Home » Избрано

Днес отбелязваме 175 години от рождението на Марк Твен

2010.11.30 2 коментара
Spread the love

Самюъл Лангхорн Клемънс е рожденото име на световноизвестния американски писател, журналист и хуморист Марк Твен.
Едни от най-известните му произведения са “Приключенията на Том Сойер”, “Приключенията на Хъкълбери Фин” и “Принцът и просякът”.
В началото на 20-ти век Марк Твен е смятан за най-големия американски хуморист на своето време, наречен е ‘баща на американската литература’, а Ърнест Хемингуей казва, че цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”…
Първият голям успех на Марк Твен идва с разказа “Джим Смайли и скачащата му жаба”. Разказът е толкова забавен, че вестници и списания от цялата страна бързат да го препечатат. При своя 17-годишен престой в Хартфорд от 1874 до 1891 година, Марк Твен написва много от най-известните си произведения.
Малко хора знаят обаче, че той е бил близък приятел с Никола Тесла и очарован от науката и научните изследвания, прекарва много време в неговата лаборатория.
Марк Твен патентова три изобретения – едното от тях е заместител на тирантите, а другото – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех обаче има самозалепващият се албум за изрезки – те само трябвало да се намокрят преди да се залепят.
Книгата на големия писател ‘Един янки в двора на крал Артур’ разказва за пътешественик във времето, който представя модерна технология на Англия от времето на крал Артур.
През 1909 година Томас Едисон посещава Твен в дома му и го заснема, като част от този филм е използван в късометражния “Принцът и просякът” /1909 г./
Марк Твен печели значителни суми от книгите си, но много от тях са изгубва най-вече заради лоши инвестиции, а и в нови изобретения.
Много скъпо му струва изобретяването на нова машина за печатане, но преди тя да бъде усъвършенствана се появява линотипът. Така Твен губи не само своите пари, но и голяма част от наследството на съпругата си. Новите творби на писателя, беседите му, както и помощта на приятели му помагат да възвърне финансовата си стабилност.
През 1907 година Оксфордският университете дава на Марк Твен титлата доктор хонорис кауза. А през 1909 година, Твен, типично в свой стил, казва: “Дойдох с Халеевата комета през 1835 година. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея”.
Предсказанието на писателя наистина се сбъдва – той умира на 21 април 1910 година от сърдечен удар.
Тази година на 1 април се навършиха 100 години от смъртта на великия майстор на словото. А това, което той ни завеща е, че ”Човек трябва да живее така, че когато умре, и на гробарят да му е мъчно”….
www.teenproblem.net

Къщата на Марк Твен в Hannibal, Missouri

2 коментара »

 • Евелина said:

  Ето някои от афоризмите на Марк Твен, в които има много мъдрост и една голяма усмивка!

  “Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти.

  Добри приятели, хубави книги и заспала съвест – това е идеалният живот…

  Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден.

  Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша.

  Човекът е единственото животно, способно да се изчервява. Впрочем, само на него му се налага.

  Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми.

  Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе.

  Бръчките трябва да обозначават само тези места, където преди е имало усмивки.

  Винаги прави това, което трябва. От това на някои ще им стане приятно, а останалите ще са учудени.

  Винаги, когато съм се отклонявал от навиците и принципите си и съм изричал някоя истина, на слушателя не му е достигала сила на духа, за да й повярва.

  Никога не бъди точен – губиш много време, докато чакаш другия.”

 • Еврочикаго said:

  Неизвестни подробности за Марк Твен разкрива неиздаваната досега автобиография на легендарния американски писател. Съгласно волята на Самюъл Клемънс, както е истинското име на писателя, тя излиза сега – 100 години след смъртта му. Още с първия том обемната творба оглави класацията на най-продаваните в САЩ.

  Нарочно или не бащата на прочутите Том Сойер и Хъкълбери Фин създава сензация дълго след като е напуснал този свят.

  Хариет Елинор Смит, редактор на книгата: “Той изрично е наредил да не публикуват автобиографията, докато не минат 100 години след смъртта му. Искал е да задържат някои части дори 500 години. Така е можел да изкаже откровено мислите си.”

  Век след смъртта на американския писател Марк Твен в книжарниците ще се появи негова нова книга. Става дума за пълната автобиография на твореца.

  Самият Твен държи книгата да се появи най-малко 100 години след смъртта му. През годините обаче се появяваха части от творбата. Според издателите това е бил маркетингов трик от страна на Марк Твен, който е искал да бъде сигурен, че и този негов труд ще се радва на огромно търсене, когато излезе в пълния си обем.

  Както може да се очаква, биографията не е издържана в традиционния стил за жанра. “Моята биография не е в стила започва от люлката и води директно към гроба, без отклонения”, коментира самият Твен.

  Той решава просто да разказва свободно за интересните моменти в своя живот, като всичко се записва прилежно от стенограф. В крайна сметка всичко това е обобщено в три книги, първата от които излезе тези дни.

  Освен любопитни истории, разказани в неповторимия стил на Твен, автобиографията съдържа и твърде лични моменти, които се появяват за първи път. В книгата има и разсъждения на писателя за религията, които вероятно ще предизвикат доста полемики.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.