Home » Избрано

„Фейсбук“ – новата кръчма?

2011.05.15 Няма коментари
Spread the love

 

Общуването в социалната мрежа води до промяна в националния характер, смята народопсихологът проф. Николай Данчев

 

Промяна в националния характер, свързана с общуването в социалната мрежа констатира народопсихологът проф. Николай Данчев. „Фейсбук“ излъчва особена революция, коментира той пред БТА.

Негово величество компютърът създаде условия за нов тип комуникация –

промени се качествено българското, балканското общуване, характерно за нас

като народ, отбеляза народопсихологът.

За проф. Данчев е изненада, че българинът, който по природа не е публичен човек и не обича да изразява мнението си пред всички, споделя толкова неща в социалната мрежа, дава оценки с голяма смелост за лица от политическата сцена и за развитието на България.

„Ние сме свикнали да споделяме с приятели, в семейството, т.е. в неформалната група. И докато доскоро българите се събираха в кръчмата, там общуваха и оплюваха, сваляха властта, женеха се и се развеждаха, одумваха другите хора, вече го правят във „Фейбук“, посочва народопсихологът.

Така, по думите му, на практика

„Фейсбук“ се превръща в новата ни „обществена кръчма“

Според него се е отприщила някаква задрямала психическа енергия, която досега е била затворена и не е намирала начин да се излее навън, но в последните месеци избуява в обществена активност.

Ученият е на мнение, че за това допринася и още нещо – фактът, че хората вече не изпитват доверие към партиите и политиците.

Постепенно авторитетът на политическите сили пада, повечето партии идват с големи обещания, които не се изпълняват, коментира проф. Данчев.

И допълва, че, когато се излъжат очакванията на един народ, той става апатичен и бездушен и в момента именно компютърът е неговият отдушник.

Това е, според него, и една от причините българите да се обединяват на основата на неформални връзки по електронен път.

Компютърът извършва една голяма революция в тези неформални отношения, които постепенно се формализират и могат да се превърнат в граждански обединения, прогнозира народопсихологът.

Като пример той посочва, че хората, които

организират протестите чрез интернет,

например за горивата, изрично подчертават, че не желаят в тях да участват политически лидери и изобщо лица от българската политика.

Ако тази тенденция продължи, убеден съм, че за няколко години България ще бъде друга и тон за някои неща няма да дават партиите, а граждански сдружения от неформален тип, формирани на базата на електронното общуване между хората, прогнозира проф. Данчев.

Според него сега е моментът за равносметка и на управляващите, и на всички политически сили. Новото поколение, което тръгва по този път, може би ще промени съществено процесите в България, смята народопсихологът.

Според председателя на „Интернет общество България“ Вени Марковски обаче революция по интернет в България не може да стане.

Както виждате, хората протестират срещу високите цени, тоест когато проблемът ги удари в джоба, мотивира позицията той.

Според него, когато започнат протести срещу посегателства на основни свободи, срещу корупцията, срещу липсата на законност, едва тогава ще има гражданско общество.

Марковски смята, че

има шанс „Фейсбук“ да стане основна предизборна платформа

Онези, които разберат интернет, имат шанс да успеят, защото пряката пропаганда не се ползва с успех, казва Марковски.

Мнението му е, че всяка партия има потенциал, но едва ли всяка ще го използва.

За съжаление, не всички разбират, че е важно не само да кажеш това, което си мислиш, но и да го направиш така, че да не нарушаваш свободата на околните, посочва той.

Марковски съветва още потребителите да бъдат много внимателни
какво публикуват в социалните мрежи

Особено родителите трябва да обръщат голямо внимание какво правят децата им в интернет, тъй като днес дори 7-8 годишните са онлайн.

Малчуганите могат да станат жертва не само на престъпници, но и на свои връстници, които от детска злоба или само от желание да ги дразнят могат да им създадат сериозни проблеми.

Не трябва да се пускат компрометиращи снимки – в света има вече достатъчно примери за деца, които тежко преживяват подигравките или изнудването, предупреждава Марковски.

Затова родители и учители трябва да бъдат особено внимателни и, ако забележат нещо нередно, да се свържат с националния център за безопасен интернет.

Очакванията на Вени Марковски са социалните мрежи да се развиват все повече. Според него те не могат да омръзнат, защото се променят така бързо, както и самият живот.

 

Източник:  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3746571

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.