Home » Избрано

Астрономическата зима настъпи за първи път от 1638 г. с пълно лунно затъмнение (фоторепортаж от Флорида)

2010.12.21 Няма коментари
Spread the love

В 1,39 часа на 22 декември настъпи астрономическата зима. В България нейното идване беше предшествано от температурни рекорди. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха, че в Ахтопол са измерили +19,2 градуса.
22 декември е най-късият ден. Продължителността му ще е само 9 часа и 2 минути. Слънцето ще грее над България от 7.54 до 16.56 часа.

А над САЩ и Северна Америка изминалата нощ бе украсена с пълно лунно затъмнение. То можеше да се види и над част от Източния Тихи океан, в северозападна Южна Америка, над част от Западна Европа и Азия.
Лунното затъмнение е първото от близо три години, но най-забележителното е, че съвпада с деня на зимното слънцестоене. Събитието е толкова рядко, че последният път когато е имало подобно съвпадение е било отново на 21-и декември, но през 1638-а година.

«Подобно затъмнение е описано в Библията» – пише ни от Флорида нашият читател Павлик Петров, в имейл с пожелание за весели празници за всички българи. Предлагаме ви негови снимки направени с обикновен дигитален фотоапарат тази нощ в Тампа (Tampa bay – Florida).

DSCF1515

DSCF1604

DSCF1605

DSCF1676

DSCF1684

DSCF1690

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.