Приоритет 2. ГАРАНТИРАНЕ НА ПРАВОВИЯ РЕД В СТРАНАТА, БОРБА С ПРЕСТЪПНОСТТА И ОГРАНИЧАВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА, в това число:

противодействие и превенция на корупцията по високите етажи на властта, ограничаване и недопускане на корупционни практики в централната и местната власт, законодателни промени във връзка с актуалната практика на европейския съд по правата на човека.

Корупцията си е жива, само дето преди не ни я бяха демонстрирали така публично и арогантно. Що се отнася до законодателните промени във връзка с практиката на ЕСПЧ, те са на ниво “ще организираме…”, “ ще проучим …” и т.н. Единственото утешение за гражданите е, че присъдените обезщетения се изплащат стриктно по график, по думите на министър Попова. Причините, породили въпросните присъди за България обаче си съществуват несанкционирано.

Приоритет 3. РЕФОРМИРАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ РАБОТАТА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА В ОБЩЕСТВОТО, в това число: осигуряване на равен достъп до правосъдие и достигане на европейските стандарти,  намаляване броя на осъдителните решения на европейския съд по правата на човека.

За равния достъп до правосъдие … ние българите си знаем. Наложи се обаче да  го чуем  и от посланиците на САЩ и на Германия. Дано са го чули и от ГЕРБ.

Приоритет 4. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРТНЬОРИ КЪМ СТРАНАТА И РАЗМРАЗЯВАНЕ НА СПРЯНОТО ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ.

Ето че  има и нещо, което вече се е случило – отворено е еврофинансирането. За доверието на европартньорите ни:  като за мъртвец  – или добро, или нищо!

Приоритет 5. ПОДОБРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНА И ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА НА ЖИВОТ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ЛИЧНОТО И ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ, в това число:

запазване и намаляване равнището на безработицата и насърчаване създаването на заетост,  подобряване на социалната сигурност за трудещите се, пенсионерите и хората с ниски доходи, ускоряване на социалната интеграция и подобряване на икономическото и социалното положение на ромите, утвърждаване авторитета на българските лекари и другите здравни професионалисти, гарантиране и опазване на околната среда и водите на България,

подобряване качеството на атмосферния въздух,  устойчиво управление на отпадъците,  гарантиране участието на обществеността при вземане на решения за околната среда и формиране на отговорно отношение и грижа за околната среда

Безработицата не намалява, дори напротив. България е на второ място след Гърция по ръст в ЕС. Около 2 млн са българските граждани без здравни осигуровки, 1.2 млн са хората, които живеят под официалният праг на бедност. Правителството има особен “принос” за утвърждаване авторитета на лекарите, а също така и в управлението на отпадъците, особено в столицата. Що се отнася до участието на обществеността при вземане на решения за околната среда, великолепен пример за това, как мнението на гражданите е игнорирано, са решенията за строеж на депа за ТБО в Самоков, Трудовец, Ботевградско и вероятно още много и много.

Приоритет 6.  РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ НА НАЦИЯТА И СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА УСПЕХ НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, в това число:

осигуряване на равен достъп до качествено образование, подобряване сигурността на училищната среда и отваряне на образователната система, създаване на устойчиви механизми за инвестиране в младежта като значим социален капитал и за мобилизиране потенциала на младите хора в развитието на България и Европейския съюз, развитие на ученето през целия живот, повишаване статута на учения в обществото, преодоляване на негативните демографски тенденции и създаване на условия за равни възможности, провеждане на политика за плавно, поетапно и трайно завръщане в страната на лица с българско гражданство, живеещи на територията на други държави.

Днес учениците ни (15-годишните) са на последно място в ЕС по математика, предпоследно по четене и делят с румънските последните места по природни науки (2009 г). Неграмотността и малограмотността се завърнаха по земите ни, процентът деца напускащи училище нараства стресиращо – 19 600 за учебната 2009/2010 г, от тях 13 500 до 8-ми клас. Бюджетът ни за образование е африкански – под 3.5%  от БВП, при средно 6% за ЕС и 12% за Турция, поддържаме едва 3 патента в чужбина. При това положение да говорим за повишаване статута на учения би било най-малкото обидно.

Приоритет 7.  ПРЕВРЪЩАНЕ НА СТРАНАТА В ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА СТАБИЛНОСТТА В РЕГИОНА И СВЕТА, В УВАЖАВАН ЧЛЕН НА ЕС –

утвърждаване мястото на България в центъра на европейската политика, засилване ролята на България в глобалната икономика, осигуряване и поддържане на професионална и компетентна дипломатическа служба.

Не знам доктрините “картоф” и “дюнер” доколко ще бъдат оценени по достойнство от партньорите ни в ЕС, така щото да ни превърнат страната ни в уважаван, стабилен и предвидим партньор. Времето ще покаже. И управлението.

Глобалният резултат от усилията на правителството в изброените приоритетни области ще бъде: реформиране на икономиката и публичната сфера, прогресивно развитие за доближаване нивата на доходи и стандарта на живот на гражданите до средноевропейските в края на този управленски мандат, доверие в страната и национално самочувствие на българските граждани.

Приоритети или блянове – не смея да подценявам интелигентността на читателите. Всеки решава сам за себе си. Каквото и да е обаче, сметката “ГЕРБ” я плащат гражданите!

Източник: chara.blog.bg

One Comment »

  • н.с.инж.Явор Нчков said:

    Скъпи сънародници, виждам, че ръката на БСП и ченгетата е доста дълга и е стигнала при вас, минавайки над Гренландия. Знам от опит, че сте аполитични, но се пазете от ченгета. Те са и сред вас.
    Внимавайте. Това плюене е същото , като в Парламента ни и е присъщо на Румен Овч. и мекеретата като него.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.