2024-04-25

33 thoughts on “Открито писмо на медии и журналисти от българската диаспора

  1. Напълно подкрепям Спаска Митрова !
    И питам каква е позицията на нашите Президент,Премиер,Външен министър, и евродепутати по случая ? Защото нещо не я чуваме…

  2. От българския вестник „Роден край“ в Одеса, Украйна, във връзка с наградата „Св. Злата Мъгленска“, но определено в съзвучие с темата тук:
    „… Вестник “Роден край” винаги е бранил справедливостта и достойнството на българското име! Призоваваме нашите читатели и всички честни българи и български организации, всеки с каквото може, да подкрепят справедливите искания на Спаска Митрова, борбата за справедливост, водена от Костадинка Кунева и други достойни българки и българи, за да възтържествува доброто.“

    http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=720

  3. Поздравявам и подкрепям вашата инициатива!Със скопските еничари трябва да се говори само такъв начин.

  4. Призовавам българските медии в самата България да подкрепят кампанията на нашите сънародници от диаспората. В днешния свят, в който границите и разстоянията нямат решаващо значение, това е не само възможно, но и необходимо.

  5. И къде са евродепутатите? Само скандали за сметка на България ли могат да правят? Тяхният глас це се чуе доста по-силно от която и да е Българска институция.
    Подкрепям Спаска и се надявам че скоро мъките и ще свършат. Надявам се и да помогна за това.

  6. Подкрепена или излъгана остана майката Спаска Митровска като потърси съдействие от България и българския премиер да защитят нейните права и тези на детето й?!Всеки човек,дори не става дума за гражданство, трябва да да защити правото на невръстното дете!!! да бъде с майка си, а и правата на майката.
    Новият външен министър Николай Младенов да се заеме със случая. С ноти, ултиматуми или тиха дипломация,но да решават бързо как ще помогнат на един българин в чужбина – да не бъде малтретиран, в едно с невръстното си дете!
    А министърът за българите в чужбина Божидар Димитров да си хвърли оставката!!! Видяхме, че политика с вестникарси заявления, с голословен бабаитлък и примитивни партиотарски лозунги не се прави. Премиерът да поиска от МВнР да си свърши прфесионално работата, и да чуем на висок глас протеста му от името на държавата България срещу нарушаването на човешките права на българката Спаска Митровска. Срамувам се от безпомощността на нашата държава да покаже поне, че държи на човешкия живот и достойнството на своите граждани, където й да са по света!

  7. Браво! Благородна инициатива, това не е въпрос само на защита националното достойство, но и на хуманитарни и морални принципи, които македонците като едни бивши българи не зачитат и са готови на всичко, за да ни подливат вода!

  8. Подкрепям изцяло Спаска Митрова и се възхищавам на смелостта й!
    А държава, която откъсва деца от майки, няма място в Европейския Съюз.

  9. Инициативен комитет „Спаска Митрова” каза:

    „СТОП“ НА СЪВРЕМЕННОТО ЕНИЧАРСТВО И НЕЗАБАВНО ВРЪЩАНЕ НА ДЕТЕТО НА СПАСКА МИТРОВА !

    Българи и свободни европейци,

    Не виждате ли аналогии между отнетото дете на Спаска Митрова и еничарските практики отпреди 200-300 години? Позната ли ви е цивилизована страна, където дете се отнема от родител без съдебно решение или по-точно в противоречие със съдебното решение? Да кажем „стоп” на съвременното еничарство и да искаме незабавновръщане на детето на С паска!

    Инициативният комитет „Спаска Митрова” изразява дълбоката си загриженост от последните развития по казуза. Назначената от македонските власти психиатрична експертиза е явно унижение и подигравка с личността и достойството на г-жа Митрова и изразява неприкрито намерение младата майка с българско самосъзнание да бъде изпратена в психиатрична клиника, детето да й бъде отнето завинаги, а всички македонски българи на територията на Република Македония да бъдат обявени за невменяеми. Очевидно е нежеланието
    на управляващите в Република Македония да работят за бързо прекратяване на този дълбоко злепоставящ ги случай.

    Дълбоко се съмняваме в достоверността на психиатричната експертиза в Република Македония, както и в цялостната съдебна и политическа система на тази страна. Настояваме г-жа Митрова да бъде прегледана от независима международна лекарска комисия. Имаме готовност отново да алармираме европейските институции за новите безобразия по случая „Спаска Митрова” и да продължим да запознаваме световната общественост с грубите нарушения на
    човешките права на етническа основа в Република Македония. Как може да се отнеме дете от майка за толкова дълго време при положение, че последното съдебно решение за родителство е в нейна полза? Но какво ли друго може да се очаква от общество, формирано изцяло на принципа на еничарството и отродяването от майката-родина!

    Инициативен комитет „Спаска Митрова”

  10. Български медии по света в защита на Спаска Митрова

    Агенция Фокус: Асоциация „Радко” изпрати декларация до българските институции, с която се иска прекъсване на дипломатическите отношения на България c Македония

    Представители на електронни и печатни медии на българската диаспора по света изготвиха отворено писмо до президента на Р Македония Георге Иванов, министър-председателя Никола Груевски и външния министър Антонио Милошоски, във връзка със Спаска Митрова. Писмото е публикувано в електронното издание на българите от Чикаго – http://www.Eurochicago.com. „Сериозно сме обезпокоени от съдбата на нашата сънародничка г-жа Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря. Отношението на македонските власти към г-жа Митрова е в разрез с писаните и неписани правила на хуманизма и християнските ценности. Българите по света възприемат отношението към г-жа Митрова и нейната дъщеря като акт, противоречащ на приятелските отношения на хората от двете ни страни”, пише в текста. В писмото македонският президент се призовава за съдействие за това – малката Сузана да бъде незабавно върната при своята майка. „Смятаме да запознаем с развитието на случая медиите, компетентните институции и правозащитни организации в съответните страни в Европа и Америка. Изразяваме нашата убеденост, че г-жа Митрова ще получи дължимото извинение и компенсации”, пише в текста.
    Асоциация „Радко” пък с председател Владимир Панков изпрати декларация до българските институции, с която се иска дори прекъсване на дипломатическите отношения на България и Македония, докато не бъде върнато детето на Спаска Митрова. В декларацията, изпратена до Агенция “Фокус” се иска също – категорична позиция, че Македония не може да бъде член на НАТО и ЕС, докато не изпълни исканията на асоциацията, сред които – един от официалните езици на държавата да бъде български, забрана за присвояване и фалшифициране на българската история и култура и др.
    –-

    Bulgarian foreign media support Spaska Mitrova

    2 February 2010 | 14:05 | FOCUS News Agency

    Sofia. Representatives of online and print media of the Bulgarian Diaspora all over the world wrote an open letter to President of the Republic of Macedonia Gjorge Ivanov, Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski and Foreign Minister Antonio Milososki over the case of Spaska Mitrova. The letter was published in the online edition of Bulgarians in Chicago – eurochicago.com.
    “We are seriously concerned about the fate of our compatriot Mrs. Spaska Mitrova and her three-year-old daughter.
    Macedonian authorities’ approach towards Mrs. Mitrova contradicts the rules of humanism and the Christian values. Bulgarians abroad consider the approach towards Mrs. Mitrova and her daughter an act contradicting the friendly relations of the people from our two countries”, the text reads.
    The letter calls for the Macedonian president to assist for returning little Suzana to her mother immediately.
    “We plan to introduce the media, the authorities in charge and the rights-protection organizations in the respective countries in Europe and the U.S. to the development on the case. We believe that Mrs. Mitrova will get her due apology and compensations”, the letter says further.
    Meanwhile, the Radko Organization, chaired by Vladimir Pankov, sent a declaration to the Bulgarian institutions, requiring for Bulgaria to cut all its diplomatic relations with Macedonia until Sparka Mitrova gets her child.
    The declaration, sent to FOCUS News Agency, requires explicit position that Macedonia cannot become member of NATO and the EU until it meets the requests of the organization, some of envisage Bulgarian to be made one of the official languages in Bulgaria, prohibition on misappropriation and falsification of the Bulgarian history and culture, and etc.

    –-
    Контактна електронна форма на македонския президент ще намерите на следния адрес:
    http://www.president.gov.mk/default.aspx?item=contact

    Министерството на външните работи на Македония:
    Министър Антонио Милошоски
    „Даме Груев“ бр. 6, 1000 Скопје
    тел: 3115 266; 3110 333 / факс: 3115 790
    Е-mail: [email protected]

    Списък на дипломатическите и консулстки представителства на Македония по света:
    http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=270

    Адрес на Генералното консулство на Македония в САЩ
    Генерален консул: Игор Дукоски
    2000 Town Center, Suite 1130
    Southfield, MI 48075
    +1 248 354 5537
    +1 248 354 5356
    [email protected]

  11. Подкрепям откритото писмо! Мисля че трябва да паралелно да се обърнете с писмо и до Президента и Министър Председателя на Република България. Спаска Митрова е българска гражданка. Хубаво е нашите политици да се снимат със Спаска, това повишава рейтинга им. Редно е обаче да предприемат реални стъпки в нейна защита.

  12. Подкрепям писмото! Дълбок поклон за проявената смелост, каквато българските управници нямат!

  13. Подкрепям откритото писмо на медии и журналисти от българската диаспора за незабавното връщане на 3 – годишната Сузана на нейната майка.

  14. Спаска е член на РАДКО!
    Основните задачи на асоциацията РАДКО са:
    – Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
    – Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
    – Афирмация на Българската история и култура;
    – Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
    – Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
    – Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България;
    – Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

  15. Почувствах се много унижена от това, което се случи днес. Три години бях на съд, изпращаха ме пред социалните служби, в затвора бях, а сега искат да ми се направи психиатрична експертиза“.

    Това каза Спаска Митрова пред „Фокус“ и обясни, че назначената й експертиза в Гевгелия е против нейната воля и е по искане на бившия й съпруг.

    „Те накараха адвоката да излезе от стаята. Изследването продължи 3 часа и половина“, каза още тя.

    Митрова е категорична, че тормозът над нея продължава.

    „Още не съм се видяла с детето си. Миналата седмица внесох искане до съда да задължи съпруга ми да се направи свиждане с детето. Няма отговор още и всички си мълчат. Бившият ми съпруг е казал, че ще си помисли дали да имам свиждане със Сузана, защото на нея не й трябвала майка, защото вече не казвала „мама“.

    Те искат Сузана да ме намрази и да ме забрави и когато аз имам шанс да се видя с нея, тя няма да ме иска“, завърши Спаска Митрова.

    Тя уточни, че на 17 февруари ще бъде следващото заседание на македонския съд.

  16. Това писмо дори е закъсняло. Как може още в Европа да бъде оставян един мракобеснически подтиснически тоталитарен държавен апарат – управлението на Бившата Югославска Република Македония, (днес без име заради ината на собствените си продажни управници) да продължава да коли и беси и да подтиска всеки, който изяви българското си самосъзнание, така както е правено от 1913 г до ден днешен, без 4 години родно българско упрвление. Никой не отрича правото на един народ да се самоопредели както желае – македонци, китайци, египтяни, но нека това да не е за сметка на хората с българско самосъзнание и на българската история. Нека нашата Родина България вземе наистина сериозни мерки по този въпрос и поиска помоща на Европа в разрешаването не само на този единичен хуманитарен проблем, но да се реши проблема с българщината в Македония кардинално.

  17. Г-н Младенов, поздравления и за вашите патриотични дела!

  18. Радва ни ¸че има и други българи които се интересуватъ отъ сѫдбата на поробенитѣ българи въвъ Вардарска Македония. Въ Македония всички иматъ права само болшинството сѫ лишени отъ каквито и да било човешки права. Въ Вардарска Македония можешъ да кажешъ ¸че си Егпитенинъ но не и българинъ. Въвъ Вестникъ НОва Македония съ дата 25 Сеп. 2009г. бѣ публикувано ¸че 50.000 българи сѫ били убити отъ сърбитѣ следъ 1944 година. Седемстотинъ дела сѫ били заведени срещу българи Михайловисти.
    Затворитѣ бяха пълни само съ българи които не искаха да променятъ своята българска националностъ съ измислената отъ КОМИНТЕРНА „македонска“
    Ние ще трябва да испратимъ това писмо и до българскитѣ оправници.
    Г. Младеновъ за редакцията на Македонска Трибуна отъ Торонто
    Браво братя българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *