Home » Избрано

Българите в чужбина – изгубени в грешката на преброяването

2011.02.10 2 коментари
Spread the love

Тази година в 27-те се провежда преброяване на населението при хармонизирана методология. Новият модел на преброяването обаче зачерква над милион българи. Емигрантите се губят в статистическата грешка, пише Е. Барух в коментар за Дойче Веле.

В много държави като Германия, Франция и Испания, класическият начин за преброяване на населението (сам по себе си дълъг и скъп процес) постепенно се подменя с по-рационални методи, които предоставят на статистиката може би по-малко прецизна, но достатъчна за демографите информация.

Много е вероятно – дори според такива администрации с непоклатими традиции като британската – настоящата 2011 година да е последната, в която на някои места все още ще се прилага анкетирането на населението от врата на врата.

В това са убедени редица анализатори – не само заради колосалната сума от 250 милиона лири, която ще бъде похарчена за целта в Обединеното кралство тази година, но и защото въпреки тази сума моментната снимка на обществото така или иначе няма да обхване ред детайли.

Това е мнението и на коментатори от Испания, където само 10 на сто от населението ще попълва подробни анкетни карти, останалите ще бъдат “заснети” по адресна регистрация: отпадането на класическия модел за преброяване на населението в Европа размива обобщения портрет на малцинствата и на обитателите на малките населени места, а емигрантите ще се изгубят в статистическата грешка.

ТЕ са нито тук, нито там

Финансово забележими за родните икономики, за родната статистика ТЕ не са “обект на наблюдение”… За тях не се предвижда “графа” в анкетата на Българския национален статистически институт, въпреки че същият за първи път организира онлайн преброяване и не би трябвало да съществува технически проблем да включи и тях.

Дори да искат да прочетат инструкцията за онлайн преброяването, ей така, от любопитство, сайтът за потребители “от чужбина” няма да се отвори.

Ще ги преброяват в страната от ЕС, в която са отседнали. Евентуално. В нито една от анкетите, в които може би ще попадат, няма да са длъжни да съобщават кой е майчиният им език и каква е етническата им принадлежност.

Българската държава – посредством безсмислената Агенция за българите в чужбина – им казва “да запазят своя език, да запазят своята култура, да знаят откъде произлизат, откъде са тръгнали техните предци, за да бъдат наистина едни достойни хора на съвременна Европа”.

За много от тях това е обидно…

Защото… ТЕ следят българските медии, пращат децата си в български неделни училища и ходят в българските църкви. ТЕ са вкарали в България рекордните 702 милиона евро през миналата година. ТЕ участват във финансирането на отрицателното търговско салдо на България. ТЕ участват в плащането на лихви и главници по външния дълг на страната. (Това са данните на БНБ за платежния баланс на сектор държавно управление.)

Благодарение на тях България е шеста в Европа по приходи от българи, които работят и живеят извън родината. Според анализ на Световната банка ТЕ са 1.2 милиона – около 16 на сто от населението на България, в това число 8.6 на сто от българите висшисти.

Благодарение на тях България попада в топ 10 на европейските държави, от които образованите хора си тръгват… За да изчезнат в статистическата грешка на Европа, невидими за Националния статистически институт на България.

За немалко от тях това е обидно….

Източник: Deutsche Welle

2 Comments »

  • victoria said:

    Точно тези 1,2 млн. „хранят“ бащи, майки и близки в България. Благодарение на тях икономиката на държавата ни все още съществува, с техните пари се плащат сметки за вода, ток, парно. Много от тези хора плащат данъци в България без реално да съществуват.

  • Петров said:

    Излиза, че фигурирам като индивид само, когато трябва да платя нещо… Нямам думи.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.