Home » Избрано

Днес НС ще гласува текстовете, свързани с въвеждането на пробното електронно гласуване

2010.12.21 Няма коментари
Spread the love

Президентски и местни избори 2011 г. – заедно

Депутатите приеха основните текстове, регламентиращи промените в правилата за гласуване в новия Изборен кодекс след шест дни дебати

Вчера, 21.12.2010г., бе прието изборите за президент и вицепрезидент на републиката и изборите за общински съветници и кметове през 2011 г. да се произведат на една и съща дата.

Народните представители приеха и спорния принцип за уседналост, който за предстоящите местни избори ще е 10 месеца. При второто четене на законопроекта те гласуваха 9% преференциален праг при провеждането на изборите за народни представители.

Глобите за нарушения на правилата за провеждане на изборните кампании пък ще достигнат до 10 хил. лева.

Депутатът от “Коалиция за България” Мая Манолова поиска срокът за уседналост на имащите право на глас да бъде минимум 12 месеца или 18 месеца, както предлагат от “Атака”.

Тя посочи, че вече се извършва разместване на избиратели.
При изискване за десет месеца уседналост, няма да се ограничи изборният туризъм, избирателите вече ще са разместени и изборите няма да бъдат честни, коментира Манолова.

Според Димитър Лазаров, представител на ГЕРБ, нарочно се предлагат 12 месеца или 24 месеца уседналост, за да може Конституционният съд да отмени уседналостта с мотива, че е въведена със задна дата.

Павел Шопов от “Атака” предупреди, че ако не се въведе по-дълъг срок на уседналост, ще има “криминални” общински съветници и кметове.

По думите му демокрацията е да бъдат пресечени опитите на бизнесструктури да си правят своето.

Според Михаил Миков от левицата уседналостта трябва да бъде шест месеца, колкото препоръчва Венецианската комисия. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Текстът, че изборите за президент и вицепрезидент и за общински съветници и кметове се произвеждат на една дата, е противоконституционен, посочи Яне Янев и поиска той да отпадне.

Предложението не беше подкрепено от депутатите и при прегласуването.

Невъзможно е с този текст да ограничавате конституционните правомощия на президента да насрочва вота, аргументира се Янев, според когото има пряко основание да се сезира Конституционният съд.

В отрицателен вот Янаки Стоилов от “Коалиция за България” посочи, че не може Яне Янев да обяснява правилно Конституцията, а парламентарната комисия по правни въпроси да предлага текст, който е противоконституционен. Това е лош атестат за българския парламент, коментира той.

Преди това депутатите записаха, че парламентарно представени са партии или коалиции, които са участвали в последния вот за народни представители и имат парламентарна група към датата на насрочването на съответния вид избори.

Независимият народен представител Емил Василев каза, че с този текст се прави “политическа вивисекция” на РЗС, реже се жив организъм.

С механични способи се опитаха да ни лишат от парламентарна група, сега искат и да ни лишат и от представителство в изборната администрация, отбеляза той. Василев предупреди, че това може да засегне и други партии.

Той посочи, че за парламентарно представена трябва да се смята всяка политическа сила, която е преминала четирипроцентовата бариера.

Очаква се днес депутатите да гласуват текстовете, свързани с въвеждането на пробното електронно гласуване.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.