2024-04-26

3 thoughts on “Япония 2011 – земетресения, цунами, вулканично изригване, ядрени аварии, МВнР и българите там

  1. Умоляваме българските граждани, пребиваващи в Япония незабавно да проверят документите си за самоличност и при необходимост от издаване на временен паспорт да информират консулската служба на тел. 080-4204-2060 и се явят в посолството не по-късно от 12.00 ч. на 22.03.2011 г. Поради бързо променящата се обстановка има вероятност след тази дата консулската служба да бъде релоцирана в друго населено място.

    посолството в Токио

  2. Радиацията в Япония е достигнала опасни равнища

    Радиация около АЕЦ „Фукушима 1“ е достигнала стойности, опасни за човешккото здраве, след взривове в два от реакторите на централата, съобщиха световните агенции във вторник цитирани от Mediapool. Френското посолство в Токио предупреди, че до часове вятърът може да отнесе над столицата въздух със слаба концентрация на радиоактивни вещества.

    Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че ядрото на втори реактор на „Фукушима 1“, където тази нощ избухна взрив, не е пострадало, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира ядрото. По-рано имаше експлозия и във втория реактор на АЕЦ „Фукушима-1“.
    Първи и трети реактор на електроцентралата вече понесоха експлозии, след като мощното земетресение до бреговете на Япония и последвалите вълни цунами повредиха жизненоважни охладителни системи.

    Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) съобщи, че при пожара в четвърти реактор пряко в атмосферата са изхвърлени радиоактивни частици. Японските власти информирали МААЕ, че пожарът в четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима-1“ е обхванал и хранилището за отработено гориво, при което пряко в атмосферата били изхвърлени радиоактивни частици.

    Равнището на радиация във въздуха в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве. Радиацията около трети енергоблок е повече от 400 пъти над допустимата годишна норма. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата.
    При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които радиацията е била над 350 милисиверта на година. При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2 милисиверта на година, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *