Home » Избрано

Още от Седмата световна среща на българските медии

2011.05.29 Няма коментари
Spread the love

Броят на българските медии в чужбина се увеличава

Броят на българските медии в чужбина се увеличава. Това заяви генералният директор на БТА Максим Минчев при откриването на работната част на Седмата световна среща на българските медии в Холандия. Минчев не изключи възможността в навечерието на изборите да се появят още нови медии. В контекста на темата на срещата „Медии и пари“ Максим Минчев посочи, че форумът се организира с финансовата помощ на бизнеса, а не на държавата. Във втория панел на срещата беше обсъдено оцеляването на българските медии в чужбина. Иван Петрински от в-к „Български новини“ в Гърция  окрои три причини, които са изправили българските медии на ръба на оцеляването – променените условия след присъединяването на България в ЕС, широкото използване на интернет и финансовата криза, нанесла щети на рекламодателите. Според Иван Карчев от Българския информационен портал за Австрия финансовите проблеми могат да бъдат решени чрез отпускането на средства за проекти, които да развиват медиите. Той призова повече институции да се включат в осигуряването на такова финансиране. Карчев даде пример с Държавния културен институт на МВнР, който е финансирал проекта „Културни посланици на България“.

Как ще спасяват българските медии зад граница?

Няма информация за спрени издания в чужбина, каза генералният директор на БТА Максим Минчев при откриването на работната част от Седмата световна среща на българските медии в Холандия, чийто организатори са от агенцията. По време на дискусията стана ясно, че за да оцелеят медии зад граница започват да правят и румънски издания.

Иван Карчев от Виена предложи вестниците в чужбина да участват в проекти на различни ведомства от България, както правят те с външно министерство по проект за представяне на български творци. „По какъв начин да се финансират медиите – просто да се дават пари, затова че са медии, няма смисъл. Това е една лейка, от която се налива вода. Тогава всеки ще направи медия и всеки ще взима пари. И за тези, които професионално се занимават с това, няма да остане нищо. Вторият вариант е да се правят съвместни проекти между българските институции и българските медии зад граница и въз основа на тези проекти медии да се подпомагат финансово”, обоснова се Карчев.

Иван Петрински, който е главен редактор на в. „Български новини” в Гърция пък се обяви за по-добра координация с българските институции. „И другата посока е тези български компании, фирми, бизнесмени, които желаят да търсят пътища и да ни използват един вид като представители на техните интереси, да се обърнат към нас. Не искам никой да остава с впечатление, че сме седнали да търсим милостиня и подаяние”, заяви той.

Някои от участниците във форума поискаха закриването на Агенцията за българите в чужбина, защото работела само за себе си. Максим Божилов от „Хоризонти“, Торонто, пък каза, че дискусията трябва да е за спасяването на българските медии зад граница.

Източници: БНР,  Дарик нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.