Home » Избрано

Текст на писмото на Жозе Мануел Барозу относно Румяна Желева

2010.01.15 Няма коментари
Spread the love

Информационна агенция БГНЕС публикува текста на писмото на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу относно номинирата за еврокомисар от България Румяна Желева. Текстът е предоставен от пресцентъра на Европейския парламент.

Жозе Мануел Барозо
Председател на Европейската комисия Брюксел,
15 януари 2010г.

Г-н Йежи Бузек

Председател на Европейския парламент

Rue Wiertz B-1047 Brussels

Уважаеми г-н Председател,
Благодаря Ви за писмото относно номинираната за комисар г-жа Желева. Вашето писмо поставя два въпроса: По отношение на първия, касаещ Декларацията за интереси, подадена от госпожа Желева в рамките на процеса на номинация за Член на Европейската комисия, Комисията, както и Европейският парламент, разчита на декларираното от съответните лица, тъй като в законодателството на Съюза няма специфична процедура за контрол на декларираното. Поради нарочната ми молба, госпожа Желева потвърди още веднъж след изслушването, че нейната Декларация за интереси, публикувана на сайта на Комисията, е напълно точна и пълна (вижте приложеното писмо). В допълнение госпожа Желева публично предостави официални документи за потвърждение на това, че в момента на попълване на Декларацията за интереси на номинираните комисари, тя вече не притежава никакви акции в компанията, която й е принадлежала. По отношение на втората точка, напомням че в съответствие с чл. 17 (7) от ДЕС , Съветът, след предложението на Българското правителство и при общо съгласие с мен, избра госпожа Желева като лице, което смята да назначи за Член на Комисията. По отношение на способностите й да се справи с изискванията на портфолиото като Комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, госпожа Желева – която два пъти е избирана от българския народ за представител в Европейския парламент и която в момента е министър на външните работи на своята страна – има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции, както се изисква от чл.17 (3) на ДЕС.
С уважение,
подпис Жозе Мануел Барозо

/БГНЕС /

–––––––––––––––-

ЕурАктив: Барозу нямаше друг избор освен да подкрепи Желева

Председателят на Европейската комисия нямаше друг избор освен да подкрепи българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, в противен случай отхвърлянето й за некомпетентност би означавало „да каже на България, че външният й министър е некомпетентен“, коментира „ЕурАктив“. С подкрепата си за най-противоречивия кандидат за комисар, българката Румяна Желева, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо пое по пътя на противопоставяне със социалистите и либералите в Европейския парламент, които решително призовават за нейното заменяне. След продължителна и тайна телефонна дипломация последвала съмнителното представяне на Желева, която е български външен министър и заместник-председател на ЕНП, Барозу най-накрая обяви, че ще я подкрепи. Той отговори на писмото на председателя на ЕП Йежи Бузек, в което беше попитан дали може да потвърди, че нейната Декларация за интереси, депозирана в Комисията, е в съзвучие с Етичния кодекс на комисарите. Вторият въпрос на председателя на ЕП беше дали Барозу все още подкрепя българския кандидат след изслушването. Комитетът за развитие, където беше изслушана Желева, вече заключи, че тя не е успяла да отговори задоволително на нито един въпрос. На първия въпрос, Барозу, отбягвайки да поеме риск, заявява, че Желева е потвърдила отново в писмо с дата 14 януари и прикрепено към неговия отговор, че нейните документи са напълно изрядни и пълни. На втория въпрос, Барозу заявява, че Желева, която е била два пъти избирана за евродепутат и е настоящ външен министър на своята страна, „има нужната обща компетенция, международен опит и показва нужното ниво на европейска ангажираност да упражнява тези функции“ на комисар отговарящ за хуманитарната помощ и отговора при кризи. Тук също председателят на ЕК не е поел риск, тъй като той не коментира нейното изслушване. Източници от Комисията заявиха за „ЕурАктив“, че Барозу не е имал друг избор освен да подкрепи Желева, тъй като отхвърлянето й за некомпетентност би означавало „да каже на България, че външният й министър е некомпетентен“. Обаче с подкрепата си за Желева, Барозу е напълно наясно, че ще се изправи пред яростта на социалистите и демократите, които настояват за изтеглянето на българския кандидат. /БГНЕС /

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.