Home » Избрано

Какво ни чака ако АЕЦ „Белене“ тръгне?

2011.02.27 8 коментари
Spread the love

От премиера Бойко Борисов разбрахме, че „Токът скача 18 пъти ако „Белене” не тръгне…

Но какво ни чака ако проектът „Белене“ тръгне?
Хайде заедно да помислим!

Мнение на министър Тр.Трайков:

А ето какво заявяват различни експерти за руската ядрена централа в Иран:

Али Ашгар Солтание (иранският официален служител по въпросите на ядрената енергетика) пред агенция ИСНА: Руските специалисти са препоръчали горивните пръти да се извадят, за да се извършат тестове. Изваждането на горивото, спуснато в реактора преди 4 месеца, ще се наблюдава от специалисти на Междунарадната агенция по атомна енергия (МААЕ). Производството на електричество трябваше да започне през януари, но този срок беше пропуснат.
Няма подробности какви може да са техническите притеснения, но иранския служител заяви по-рано този месец, че би трябвало да се разследва дали компютърният вирус Stuxnet е предизвикал поражения в 1000-мегаватовата АЕЦ.

Посланикът на Русия в НАТО:
Вирусът може да предизвика ядрена катастрофа с размера на Чернобил.

Хамид-Руза Катузиян, ръководител наиранската парламентарна комисия по енергетика:
„Руснаците непрекъснато нарушават обещанията си и безотговорността около Бушер остава ненаказана. Макар Иран да похарчи един път и половина повече, отколкото трябваше, все още централата не е предадена за експлоатация.“

Георги Касчиев (още преди година пред Eurochicago.com):
Не на АЕЦ „Белене“, наказание за предателите на националните интереси (линк)

А сега нека помислим разумно и сравним какво ядрено проруско лоби съществува у нас и какво е то в Иран. Нека си зададем и въпроса – ако тръгне проектът, Русия няма ли да ни извива още по силно ръцете, отколкото на иранците?

Очакваме и Вашите коментари – какво ни чака ако „Белене“ тръгне?

8 Comments »

 • българче said:

  Ако АЕЦ Белене тръгне, ще трябва да се топлим на електричество, за да се оправдае държавната инвестиция. Но не си мислете че електричеството ще поевтинее. Не. За да ни накара да харчим повече електричество, държавата ще вдигне цените на всички останали енергии. Както прави в момента с бензина. Впрочем, цената на електричеството също ще се вдигне (за да си оправдае държавата инвестицията). Разбира се, ще ни ибяснят, че цената е пазарна. Нали искахте капитализъм бе, к’во сега?

  Панелните блокове няма да бъдат санирани, нито ще има инвестиции в енергоспестяващи производства. А и откъде пари, нали ще трябва да си връщаме дълговете на Русия?

 • Лила said:

  Голямо извиване на ръце ще падне, защото руснаците сигурно само презират арабите Иранци, докато ние за тях сме като \"свои\" при това не толкова умни, според тях, ЗАЩОТО ТАКИВА НИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕД ТЯХ, например Гоце, разни други разнообразни, и те сигурно си викат: \"С тези балъци от БГ – никакъв проблем няма. Ха наздраве, до дъно! И гаврътват ли, гаврътват водните чаши с водка.\":-) А ние ще чакаме да завършат строеж, да заредят с гориво, да го обслужат (нали ще го поддържат), да извозят отработеното гориво, сума ти живот на хора ще премине покрай тази работа и водка ще се лее… в чакане. АКО ОСТАНЕМ ЖИВИ, АКО НЕ СЕ СЛУЧИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ и защитата да не сработи…както в Чернобил се случи. Или по-съвременната напаст – с вирус в компютъра на АЕЦ-то. Кравен резултат – същият.
  Добра перспектива, няма що!

 • Титка Пацирева said:

  Заемите -за самата АЕЦ, за инфраструктура,за обработка и складиране на радиоактивните отпадъци, които ще трябва да изплащаме заедно с лихвите, таксите за износ на отработеното ядрено гориво, както и нормативно фиксираните отчисления за спиране на реакторите, ще вдигнат цената на тока доста над тази на Козлудуй. И тъй като не е ясно дали цената ще има търсене на еленергия в района, а пък цената няма да бъде конкурентноспособна, ще задължат НЕК, т.е. – потребителят да я изкупува на цени много по-високи от сегашните. В крайна сметка Русия ще протегне ръце към електропреносната ни система и така ще ни зароби окончателно. Тъй че има опасност за икономиката, и то -голяма, макар и не сега, а в обозримо бъдеще.

 • Пресиян said:

  Виждате ли, България си позволява такива скъпи удоволствия като контингентите от жива военна сила, например. Да не би да мислите, че там или в поддържането на членската ни вноска в НАТО отиват малко пари?! Аз не разбирам вашето русофобство, разбирам само, че го оправдавате с националните интереси! Но, ако вземем да не се разпростираме, националните интереси не са нещо ефимерно, което да се съизмерява със сутрешното ннастроение. Това са едни работи, които касаят най-вече нашите деца. България може да получи солидна енергонезависима позиция на Балканите, а и в Европа. Това е причината, поради която от ЕС не са съгласни Русия да има голямо участие, но от друга страна и западните фирми саботират проекта. Махнете си русофобските очила и най-накрая прогледнете, че за всички злини на тоя свят не е виновна нито Русия, нито Путин. Колкото до цените на електричеството за битови нужди – АЕЦ „Белене“ няма пряка релация с образуването на цената, тъй като при нас има една подробност и тя се нарича „посредничество“. Посредници са Еон, ЕВN, Чез. Тези мародери сами за себе си „преценяват“ каква цена на тока тях ги устройва и с организирано искане до ДКЕВР я уговарят. Вземете и прочетете малко! Такива коментари от сорта на „надигали водната чаша с водка и я гаврътвали“ са просто несериозни и зле аргументирани!

 • Pesho said:

  “ Махнете си русофобските очила и най-накрая прогледнете, че за всички злини на тоя свят не е виновна нито Русия, нито Путин. “

  Персияне, и е много добре че не е виновен Путин, че тогава пък как щеше да е??

  Всеки си е виновен сам за съдбата, но само в Русия, а вече и в България болшинството от народа доброволно избира робството.

  И все пак ме мъчи един въпрос, защо като сме така близки с руснаците 99% от емигрантите ни потеглят на Запад, а не на Изток? Явно не всички са толкова прозорливи като теб, Персияне.

 • Пресиян said:

  Ами питай онези 99% от хората, които заминават на запад! После, темата не е за емиграцията, а за АЕЦ „Белене“ и руското участие в нея. Трето, явно се измъчваш с четенето, защото ако се беше вгледал малко по-внимателно щеше да прочетеш, че не се казвам Персиян. Писнало ми е от индивиди като тебе „Пешо“, такива които са много „прозорливи“. Живей си с илюзиите и с мисълта, че посоката на емиграция показва нещо повече от движението на хората в определена посока. Ако искаш направи си тази своя мисъл кредо. Издигни я в съзнанието си и я позлати, понеже явно трудно би измъдрил нещо по-умно…

 • Pesho said:

  Прехвърлянето на един спор на лична основа показва висотата на мисълта ти, Пресияне. А темата за Белене и още повече за руското участие там е повдигната от хора, които има какво да спечелят от нея – за сега все още не внасяме ток. Аз си мисля, че крайно време е да се научиме как една Холандия без да изнася енергия, само от продажбата на едни безмислени лалета, повтарям – само от тях, не включвам кокичетата или бирата, печели повече от набъканата с централи, промишленост и високотехнологични заводи Московска област. Ето защо движението на хората, дори на руснаците е към Холандия, а не към Свердловска област. Всъщност има и кой да се интересува и от това направление – жълтата раса. Даже към Сахалин китайците проявяват интерес – отиват купуват според руснаците необработваема земя и после им продават краставици и домати по сибирски цени на местните.
  Как няма да им продават, като Болгарский перец и огурци няма да откриеш вече в Русия. Щото на нас ни дай грандиозни проекти – Кремиковци, Радомир, Белене…! Жив, здрав и по-умен!

 • дo Пресния said:

  Черните дупки на българската енергетика
  От Иван Чалъков

  За книгата
  Година на издаване: 21 Януари 2011
  ISBN: 978-954-321-801-1
  Страници: 360
  Подвързия: Мека
  Тегло: 0.454
  Цена: 19.00 лв.
  Наличност: Да

  В ръцете ви е мрачната аутопсия на българската енергетика.
  Знаете ли например, че само за ремонтните дейности в централите отиват над 2 милиарда лева годишно? И че реалните изпълнители получават едва 20 на сто от тези пари? Това е един от най-сериозните канали, захранващи политическата корупция и олигархичния тип управление в България.
  Знаменитият консултантски договор на Ахмед Доган е на стойност 2 милиона лева. От тези пари той е платил общо 50 000 лева на истинските консултанти – едва 2.5 на сто от парите на данъкоплатеца!
  От всички пари на обществото, които потъват в енергийната система, поне 40 на сто се отклоняват в корупционни канали. Затова нищо не остава за технологично обновление. Защо например и до ден днешен софийските топлоцентрали не произвеждат ток?
  Защото вместо за нови турбини, парите отиват за нови яхти.
  Това е тъжният извод от десетки експертизи, оригинални интервюта и анализ на информацията в десетки медии през последните години.
  Това не е служебен доклад. Това е критично гражданско изследване. Прочетете го преди гласуване.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.