Home » Избрано

В македонски затвор изтезавали по средновековному българин

2010.12.20 Няма коментари
Spread the love

След странни убийства на техни роднини семейството живее в непрекъснат страх и политическото убежище у нас вече изглежда единствената алтернатива. Чувствам се българин и искам да кажа това със силен глас, допълни Здравко, преминал през македонските затвори, претърпял средновековни изтезания.

Трагедията на едно семейство с българско самосъзнание в днешна република Македония разказана днес пред журналисти Здравко Здравески. Той и съпругата му Добрила с много тревога за съдбата си споделиха какво преживяват не само те, но и всички македонски граждани с българско самосъзнание. Те са гонени, измъчвани и репресирани, а в съседна Р Македония почти никой не смее да признае истината.

И аз съм човек, и аз искам да живея нормално. В Македония са стотици като мен, каза Здравко. Той иска политическо убежище за себе си и семейството си с 4 деца. Не заради българския паспорт, който е само “една хартия”, но за да може да говори истината, която от България трябва да се чуе и в Европа.

След странните убийства на брата на Здравко и на брата на съпругата му Добрила семейството живее в непрекъснат страх и политическото убежище у нас вече изглежда единствената алтернатива. Българските държавни институции, обаче са изключително тромави и в момента няма никаква адекватна реакция за решаване на проблема на семейството. Проведените разговори с вече бившия министър Божидар Димитров, който бил получил уверение за съдействие за разрешаване на проблема и от страна на ДАНС, са на път да се провалят. Това стана ясно по време на пресконференцията.

Семейството трябва да напусне България на 22 декември – дотогава е разрешението им за престой. Но завърне ли се в Македония, това, по думите им, би означавало смърт. Съпругата на Здравко – Добрила – обяснява, че те искат убежище у нас, за да вдъхнат смелост на стотици с българско самосъзнание в Република Македония, които се страхуват да говорят, страхуват се и за живота си. Чувствам се българин и искам да кажа това със силен глас, допълни Здравко, преминал през македонските затвори, претърпял средновековни изтезания като вадене на зъби с клещи.

Участниците в пресконференцията се обърнаха към официалните власти в България за бърза реакция и уточниха, че през последните 20 години в България липсва каквато и да било адекватна политика спрямо хората с българско самосъзнание в Р Македония. ВМРО застава в подкрепа на семейството на Здравески и с надеждата, че проблемът ще отекне в българските държавни институции и ще получи бързо разрешение. Това сподели Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО. Ще бъде потърсен контакт с Министерството на външните работи, за да се подпомогне разрешаването на случая.

 

Източник: http://frognews.bg/news_29961/V_makedonski_zatvor_iztezavali_po_srednovekovnomu_balgarin/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.