Home » Избрано

Краят на една инвестиционна ера в България

2010.06.18 Няма коментари
Spread the love

Бизнес в България 2010 – преглед за инвеститори и мениджъри”, това е заглавието на публикуван във Вашингтон доклад. Негов автор е международният финансов консултант Уилям Съливан, а целта му е да представи на американските инвеститори подробна картина на България като дестинация за инвестиции.


Автор: Соня Каникова, САЩ (Дойче Веле)

SoniaKanikovaОценката на бизнес климата в България в доклада на Съливан започва с обсъждане на корупцията – „от началото на пост-комунистическия период през 1989 година до сега корупцията определя средата за вършене на бизнес в страната”, подчертава той. Корените на тази корупция, казва той, са в неразчистената в началото на 90-те години комунистическа номенклатура. Създадените от нея структури не само контролират трайно страната и бавят развитието й, но поддържат една „култура на корупция” на всички нива. Така че всеки потенциален инвеститор в България, съветва американският анализатор, трябва да гледа на корупцията като на изключително сериозен елемент от бизнес климата.

Ниските заплати на висшите държавни служители не помагат за намаляване на коруцията, пише в доклада си Съливан. Лошото заплащане логично води към корупция, твърди той и добавя: „Не може да плащате на някого само 800 лева на месец и да очаквате да разпределя почтено 200 милиона евро.”.

Анализът на корупцията в България е придружен от цял черен роман съдържащ подробни описания на престъпност, ненаказуемост, скандали по върховете, отклоняване на европейски средства, транзит на всякакви видове престъпен трафик. И въпреки борбата на сегашното правителство с корупцията, несигурността остава, казва авторът. Дори бизнес общността в страната е в изчакване, твърди той, „тъй като намира управляващата партия за непредвидима”.

В описанието на инвестиционния климат са включени всички най-нови рискове, включително неотминалата според анализатора опасност от финансово заразяване от Гърция и остри проблеми в банковия сектор поради неплатежоспособност на заемателите.

Докладът не съдържа съвети в какви сектори в България е добре да се инвестира. Той по-скоро описва атмосферата на голяма несигурност, пред която биха били изправени потенциалните инвеститори и изрежда многото въпросителни, под които се намира бъдещето на българската икономика.

Хищни чужди инвестиции в миналото

Бъдещите инвестиции едва ли ще се насочат към търговията с недвижими имоти и строителството. Докладът цитира анкета с американски инвеститори, които са били категорични, че България изобщо не е в списъка на местата, които представляват интерес за тях в това отношение. Главна причина е „оголената инфраструктура”, на която според цитирани оценки ще й трябват поне 20 години, за да бъде развита.

Съливан смята, че намаляването на този вид инвестиции може да е за добро. Предишната висока инвестиционна вълна, дошла в климат на корупция, е оставила подире си хаос от зле планирани и бързо губещи стойност постройки от всякакъв род. Във всички случаи, когато интересите на чуждите инвеститори и бъгарското общество не са съвпадали, твърди американският анализатор, губещи са били българите. От изобилните чужди капиталови постъпления е останало „наследство” от построени по най-евтиния възможен начин инфраструктурни проекти – включително болници, пътища и важни обществени сгради.

България да привлече качествени пари

Авторът пояснява, че поради лошия си опит с голяма част от предишните чужди инвестици, насочени към правене на бързи и лесни пари, България е пострадала и сега се нуждае не просто от увеличаване на количеството на инвестициите, а на тяхното качество. Ако т. нар. „интелигентни пари” останат в България, икономиката ще издържи, казва анализаторът. Сред „интелигентните пари” са инвеститори като IBM, GE и AES, които създават работни места и насърчават реалния икономически растеж.

Докладът приключва все пак на положителна нота: при всичките си грижи, България разполага с най-важното: качествен човешки капитал, но трябва да успее да го задържи.

Източник: www.dw-world.de

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.