2024-04-23

33 thoughts on “Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

  1. Не отнимайте ребёнка у матери , Бог вас покарает! СПАСКА ВЫ НЕ ОДНА! НЕ СДАДИМСЯ!

  2. Е. Кирилов: Скопие симулира желание за присъединяване към ЕС

    В Македония още надделява върхушката, изградила кариерата си в Титова Югославия върху чиста антибългарска основа, казва за Frognews.bg евродепутатът.

    интервю на Ана Кочева (Frognews)

    ‒ Г‒н Кирилов, Вие сте един от българските евродепутати, който се е ангажирал с каузата да информирате колегите си от ЕП за хода на делото на Спаска Митрова. Сега в навечерието на обжалването кажете какво, според Вас, показва съдебното решение от Гевгели?

    ‒ И аз, а и нашите власти в лицето на Външно министерство, сдържано го определиха като непрозрачен процес. Това е езикът на дипломацията, а аз бих прибавил, че става дума за един изключително разочароващ пример за това как необективно може да се действа в ситуация, при която става дума за защита на човешки права в чистия смисъл на думата.

    ‒ А имате ли някаква надежда за по‒благоприятен изход след обжалването?

    ‒ Кой всъщност може да предвиди изхода от това дело? Цялостната тактика не само по този процес, но и във всички случаи, когато се преследват хора, самоопределили се като българи, е идентична: винаги се следва създаването на един процес на агония, създаването на фалшиви обвинения, а след това се прави лека отстъпка, както и в случая със Спаска. Тя беше освободена малко по‒рано от затвора, без изобщо да се разбере защо точно беше изпратена там… Всичко това, според мен, са действия на хора, които всъщност не са особено заинтересовани от бързия интеграционен процес на Македония в ЕС. Просто се говори, от една страна, че това трябва да стане, че уж има голямо желание и политическа воля, но в същото време там все още надделява върхушката, която е изградила кариерата си в ония времена на Титова Югославия върху чиста антибългарска основа.

    ‒ Предстои ви среща по този казус с еврокомисарю Щефан Фюле. За какво ще настоявате пред него?

    ‒ Ще разкажем съвсем обективно как е протекла цялата агония с една майка, която е и българска гражданка. Ще разкажем за начина, по който е проведено и разследването, и обвинението, ще говорим за самата присъда и за начина, по който Спаска Митрова е третирана и сега, за да дадем пример на едно наистина драстично нарушение на човешки права в държава, която се намира в Европа и която желае да се присъедини към ЕС. От гледна точка на съдебната система това трябва да доведе до една обективна оценка за това, доколко се спазват критериите от Копенхаген.

    ‒ Преди малко изразихте съмнение за това, че Скопие по‒скоро имитира желание за присъединяване към ЕС. А какво е отношението на самия ЕС към подобно поведение?

    ‒ ЕС гледа на всички страни, особено от Западните Балкани, с доста силна ангажираност и при положение, че има изпълнение на критериите, не би забавил тяхното присъединяване колкото се може по‒скоро. Но, знаете, че това става на базата на обективна оценка на изпълнение на всичките изисквания. А тук ние се срещаме с една сериозна спънка, която обаче от друга страна може да бъде лесно преодоляна, пък това не се прави. Затова изпитвам известни съмнения, че се обявяват едни желания, а същевременно няма особено силно движение в тази посока.

    ‒ Кажете каква е рецепцията в ЕС на небезизвестните ОМО‒Илинден, които винаги са твърде шумни в настояванията си за легитимация?

    ‒ Ако става въпрос за оценка на ЕК, мисля, че този въпрос беше достатъчно дълго спряган, имаше конкретни занимания с него, но вече не е на дневен ред. В Европа съвсем ясно разбраха, че се злоупотребява с тема, която няма реални очертания.

    ‒ Имаме ли нужда от нов договор за добросъседство с Македония?

    ‒ Ако такъв договор бъде подписан, той безусловно ще бъде една крачка напред. Подобни договори за добросъседство са крачки за подобряване на взаимоотношенията, но, разбира се, много важен би бил ответът на Македония. Със сигурност обаче трябва да се разговаря от обективни и реалистични позиции, защото във всички случаи проблеми помежду ни съществуват, а не виждаме засега поне особено желание от страна на нашите съседи да ги преодоляват.

    ‒ Говори се, че те ще настояват като клауза на евентуален договор да залегне признаване на т.нар. „македонска нация” и „македонски език”.

    ‒ Не знаем, можем само да гадаем какво ще настояват, но при всички случаи, ако има искрено желание за един такъв договор, няма нищо лошо да се проведат преговори, стига те да не са пак само заради симулирането на активност. По-важното е на дело да има някакъв напредък.

    ‒ На какъв тип поведение по отношение на съседите ни от Македония сте Вие: по‒агресивно или по‒скоро меко и отстъпчиво?

    ‒ Аз съм привърженик на проявата на конструктивно поведение от страна на официалните български власти, но съм категоричен, че не бива да се допускат никакви отстъпки от принципните положения , които са продиктувани от европейските стандарти. Там отстъпки не трябва да има. Случаят със Спаска Митрова е типичен пример за това.

  3. Благодаря на сънародниците си извън България, че подкрепят борбата на Спаска Митрова, подкрепят борбата на една майка за детето си.

  4. Божидар Димитров: Случаят „Спаска Митрова“ е политически

    Случаят със сплашване на македонци, които искат да получат български паспорт, не е изолиран, а е политически процес, каза министърът без портфейл Божидар Димитров в интервю за БНР.

    Той запита дали и случаят „Спаска Митрова“ не е политически процес, част от политиката на сплашване на българите в Македония.

    Министърът даде пример и с починалия в петък в Скопие Йован Стояновски, осъден на шест месеца затвор заради това, че оказал съпротива, когато по време на събрание хората били нападнати с димни бомби.

    „Случаят със Спаска е такъв … Попитайте Вашите събеседници и аз ги питам: чували ли са някъде по света, където се водят хиляди бракоразводни процеси, включително накрая и за присъждане на децата, една майка да е осъдена ефективно на три месеца затвор и на огромна глоба – 32 хил. евро, не затова, че не е разрешила свиждане на мъжа си, а защото по време на свиждането не му е осигурила кушетка, точно така е, не легло, а кушетка, застлана с бял чаршаф.

    Ако те ми посочат един такъв случай от Аляска до Огнена земя и от Чукотка до Нова Зеландия, аз веднага ще си оттегля думите назад, че това е политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и изявил своето българско национално самосъзнание“, категоричен бе Божидар Димитров.

    Той припомни, че външният министър Николай Младенов ясно и твърдо е заявил, че случаят и присъдата ще бъдат лакмус за отношението ни към напредъка на реформите, които прави Македония, за да се приближи до членство в Европейския съюз.

    Това не е първият случай, в който искаме на многобройните вече дела, които се водят срещу Спаска, да присъства български дипломатически представител, но винаги ни е било отказвано, добави министърът.

    Бракоразводен процес се води при закрити врати, сякаш става дума за дело от висша национална сигурност, а това е, както самата македонска страна твърди, най-обикновено бракоразводно дело, отбеляза Димитров.

    „Имайте предвид едно нещо: трудно се разговаря с хора, които си вярват, че Господ Бог е направил три нации на земята – македоновидна, към която спадат всички бели народи, наричана досега погрешно „бялата раса“, негърска и жълта раса.

    Това не са бълнувания на някой публицист, това е държавна политика …

    Това е клип, 9-минутен, спонсориран от държавата и се излъчва по държавната македонска телевизия.

    Там Господ бог говори на македонците на македонски език и ги определя за богоизбран народ. (виж клипа)

    Как се разговаря с такива хора вие ми кажете, защото те си вярват.

    Знаете, когато се повтори една лъжа 100 пъти, в нея повярват…

    Дори тези, които не вярват, са принудени да вярват и това е нещо като държавата на Оруел…

    Ако в миналото все пак имаше някаква база за дискусии чий е Самуил, българин ли е, не е ли българин, и каква е държавата му, в момента как да спорим за Господ Бог и какви раси създал той на земята?“, заяви още Божидар Димитров пред БНР.

  5. „Пак отложиха делото за детето на Спаска Митрова, което бащата и близките му непрестанно манипулирали.

    Делото срещу Спаска Митрова беше отложено за 11 март. Сета причина за това е факта, че бившият й съпруг Воислав Савич е поискал писмено решение на съда и допълнителни доказателства. Савич се ожалил пред съда, че българските медии пречат на делото.

    Спаска благодари на българските медии за подкрепата и помоли да не се отказват от отразяване на делото. Тя изрази надежда, че ще си върне детето, което вече седем месеца живее при бившия й съпруг.“

    http://frognews.bg/news_20577/Balgarskite_medii_prechat_na_deloto_ojali_se/

  6. Спаска Митрова: Всеки момент могат да ме приберат

    22 февруари 2010 | 14:14 | Агенция „Фокус“

    Гевгелия. Няколко души са заплашвали Спаска Митрова днес в къщата на родителите й в Гевгели. „Бях в къщата на родителите си и там дойдоха няколко души, които търсеха мен. Когато аз излязох, те казаха – да си отивам в България и няма какво да търся тук. Ако не си отида в България, ще ми се случи същото нещо, както на 28 юли”, каза пред Агенция „Фокус” Спаска Митрова. По думите й – говорил е само един от мъжете.
    „За мен това е доказателство, че процесът е политически, не е битов. Тези хора са от Гевгелия. Те бяха с полицейска кола, с униформи и не ми се представиха, не ми показаха никакъв документ. Дойдоха да се заканват. В момента ходя из града и същите тези хора ги видях”, каза още тя и подчерта, че се страхува нещо да не й се случи до сряда, когато е поредното заседание по делото.
    „Имаше и друга заплаха срещу мен в петък, когато отидох в Социалния център да си взема дъщерята за първи път, и там служителките Станка Петрова, Виолета Христова и Тодорка Христова направиха същото и отправиха заплахи. Те като гладни вълци са се нахвърлили върху мен. Сигурна съм, че има и хора, които ме подкрепят, но се крият и се страхуват. Те се заканват за живота ми, не за друго. Всеки момент могат да ме приберат”, каза тя.
    В сряда в 11.00 ч. е делото за попечителството на дъщерята на Спаска Митрова. „Видяхме се в петък с детето. На 15 януари бащата е написал, че детето вече не казва мама и че нямала нужда от мен. Аз взех Сузана против нейната воля и тя не ме искаше, не ме познаваше. Не искаше да ме погледне и ме удряше. Детето каза, че иска баща си и леля си, защото леля й е нейната майка, а не аз. Детето има омраза към мен”, каза още Спаска Митрова.
    Тя подчерта, че тормозът срещу нея продължава и проблемът не е битов, а е политически.
    Росица ГЕОРГИЕВА

  7. 21 февруари 2010 | 13:58 | Агенция „Фокус“

    Скопие. Българският културен клуб /БКК/ в Скопие изпрати писмо до представителя на ЕС в Македония Ерван Фуере, до Хелзинкския комитет, до посланици и няколко македонски институции в опит да накара съда да вземе решение, с което да бъде върната дъщерята на Спаска Митрова, пише днес в електронното си издание македонското сп. „Форум”. Писмото е изпратено само три дни преди деня, в който съдът трябва да реши дали да върне на Митрова временно отнетата й тригодишна дъщеря или не. Причина за призива, както се посочва в писмото, е това, че БКК се опасява от психологически последствия за детето, което е отделено от майка си.

    http://www.bkks.org/

  8. Цитат: „Представители на електронни и печатни медии на българската диаспора по света изготвиха отворено писмо до президента на Македония Георге Иванов, министър-председателя Никола Груевски и външния министър Антонио Милошоски във връзка със Спаска Митрова. В него те призовават македонския президент за съдействие малката Сузана да бъде незабавно върната при своята майка. Медиите, към които се присъедини и “Янтра ДНЕС”, смятат да запознаят с развитието на случая компетентните институции и правозащитни организации в Европа и Америка.
    З. ГЕОРГИЕВА
    http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=12055

  9. Държавата – това са нейните граждани!
    Държавата е там, където са и те!
    Посегателството срещу всеки един гражданин представлява акт на посегателство спрямо цялата държава и всички българи!

    Властите на Р Македония следва да си дават сметка,че добросъседските отношения са неизменно условие, за да могат да продължават да разчитат на нашата подкрепа за ЕС и НАТО.

  10. Предвив случая, който обединява българските медии от диаспората, предвид и днешния ден – ден на опрощение, бих искал да кажа нещо в личен план, моля за извинение… Струва ми се, че този ден би трябвало да бъде ден на искане и даване на прошка не само между всеки един от нас и близките ни, но и в национален план. България, българското общество има защо да иска прошка от своите чеда извън пределите й – и от нашите хора в Македония, изоствени на произвола на съдбата от комунистическия режим, и от онези в Бесарабия, премълчавани и пак изоставени заради т.нар. интернационализъм и сляпото подчинение към Съветския съюз, и към българите в Гърция, Сърбия, Румъния, Турция… И към т.нар. стара емиграция, която режимът хулеше като „изменническа“, „родоотстъпническа“ и прочее грозни квалификации, и към хилядите млади и не толкова млади българи, които най-често заради икономическото си и физическо оцеляване поеха по всички посоки на света… Не е нужно да продължавам. Естествено, и българите от различни страни и групи емиграция, ако не всички, все достатъчно много, са казвали горчиви думи към родината, нали? Нека да си простим, български хора, да бъдем по-добри един към друг, не е толкова трудно. Простете ми и да ви е простено! Простете ми и тази сантименталност, ако е възможно, нали е ден на прошка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *