Home » Избрано

Пловдивчани вече на 150 км от Бяло море

2010.01.15 Няма коментари
Spread the love

Премиерите на България Бойко Борисов и на Гърция Георгиос Папандреу прерязаха днес лентата на новия граничен пункт Златоград – Термес – Ксанти.

От Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Смолян съобщиха, че новият пункт започва работа от днес.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев нарече откриването на пункта сбъднатата мечта на родопчани.

“Новият път и ГКПП стават стратегическо място за връзката Бяло море – Златоград – Пампорово, което означава засилен туристически поток от и към двете страни, а оттам и икономическо оживление за целия Смолянски регион.

Бяло море ще ни е само на 100 километра, а за жителите на Пловдив и Кърджали – на около 150 километра”, каза Янчев.

Той обясни, че за час златоградчани ще могат да стигат до гръцкия град Ксанти, който е на 55 километра, а на час и 15 минути са беломорските плажове.

За гърците пък достъпът до курорта Пампорово ще бъде още по-облекчен, тъй като на час и половина от Златоград е гръцкият град Хрисопули, където има летище, подходящо за чартърни полети от цяла Европа.

Златоград-Ксанти е четвъртият ГКПП на дългата 493 км българо-гръцка граница.

Към 1998 г. функционират само два пункта на общата граница – “Кулата – Промахон” и “Свиленград – Орменион”. До 9 септември 1944 г. между двете държави е имало 12 гранични прехода.

През декември 2005 г. бе открит ГКПП “Илинден – Ексохи”, който свързва Гоце Делчев с Драма.

Днес гръцкият премиер съобщи, че скоро предстои отварянето на още един пункт – Кипринос – Ивайловград.

Този път, който ще свърже нашите два народа, е още едно доказателство, че събаряме всички стени от миналото и проправяме нови пътища на сътрудничество и развитие, заяви Георгиос Папандреу.

Той също посочи, че пътят Златоград-Ксанти ще свърже Пампорово с гръцките морски брегове и ще даде нови перспективи за сътрудничество в търговията и туризма.

Откривайки пункта, Бойко Борисов посочи в словото си, че още при първите срещи със своя гръцки колега са се договорили да бъдат пример за добросъседство и съвместна работа в полза на двата народа.

С нашето приятелство имаме шанс да направим няколко добри неща – да обединим усилията си в общите инфраструктурни проекти, за подпомагане на тютюнопроизводителите в този регион и за подпомагане на нашите съседи от Балканите да влязат в Европейския съюз, допълни българският министър-председател.

Този път е символ на нуждата от един общ глас на народите на Балканите, да придвижим с общ глас нашите интереси в новото европейско семейство, посочи Папандреу.

Церемонията за откриване на новия ГКПП събра хиляди жители от района от двете страни на границата.

Източник: БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.