Home » Е-Списание

Какво правят полицаите в Чикаго на 24 май? (празнично от столицата на българската емиграция в САЩ)

2010.05.24 Един коментар
Spread the love

Днес в Чикаго дори полицайте учат български език. Фотодоказателство:

Вече неколкократно ви съобщихме, че българската общност в Чикаго бе подготвила тържествени чествания и различни мероприятия по случай любимият на всички ни национален празник на българската писменост, образование и култура (вижте последното ни напомняне – линк).
Сега с фотоапарат и с репортерски диктофон, ще се постараем да ви разкажем за тези събития, които посетихме. А когато организаторите им ни изпратят своите разкази и впечатления, ще допълним този празничен репортаж. Започваме по хронология.

Творческа среща с автора на “Яростно в скръбта“ – Иван Бързаков


Във връзка с честването на 24 май – празника на българската писменост и култура, организирани от Българо-американския център за културно наследство (БАЦКН), в града ни гостува проф. Иван Бързаков. Книгата му – “Яростно в скръбта“ бе представена пред членове и гости на литературен клуб “Българско слово“ на обичайното вече място за творчески срещи на клуба – Кафе-книжарница “Лейди Бъг“. Сред гостите на събитието присъства и консул Лила Георгиева от Генералното консулство на България в Чикаго.
Срещата-разговор с проф. Иван Бързаков предизвика интерес, провокиран както от издадената през 2009 г. книга, така и от личността и професионалните изяви на автора. Проф. Бързаков е човек, който умее да разказва и увлича публиката. Всяко стихотворение от трите цикъла на книгата е в композиционна и духовна връзка с останалите, а мотото в началото на стиховете – едно вълнуващо начало, въвеждащо читателя към идеята по много нетрадиционен, но ефектен начин.
Докосването до творческия свят на Иван Бързаков бе докосване до пределите на човешките възможности, до болката и мъката на поколението, преживяло тоталитарните ограничения на комунизма и дръзнало да се опълчи срещу тях, до емигрантските неволи и разочарованието от днешната съдба на родината.
Проф. Бързаков отговори на много въпроси, възникнали по време на срещата, разказа интересни моменти от своя живот и професионални постижения, чете стихове от книгата, споделяйки лични чувства, мисли и причини за написването на някои от тях.
Присъстващите имаха възможността да получат книга с автограф от автора.
“Яростно в скръбта“ е книга, която трябва да бъде прочетена, да се почувства и преживее всяка дума, втъкана в стиховете – универсални, съдбовни и истински като живота на хилядите, присъстващи невидими, но реални в тях.
Желаещите могат да намерят книгата в Кафе-книжарница “Лейди Бъг“ или в БАЦКН.
Калина Томова, Литературен клуб “Българско слово“

Б.Р. Еврочикаго използва случая, за да ви съобщи, че в Чикаго бе учреден СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В USA И ПО СВЕТА (за повече подробности вижте този линк)
Снимки от представянето на книгата на Иван Бързаков в Чикаго.

Чуйте запис от срещата – авторът чете две от стихотворенията си (кликнете върху линковете и изчакайте да се зареди звуковият файл – скоростта на зареждане зависи от вашата интернет връзка)
Бързаков1
Бързаков2

Гала концерт за празника с участието на българската пианистка Виктория Василенко


БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИЯТ ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО (ВАНС) съвместно с AMERICAN MUSIC FESTIVALS организира ГАЛА КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ 24-ТИ МАЙ в залата на Northeastern Illinois University Auditorium, 5500 N.St.Lous, Chicago.
В първата част на програмата учасваха Lincolnwood Chamber Orchestra с диригент Maestro Philip Simmons и гостуващата ни от България млада пианистка Виктория Василенко – лауреат на много престижни български и международни награди.
След антраткта, във втората част на концерта видяхме Ансамбъл „Хоро“ с художествени ръководители Ирина и Тодор Гочеви и Български фолклорен оркестър „Колорит“ със солист Теменужка Жекова. Във фоайето пред залата имаше изложба на деца-художници „Българска АРТфабет“
На концерта бяха поканени много гости от дипломатическите среди и администрацията на Чикаго.
Концертът бе осъществен със съдействието на Генерално консулство на РБ в Чикаго, Тhe International Visitors Center of Chicago, Village of Lincolnwood, the American Southeast Europe Chamber of Commerce и медиите ЕuroChicago.com, вестник „България 21век“ и вестник „България Сега“.
Докато съорганизаторите на големия празничен концерт, подготвят своя отчет от събитието, ето какво видяхме и записахме ние.

Чуйте частица от концерта и как бе посрещната и изпратена нашата талантлива пианистка (публиката дотолкова бе въодушевена от изпълненията й, че дори я аплодира между отделните части – нещо, което може да се случи само в Чикаго!):
Vasilenko
Ето и нейните първи думи, веднага след края на концерта:
vasilenko otgovor
И накрая българските ритми разтърсили залата:
horo i kolorit

Годишен концерт на училище „Джон Атанасов“ в Чикаго

по случай завършването на учебната година и Денят на славянската писменост и култура


С бляскаво тържество и при внушителното присъствие на публика от всички възрасти завърши Годишният концерт на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, посветен и на 24 май, Денят на славянската писменост и култура. Специално наетата концертна и театрална зала с балкони и сцена за професионални спектакли едва ли някога е била препълвана с такъв ентусиазъм и енергия, каквото видяхме и почувствахме далеч още преди да се вдигне завесата. Бяха дошли всички ученици, техните родители и приятелски семействата, тук бяха и учителите и преподавателите в безбройните сценични състави към училището, тук беше и Джон Атанасов.
Джон Атанасов – Младши, разбира се – синът на великия учен с български корени, чието изобретение, наречено „Компютър” преобрази за броени десетилетия цялата човешка цивилизация. Беше трогателно да видиш как към него тичат с цвете в ръка сегашните деца – деца поравно и на България и на Америка, чиито ред да променят света настъпла. Високият гост ни пожела именно това – благодатният сбор от бъ лгарската надареност и енергия с америкарнската техническа и научна мощ да даде на света нови гениални изобретения!
Основателката и директорката на училището Бояна Иванова представи след Химна на България и незабравимата у всеки от нас ода на българската просвета и култура „Върви народе възродени” трудът и успехите на училището през годината. Генералрният консул на Република България г-н Валентин Дончев, приветствува присъстващите, съобщи и новия успех на училището, чийто филм за живота на българската имиграция в САЩ е получил специална фестивална награда, и раздаде накрая дипломите на завършващите осмокласници.
В продължеиние на два часа на сцената се представиха със свои оригинални програми класове и артистични състави водени от специалисти към училището. Сред тях – детски песни и рецитация, сценки и скечове, балет, танци, народни хора и народна песен… Не беше празник. Беше олимпиада, в която дъхат ти спираше от вълнение дали три-четиригодишните танцьорки няма да цамбурнат през рампата или що за извор на таланти е българският род, та децата ни са първи сред първите във вавилонското сборище от 150-те националности в Чикаго!
От училище „Джон Атанасов” доказаха, че са достойни наследници на патрона си!
(с) Климент Величков

(Б.Р. Тук е може би мястото да отбележим, че вече бившата ученичка на училището Десислава, е едно от 50-те деца от цял свят иноминирано за наградите на фондация Димитър Бербатов “Успелите деца на България – 2009″ (линк)
Ето снимки от развълнувалото ни до сълзи тържество (след фотографиите има и няколко звукови файлове – послушайте, за да усетите атмосферата)

Както се полага от нашите традиции, вечерта заърши с празнична вечеря и хоро:

Ето някои интересни наши звукови акценти от празника на училището:
otkrivane
pesen
Възпитаниците на училище „Джон Атанасов“ отговарят на въпроси на Еврочикаго (послушайте, за да разберете как бързо израстват децата там):
detska gradina
pred-uchilishtna
parvi klas
8mi klas
3ti i 4ti klas
Впечатленията на Джон Атанасов (младши) от вечерта:
john atanasov jr
Директорката на училището г-жа Боянка Иванова, след самия край на тържеството, пред отрупания с цветя автомобил:
boyanka ivanova

One Comment »

  • Dr. Violetta Simov-Dinev said:

    I am so sorry, I was out of town and missed this beautiful event.I am very proud of the children and amazed of the teachers work!

    CONGRATULATION!!! Thank you Euro Chicago for presenting it to all of us.
    Violetta

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.