Home » Избрано

Нови медицински тестове

2010.12.09 Няма коментари
Spread the love

Тест предсказва инфаркта до шест години по-рано

Тестът може да помогне на хора с повишен риск от сърдечно заболяване, които не предполагат това и нямат никакви симптоми, да вземат навременни мерки

Обикновен кръвен тест може да предскаже опасността от сърдечен удар до шест години преди той да се случи, твърди американски екип учени.

Те засилили чувствителността на съществуващ тест, използван за дигностициране на инфаркти, обяснява АФП.

Тестът може да помогне на хора с повишен риск от сърдечно заболяване, които не предполагат това и нямат никакви симптоми, да вземат навременни мерки, като например водят по-здравословен начин на живот или вземат хапчета за намаляване на кръвното налягане и холестерола.

Тестът следи за нивото на протеина T (cTnT) (сърдечен тропонин) в кръвта.

Учените установили, че при хората с различими количества на този протеин опасността да починат от инфаркт в рамките на шест години е седем пъти по-голяма, отколкото при тези с отрицателни резултати.

Това е едно от обясненията защо привидно здрави хора умират, макар да не проявяват външни признаци на сърдечно заболяване, обясняват учените.

Те изследвали 3500 пациенти, като при 1/4 от кръвните проби установили тревожните сигнали.

Изследователите открили още, че възрастните, мъжете и афро-американците имат най-високи нива на тропонин, както и хората, при които се наблюдава изтъняване или отслабване на сърдечните мускули.

Стандартният тест открива сигнали за сърдечен удар в много малък процент от населението, което го прави неподходящ за прогнози в по-дългосрочен план.

Източник: VESTI.bg

———————–

Тест “предсказва” диабета 10 години по-рано

Най-голямото му предимство е, че директно оценява степента на уврежданията, които високата кръвна захар нанася на кръвоносните съдове

Затлъстяването е сред първите причини за появата на втори тип диабет
Британски учени са разработили нов кръвен тест, който може да предупреждава за появата на диабет от втори тип (най-разпространената форма) около десет години по-рано от съвременните диагностични методи.

Биомаркерът разпознава около 50% от хората, за които съществува реален риск да развият едно от най-масовите заболявания на XIX век, свързвано предимно със затлъстяването и уседналия начин на живот, твърдят изследователите от лондонския Кралски колеж.

Тестът отчита нивата на пет микроРНК молекули в кръвта, което се променя известно време преди настъпването на диабета.

Намаляването на една от тях – MiR-126, е най-срещан показател за развитието на болестта. MiR-126 е богата на ендотелни клетки и е жизненоважна за здравето на кръвоносните съдове, вкл. за заздравяването на раните, което при диабетиците става по-трудно.

МикроРНК вече са използвани като потенциални биомаркери за откриването на различни болести, вкл. рак и сърдечна недостатъчност.

Това изследване обаче е първото, което ги използват за ранната диагностика на диабета, като в момента това става само с проследяване нивата на кръвната захар.

Най-голямото предимство на теста е, че за разлика от останалите, директно оценява степента на уврежданията, които високата кръвна захар нанася на кръвоносните съдове.

Сред вече заболелите той може да разграничава онези от тях, които ще развият някои от усложненията, свързани с диабета, причинени от нарушената функция на съдовете, като инфаркт, удар или лошо оросяване на крайниците.

Рискът от инфаркт е между два и три пъти по-голям при хората с диабет и близо 15% от случаите в Западна Европа се дължат на него.

Учените се надяват тестът да бъде използван редом с останалите конвенционални средства за диагностика и да струва малко над 2 евро.

Публикувано в Circulation Research

———————————-

Кръвен тест може да “хваща” рака още преди появата на тумори

Британското изобретение е първото, което точно разчита злокачествените сигнали, изпращани от имунната система на организма.

Първоначалните изследвания показват, че те могат да бъдат засечени до пет години преди появата на тумор, което дава на лекарите важно предимство в борбата с болестта.

Тестът е продукт на 15-годишните усилия на лекари от Нотингам и Канзас, и ще бъде пуснат в Америка по-късно този месец.

Оригинално EarlyCT-Lung е разработен за откриването на рак на белите дробове, паралелно с традиционния скрийнинг.

Тестът проследява как имунната система реагира на първите молекулярни сигнали за появата на ракови образувания.

Раковите клетки произвеждат малки количества протеини (антигени), на което имунната система отговаря с големи количества автоантитела.

Учените сега могат да проследят тази активност със само 10 мл кръв, взета от пациента.

Ръководителят на изследванията, който е специалист по рак на гърдата, казва пред в. “Таймс”:

“Най-ранният етап, на който можем да хванем рака сега, е когато той вече се е появил, но това е късно предвид развитието на болестта”.

По думите му новият метод обаче дава шанс лекарите да чуят как организмът вика “Помощ, имам рак” много преди да се появи тумор.

Източник: Telegraph.co.uk

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.