Home » Избрано

А. Димитрова: ДС имала “Отдел убийства”

2010.07.17 4 коментара
Spread the love

Ликвидиране, упойване, отравяне, компрометиране, взривяване, отвличане са специалитет на “Служба 7”
Вселенския патриарх в Истанбул и Георги Папандреу са сред мишените

Алексения Димитрова има 25 години журналистически стаж. Във в. “24 часа” работи от 1995 г.
Специализирала журналистика и журналистическо разследване в Световния прес институт в Сейнт Пол, в университетите в Колумбия и Минесота в САЩ, в Ройтерс в Лондон, в Европейския център по журналистика в Маастрихт и в Училището по журналистика в Архус, Дания.

От 1990 г. прави документални разследвания в българските секретни архиви. През 1998 г. интересът й към тайните документи от времето на Студената война се разширява в посока САЩ. За 12 г. е отправила по силата на американския Закон за свободата на информацията близо 600 заявления за получаване на материали, свързани с България. Част от разсекретените по нейно искане повече от 8000 страници, сред които доклади от ЦРУ, ФБР, Държавния департамент, Агенцията по отбраната и др., намериха място в документалните й книги “Железният юмрук”, издадена през 2005 г. в Лондон, и “Войната на шпионите”, публикувана през същата година в София. През 2009 г. „24 часа” издаде документалната й книга “Тайните досиета на царя”, която за кратко се превърна в бестселър.

За използването на законите за достъп до информацията в САЩ и България Димитрова получи през 2007 г. приза “Златен ключ”.

Носител на наградата “Черноризец Храбър” за журналистическо разследване през 2004 г.

“Отдел за убийства” е четвъртото документално разследване на Алексения Димитрова.

Интервю на Мая Стоянова

– Г-жо Димитрова, как стигнахте да разкритието, че в Държавна сигурност (ДС) е съществувал специален таен отдел за мокри поръчки?

– След като завърших книгата си “Тайните досиета на царя” през юни миналата година, започнах да чета описите на документите от Първо управление на ДС, предадени в т.нар. Комисия по досиетата. Четенето на описи не е от най-приятните занимания – отнема много време и е пълно с много неизвестни. Никога не знаеш какво ще изскочи от десетките страници със заглавия на документи. Но постоянството ми се увенча с успех – след дълго взиране, неочаквано се натъкнах на няколко съкращения – ОМ, СМ, ДМ и АМ. Човек е склонен да пропуска нещата, които не разбира, но от дългата си работа в архивите ми е останало в съзнанието, че зад тези абревиатури може би се крият понятията остри, специални, активни и дезинформационни мероприятия. Поръчах папките и когато след няколко месеца ги отворих, разбрах, че в Първо главно управление е имало специално звено, което се е занимавало с тези мероприятия. То се е наричало “Служба 7”.

Разследването ми се базира на близо 5000 страници неизвестни досега документи, намерени в архивите на Първо главно управление на ДС. Те опровергават твърденията на бивши офицери от Държавна сигурност, че разузнаването не се е занимавало с мокри поръчки и не е имало специално звено за подготовката и изпълнението им.

– Кога и защо е създадена тази служба, по чия инициатива и нареждане?

– Отделът е създаден през 1963 г. Но чии са инициативата и нареждането не открих в папките.

– Ясно ли е кой е ръководел отдела, кои лица са работили в него?

– В книгата има цяла глава, посветена на това. Накратко, според документите в началото отделът е ръководен от някой си полк. Ковачев и е наброява 4 души. По-късно сред ръководството му се среща името на полк. Иван Горинов, съпруг на секретарката на Тодор Живков – Ангелина Горинова. А според един доклад за отдела в него работят 39 агенти и оперативни работници. В един от материалите се посочва, че изпълнителите трябва да са с подходящ социален произход, политическа подготовка и закалка. Среща се псевдонимът на агент “Пикадили” – предполагаемият убиец на Георги Марков, който много преди покушението срещу писателя през 1978 г. е трябвало да изпълнява други поръчки на отдела в Италия.

– Какъв тип мероприятия е осъществявал това звено в ДС?

– Ликвидиране, упойване, отравяне, компрометиране, взривяване, отвличане. Това са термините, употребени от оперативните работници, в плановете и отчетите. За по-голяма конспирация за тези думи в материалите, писани на машина, са оставени многоточия и са допълнени на ръка.

– Ясно ли е кои български граждани са били обект, колко поръчки са изпълнени, кои са жертвите, има ли клиенти, останали живи?

– В периода, за който аз намерих документи, отделът е работил по 10 български емигранти в Англия, Италия, Дания, ФРГ, Турция, Франция, Швеция, Швейцария и Етиопия. Имената им могат да се намерят в книгата. Дали поръчките са доведени до край не става ясно. Вероятно истината е потънала в пещите, защото част от документите за дейността на “Служба 7” и последващите звена са унищожени. Такава е съдбата и на документите за част от разработваните лица. Унищожаването става през декември 1989 г. от комисия, в която участват ген. Владо Тодоров и полк. Иван Горинов. За радост, поради недоглеждане или разсеяност, част от материалите са оцелели.

– Разкажете някоя по-интересна история за работата на отдела и клиентите му.

– Всички истории са интересни. Към всеки от обектите се е подхождало по различен начин и се е обмисляла различна акция. Но разказите стават още по-интересни, защото освен документите се опитах да открия някои от мишените или техни близки . Те разказват много интересни неща. Освен срещу отделни емигранти, “Служба 7” е работила и срещу обекти извън България. В плановете например се предвижда остро мероприятие срещу Вселенската патриаршия в Истанбул, умирисване на киносалони в Турция и изучаване на обстановката около гръцкия крал Константин, Георги Папандреу и Константин Караманлис.

– В книгата си казвате, че през 1970 г. Ангел Солаков е дал незадоволителна оценка за работата на специалното звено в ДС, какви са били мотивите му, имало ли е провал или дискредитираща информация?

– В документите няма информация какво го е мотивирало за това изказване, но е факт, че на 1 юли 1970 г. той заявява пред специално съвещание: “Ние трябва да провеждаме по-остри мероприятия”, а за направление “Остри мероприятия” трябва да се намерят допълнително смели хора”. Говори, че над определени хора трябва да се изпълни смъртна присъда и допълва, че “на пръв поглед това изглежда черна и мръсна работа, но за нас тя е благородна”. Той настоява отделът да придобива опит, защото не се знаело “дали няма да ни се постави задача да се ликвидира например Папандреу”.

– Установихте ли връзка и намеса на КГБ в създаването и работата на отдела, знаела ли е БКП, че в ДС работи такава структура?

– За КГБ – да, има такива документи и то не малко. В средата на 60-те години тогавашният министър на вътрешните работи Дико Диков праща писмо до шефа на КГБ Семичастний, в което иска гостуването на служител от КГБ, който да подпомогне работата на “Служба 7”. Всички документи по гостуването, включително въпросите, които са обсъждани – близо 16 страници, са в книгата. Колкото до знанието на БКП – поне до 1973 г., до когато открих документи, няма видима намеса. През 1973 г. ЦК на БКП приема секретно решение „Б”, в което се споменава извършването на остри агентурно-оперативни мероприятия.

– До кога е съществувал този отдел, имате ли съмнения, че и след закриването му е продължил да работи и изпълнява поръчки под друга форма?

– Не намерих документи за закриването на отдела, което означава, че не е ясно до кога е съществувал.

– Как си обяснявате, че 20 години след падането на комунизма и закриването на ДС е крита тайната за съществуването на това зловещо звено. Има ли яснота, какви документи за работата му са унищожени?

– Досега описите на архива на Първо главно управление не са били публични. В първия момент, в който те бяха предадени в комисията по досиетата и станаха достъпни, започнах да ги чета. Предполагам, че това са правили и други колеги. Моят шанс бе, че забелязах съкращенията, за които споменах в началото. Колкото до унищожените документи – да, има яснота – те са описани в отделна глава на книгата.

– Може ли да се прави връзка между този отдел и убийството на Георги Марков и отстраняването на други български дисиденти?

– В документите, с които работих аз, Марков не се споменава. Но това са документи, писани до 1973 г. За следващите периоди в описите не открих нищо за дейността на този отдел.

Източник: http://frognews.bg

4 коментара »

 • Pesho said:

  Българската секретна служба за ликвидиране на опоненти
  30.07.2010 19:33

  Секретен български отряд, известен още като “Служба 7”, е “изпълнявал смъртни присъди” на опонентите на комунистическия режим, разкриха секретни данни, пише “Дейли Телеграф”. Един от изпълняващите смъртните присъди, известен още като “Пикадили”, е действал като агент във Великобритания и най-вероятно е виновен за известното убийство на Георги Марков през 1978. Съществуването на наказателе отряд за екзекуции дълго бе отричано от българските управляващи, но бе потвърдено едва сега, след като българската журналистка Алексения Димитрова откри секретните документи, които бяха разкрити след новата заповед на правителството за разсекретяване на архивите. Документите са назовани с акронима “ОМ”, което значи “остри мероприятия” и съдържат детайли за отвличането, дискредитирането и убийството на българските емигранти през 60-те и 70-те години на XX век. Записите, които са определени като “свръхсекретни”, описват тайни операции срещу хора, чиито кодови имена са: “Черният”, “Лакей”, “Хамлет”, “Предателят” и “Вдовецът”. В една от записките от 1970, Ангел Солаков- тогавашният български вътрешен министър, дал заповед на агентите да извършат убийствата, за да се упражнят за политическото покушение на Андреас Папандреу – бащата на сегашния гръцки премиер Георгиос Папандреу. “Трябва да извършим смъртните присъди. На пръв поглед това изглежда трудна и мръсна работа, но за нас това дело е благородно”, написал Солаков. “Не знам дали някой ден ще трябва да ликвидираме Папандреу. Сега имаме по-маловажни задачи, с които да съберем опит”, допълнил тогавашният вътрешен министър. По време на създаването си през 1963, “Служба 7” имала само 4-ма служители, но бързо набрала още състав и се превърнала за само 4 години в отряд с 39 агенти. Професионалните убийци били наемани от лоялни на комунистическия режим хора. Документите показват, че агента, за който се смята, че се казва Франческо Гилино, е участвал също в операцията в Италия, която била насочена срещу друг български емигрант. Една от мишени на службата бил и Трайчо Белопопски- бивш служител на българското разузнаване, който преминал на страната на Великобритания. През 60-те години Белопопски получил от баща си салами, но заподозрял странната пратка, тъй като знаел методите на бившите му работодатели и изхвърлил саламите на кучето си. Малко по-късно животното умряло в агония. /БГНЕС /

 • ТРИБУН said:

  до Pesho
  *********
  Хайди сега Pesho да те видим.Има ли спец.служба по света да няма сектор, отдел направление, както искаш го наречи за ликвидация. Подобни теми са несериозни.

 • Pesho said:

  Може и да няма, но страшно става когато, за този отдел не знае никой.
  Предупрежденията по пътя: “Опасен участък, скростта се контролира от радар!” за мен играят по-добра превантивна роля от скрит в тъмното КАТаджия с палка. (ПП. Ппреди 2 дни се опитах да ти пиша на имейла, които си дал, но явно е фиктивен – няма проблем – по принцип нямам против анонимността)

 • ТРИБУН said:

  Уважаеми Pesho,
  тук във “eurochicago.com” съм от известно време и удоволствие е човек да сърфира в среда сред възпитани и знаещи хора и най важното почти не употребяващи квалификациии.И така на казуса: Не е нужно това да бъде обявавано затова се наричат “ТАЙНИ СЛУЖБИ” поради спецификата на изпълняваните дейности по защита сигурността на гражданите и държавата.Всичко има на разположение една ДЪРЖАВНА ТАЙНА СЛУЖБА, абсолютно всичко Pesho.

  София,30.07.2010г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.