Home » Избрано

Проф. Гаврилов и д-р Манов: Трябва да бъде създаден избирателен район „Чужбина”!

2010.11.30 2 коментара
Spread the love

Българите в чужбина продължават да настояват да бъде създаден отделен избирателен район „Чужбина”, в който да могат да гласуват за кандидатска листа, а и да важи правото за преференциален вот. Сега те могат да гласуват единствено за партия. Това стана ясно от участието на президента на Българо-френския форум проф. Любомир Гаврилов – координатор на „Временния обществен съвет на българите” във Франция и члена на съвета д-р Стефан Манов в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време”.
„Последните няколко месеца българите в чужбина се мобилизираха, за да се направи някакво придвиждавне по въпроса с избирателен район „Чужбина”. И в серия от интервюта, които българският информационен сайт „ЕвроЧикаго” успя да вземе от българските политически партии, се оказваше, поне на хартия, че нито една от тях не е против подобно решение, а даже и някои бяха изключително ентузиазирани от подобна възможност. И в един момент, когато излиза докладът на Временната комисия и внася проекта за Изборен кодекс, сякаш тази тема изчезва като дим”, коментира д-р Стефан Манов. Проф. Гаврилов обясни, че всъщност тази тема пряко касае и българите, които живеят и гласуват в страната си. Според него липсата на район „Чужбина” в момента води до изкривяване на изборните резултати и даде като пример ситуацията в Смолян миналата година. „Тогава партията с най-малко гласове – ДПС, получи най-много мандати. ГЕРБ с 25 000 гласа получи един мандат, а ДПС с 16 000 гласа – 2 мандата”, обясни проф. Гаврилов.
От интервюто в „Местно време” става ясно, че нито едно от исканията на българите в чужбина за промени в изборното законодателство не е възприето от депутатите. Частично е реализирано искането за гласуване по интернет, но и тук въпросителните са много. Според проф. Гаврилов подобно начинание изисква изясняването на някои технологични подробности, изисква се технологично време, има срокове, които трябва да бъдат предвидени – трябва да се формулира заданието, трябва да се направи конкурс за изпълнител, да се проведе конкурсната процедура, да се избере фирма-изпълнител, да й се даде възможност да адаптира платформата си към българските условия, държавата трябва от своя страна да създаде организация по издаването и прилагането на ПИН-кодовете, с които ще се гласува. Като пример проф. Гаврилов даде Норвегия, където през следваща година ще бъде реализиран пилотен проект на изборите и 1/3 ще гласуват по интернет. Там от обявяването на конкурса до сключването на договора с фирмата са минали 10 месеца.
Българите в чужбина продължават да се противопоставят и на изискването изборна секция в населено място без дипломатическо представителство да се разкрива само при наличие на минимум 100 подадени заявления. „Изискването за 100 заявления в градове без дипломатическо представителство беше въведено от Тройната коалиция”, заяви д-р Стефан Манов и допълни: „Това ограничение от 100 заявления е единствено в услуга на някои компактни български маси в съседни на България държави. Тях не ги затруднява поради добрата им организираност, а затруднява над 1 милион българи – живеещи разпръснати по света”. Според Манов това изискване е изкуствена пречка, която отказва хората да гласуват. „Ако това е целта – нека да се каже ясно!”, бе категоричен Манов. И проф. Гаврилов, и д-р Манов бяха категорични, че българите в чужбина имат желание да гласуват и активно да участват в политическия живот, и следят случващото се в България.

Видео от предаването може да намерите на уебстраницата на БНТ-Пловдив „Местно време” (линк).

2 коментара »

  • nikolai boshnakov said:

    Опасенията които имат управляващите са пределно ясни.Могат да фалшифицират изборите и затова не са съгласни да се гласува по интернет макар и само за живеещите Българи в чужбина.Процентите ще бъдат страшно малко за тях и реална опасност да не бъдат управляващи както в големите градове така и в президенството.При едно мое пътуване до Белгия с фолклорен ансамбъл разбрахме всичките от посрещачите които ни казаха кои са представителите на ДС и Комунистите Активисти.Това са просто реалности за изгонените Българи както и милион и половина сега напуснали страната ни по принуда.

  • Mila said:

    Най-голямата спънка според мен в реализиране на горното не е липсата на политическа воля, а общата незаинтересованост на гражданите в БГ по изборните въпроси. Абсурден факт е, че всеки в БГ има осведомено мнение по въпроса за ГМО, имотното състояние на Цветанов, за кого се е омъжила певицата Стояна или Боряна, къде е къщата на предишниа “Биг Брадър” и какво става в Китай. На този фон реформистките настроения на едно малцинство (диаспората) са като усилията на Сизиф.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.