Home » Е-Списание

Георги Касчиев: Трябва да се спрат всички ядрени авантюри! Българите по-скоро да напуснат Япония!

2011.03.16 8 коментара
Spread the love

БАН: Нито една атомна станция в света не е построена в толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ”Белене”

Eurochicago.com благодари на ядрения експерт д-р Георги Касчиев за интервюто, което даде за  изданието ни,  макар и настинал и разболяващ се. Пожелаваме му бързо възстановяване и болестите да го забравят!

Чуйте записа на телефонния ни разговор, в който специалистът с почти 40 годишен стаж в ядрената енергетика говори за бъдещето на АЕЦ”Белене” и за атомните аварии в Япония.  Информацията е тревожна и заслужава да бъде изслушана, защото г-н Касчиев не веднъж е доказал, че казва  каквото мисли независимо от мнението на фирми и правителства  и без да се притеснявава от последствията.

Недостаъчен контрол, липсата на опит и решителност в Япония са допринесли последствията от аварията да са големи за целия свят, включително и за България.

Кликнете с бутона на мишката върху звуковия МР3 файл и изчакайте да се зареди преди да го чуете (времето зависи от скоростта на интернета ви)

Звуков файл: 2011-03-17_kaschiev

По-долу поместваме  писмото на БАН от 1984 година,  за което споменава в разказа си атомният експерт. Ето подчертаните в страничките два реда.

В света са построени над 400 и се строят над 300 АЕЦ, но нито една от тях не се намира в толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ “Белене”.
… през юни 1983 г. съветската страна предложи да се изостави АЕЦ Белене заради високата сеизмичност и да се търси нова площадка, независимо, че са изразходвани 13 милиона лева за строителство.

Кликнете с мишката върху фотографиите, за да ги видите по-големи.

Още за земетресението в Япония и българите там – линк.

8 коментара »

 • СС said:

  Офф, след вчерашната му изцепка, че ако се обърнел вятъра на запад можело да докара радиация над България за 4-6 дни този малоумник (Касчиев) трябва окончателно да престанат да го наричат “ядрен експерт”! Не може да бъде експерт по каквото и да е човек който демонстрира липса на елементарна обща култура. Ако преди време при нападките му срещу Козлодуй някой се е замислял дали пък няма нещо вярно след като уж експерт ги казва, ето сега може да се увери що за “експерт” е!

 • Митко said:

  СС, ще ми е интересно ескперт като теб да коментира документите в материала!

 • Луцифер said:

  Инж. Касчиев е доказан експерт в областта на атомната енергетика, а ти СС какъв си? От далече миришеш на червена – руска подлога. Нищо лично! Така миришеш…

 • Кир said:

  Кириенко: Японските ядрени специалисти нямат задълбочени знания

  Ръководителят на руската държавна корпорация “Росатом” Сергей Кириенко смята, че на японските специалисти, работещи на АЕЦ “Фукушима” им липсват фундаментални задълбочени знания. Ситуацията ни научи, че и най-прекрасните регламенти при абсолютна дисциплина на изпълнение не могат да заменят фундаменталните знания, заяви Кириенко пред колегията на министерството на образованието и науката. Ако няма фундаментални задълбочени знания в стандартна ситуация, където спазването на регламента решава всичко, няма да има проблеми, но при отклонение от стандартна ситуация – най-често това се оказва недостатък, отбеляза Кириенко. След катастрофалното земетресение на японската АЕЦ “Фукушима 1” и “Фукушима 2” бе въведено извънредно положение заради излизането от строя на системите за охлаждане. Във “Фукушима 1” станаха експлозии в първия, втория и третия реактор и пожар в четвъртия. В третия енергоблок, както съобщиха японските ядрени специалисти, се нагрява хранилището за отпадъци от ядрено гориво, заради което има изтичане на радиоактивни вещества в атмосферата. Защитният кожух на реактора преди това бе повреден от труса. /РИА “Новости” /

 • Ритта said:

  Какви японски ядрени специалисти ? Това е бизнес/ мафия подобен на нашето Енерго, за съжаление те нямат необходимите знания и технология да вземат правилни решения в екстрена ситуация като тази. Ако не бяха лъгали и поискали помощ от хора които разбират, положението нямаше да е толкова лошо. Жалко , че съдбата на толкова хора е в ръцете на диелитанти.

 • хуан пиринчо said:

  Изтеглете си руския филм ,,Распад”-да си припомните ада на Чернобил и най-вече как се отразява на обикновения човек.Предпочитам да съм на газена лампа и дръвца ,с греяно винце и сланинка и дечурлигата да се търкалят под козяка в общата кирпичена одая,отколкото да съм ,,развито” общество,но болен и мъртъв.Дядо ми си свиваше тютюн до 92 и вървеше без бастун,а колко от сегашното Чернобил поколение ще прехвърлим 65 ,в смисъл че се умира от 5 до 65 години след като си поел радиация според дозата.

 • Pesho said:

  Филма го има качен вече и в Youtube,като и други филми:
  https://www.eurochicago.com/2011/04/chernobyl-video1/

 • Георги Касчиев | НЕ на измамата "Белене" said:

  […] Трябва да се спрат всички ядрени авантюри – за сайта… […]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.