Home » Избрано

Волгин: С медийната концентрация журналистиката ерозира

2011.05.29 Няма коментари
Spread the love

Засилването на медийната концентрация води до сериозен упадък на журналистиката. Това каза Петър Волгин от БНР на панела „Медии и собственост“, който се проведе в рамките на Седмата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Холандия.

По думите му този процес се извършва заради контрола и цензурата, а не в името на професионализма. Най-често срещаната практика у нас е година-две преди избори да се купуват или създават медии, в които се наливат сериозни суми, а след изборите или се закриват или се намалява чувствително финансирането им, допълни Волгин.

Линията на поведение на собствениците се променя според това, как се сменя властта, смята той.

По думите му „жълтата“ преса е придобила ореола на крепител на свободата на словото, след като на читателите е станало ясно, че информациите в нормалните медии се контролират.

Не приехме закон за концентрацията на медии, независимо, че знаем, че това е пътят да се противопоставим на това явление, каза Георги Лозанов, председател на СЕМ. Той изрази надежда, че в сега подготвяния общ Закон за медиите и може да се наложи някаква рамка по отношение на собствеността. Трябва да се използва моментът, защото сега за първи път има и политическа воля, подчерта Георги Лозанов.

Журналистиката в България ще започне отново да се изкачва по стълбичката, когато видим физическите лица на собствениците на медиите, смята той. Колкото повече има яснота за капиталите, толкова по-прозрачни са медиите, но и не всеки капитал има право да притежава медии, защото и сега има рискови капитали, обясни Лозанов.

Според Бистра Георгиева, главен редактор на в.“Банкер“, младите журналисти трябва да се насърчават да бъдат по-агресивни по отношение на истината и да не си налагат автоцензура. Според нея в момента те търсят медии, където да получават повече пари за сметка на свободата.

Източник: http://society.actualno.com

Бел.ред.: В оригиналното заглавие на източника е сбъркано името на Волгин с Вигенин.

Звукозапис от изказванията:  Част-1, Част-2

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.