2024-04-20

2 thoughts on “Днес е Международния ден за правата на човека (Human Rights Day)

  1. Преди 36 години в НР България беше издаден сборник за студентите-юристи в единствения тогава Юридически факултет. Всеобщата декларация на ООН за правата на човека беше включена с целия си текст (което можеше да означава и прощаване с престижната му длъжност на младия преподавател, осмелил се да публикува за първи път този текст в българска книга в тогавашната соц България) в двутомния сборник.

    Както и да е…

    Важното в случая е, че повече от четвърт век след това хиляди студенти-юристи се подготвяха за бъдещата си работа, обогатили съвестта си с повелите на този фундаментален документ – което не означава, че за мнозина от тях той има стойност, надвишаваща тази на хартията и мастилото, изразходвани за отпечатването му – безогледният геноцид срещу българския народ, развихрил се през последните двадесетина години, е доказателство за прегорялата им съвест. Неслучайно според „Транспарънси Интернешънъл“ най-голяма е корупцията именно в българската съдебна система и в полицията.

    Сред някогашните студенти на тогава младия преподавател се оказаха по-късно: един Президент и един Министър-председател, мнозина министри и депутати, партийни лидери – както отляво, така и отдясно, Главен прокурор, магистрати… Още навремето те бяха напътствувани: „-Помнете: вие ще управлявате един ден България. Не забравяйте този документ и се съобразявайте с разпоредбите му!“

    Само няколко десетилетия по-късно не само вече немладият преподавател, но и правата на човека са загърбени; е, за документа се сещат поне веднъж в годината – както си му е редно за който и да е езически празник…

    Но има Един, Който помни – нищо, че са Го загърбили и се сещат за Него само по Коледа (не и на Рождество Христово!) и Великден (не и на Възкресение Христово!).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *